Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş., VKT Tarım A.Ş. isimli şirketin yüzde 49’unu satın alarak ismini ‘TÜRKŞEKER’ olarak değiştirdi. Şirketin işletme payı yüzde 49’da kaldığı için Sayıştay tarafından da denetlenemedi.

Kelime oyunuyla denetimi bitirdiler
Şeker fabrikalarının özelleştirme kararı 2018'de Ankara Etimesgut Şeker Fabrikası önünde protesto edilmişti-Depophotos

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM KİT Komisyonu’nda, uzun yıllardır zarar eden Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş.’nin (TÜRKŞEKER) denetimleri gerçekleştirildi. Fabrikalarının önemli bir bölümü özelleştirilen işletmenin, ortak olduğu ve isim benzerliği bulunan bir iştiraki ile gerçekleştirdiği faaliyetler tepki çekti.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TÜRKŞEKER’in VKT Tarım A.Ş. ile kurduğu ilişkiyi komisyonda anlattı. KİT Komisyonu’nda bulunan TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu üyelerine seslenen Zeybek, “İstanbul Ümraniye’de VKT Tarım A.Ş. unvanıyla bir şirket kuruluyor. Sermayesi 100 bin TL… 5 Ağustos 2020’de sermayesi 100 bin TL'den 100 milyon TL'ye çıkarılmış ve TÜRKŞEKER bu şirkete 49 milyon TL sermaye koyarak yüzde 49 iştirak olmuş” dedi.

DENETİMDEN KAÇIRMA USULÜ

Daha sonra şirketin isminin değiştirildiğini kaydeden Zeybek, şunları anlattı:

“19 Ağustos 2020’ta, VKT Tarım’ın adı, hakikaten toplumun algısı, kendisi bu kadar yanıltılamaz, TÜRKŞEKER’in adı sanki ‘TURKŞEKER’ gibi, TURKŞEKER Tarım Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. olarak değiştirilmiş ve Ankara'ya taşınmış. Biz de toplumda baktığımız zaman acaba ‘ü’nün noktaları unutuldu da bir yanlış mı var diye burada, kamuoyunda öyle biliniyor. Türk Şeker Fabrikaları A.Ş, Türkiye genelinde şeker pazarlamasını, dağıtım işini kendi iştiraki olan TURKŞEKER’e veriyor, işte bu denetimden kaçırma usulüdür. Şirket yüzde 51 olsaydı şu anda Sayıştay denetleyebilecekti.”

Zeybek’in bu iddialarını doğrulayan AKP Milletvekilleri, uygulamanın “normal” olduğunu söyledi. AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, “Yaptılar. Bitti o iş” dedi. Kurumun internet sitesinde ise sicil kayıtlarının aksine, TÜRKŞEKER Tarım A.Ş. kullanıldı. Sayıştay’ın 2020 Yılı Denetim Raporu’nda da bu şirketin yapısı hakkında bilgi verildi.

AKP’Lİ İSMİN NE İŞİ VAR?

AKP Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Mehmet Tunçak’ın TÜRKŞEKER’in Yönetim Kurulu’na atanması da komisyonda tartışmalara neden oldu. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, Tunçak’ın görevden çekilmesi gerektiğini söyledi. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri’ni anımsatan Yavuzyılmaz, “Burada diyor ki , ‘kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirmesinde adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratan durumları ortadan kaldırması ve kamu yönetimine halkın güveninin artırması gerekir. Şimdi, bu koşullar altında nasıl oluyor da AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı Mehmet Tunçak, TÜRKŞEKER’in Yönetim Kurulu’na atanıyor? Bu nasıl olabilir?” diye sordu. AKP milletvekilleri, bu atamanın da arkasında durdu.