Avrasya Araştırma Şirketi kurucusu Kemal Özkiraz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘Türkiye'de sağlıklı anket yapma imkanı olmadığını’ belirterek “Bundan sonra Türkiye geneli seçim anketi yapmayı ve paylaşmayı düşünmüyoruz” dedi. Özkiraz, daha sonra yayımladığı açıklamayı sildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Kemal Özkiraz: Bundan sonra Türkiye geneli seçim anketi yapmayı düşünmüyoruz

Avrasya Araştırma Şirketi'nin kurucusu Kemal Özkiraz, “Türkiye geneli seçim anketi yapmayı ve paylaşmayı düşünmüyoruz” dedi.

Özkiraz, sosyal medya hesabından 14 Mayıs seçimlerine yönelik kendi şirketinin yaptığı anketler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlere kısa bir süre kala gözaltına alındığını hatırlatan Özkiraz, “4 gün süren gözaltı süremde de twiter hesabımı kullanamadım. Twitter hesabımdan bazı twitler atılmış bunları da ben atmadım. Elektronik cihazlarıma polis tarafından el konulduğu için sim kart ve doğrulama kodumu yeni alabildim” ifadelerine yer verdi.

"ELİMİZDE HİLE YAPILDIĞINA DAİR KANIT YOK"

Seçim sonuçları ile kendi şirketi Avrasya Araştırma Şirketi’nin yaptığı anketler arasında ’ciddi farklar’ olduğunu belirten Özkiraz, “Serbest kaldıktan bu yana tüm ham datalarımızı inceledim. Bizim gibi hatapayı dışımda tahminde bulunan birçok firmayla ham datalarımızı karşılıklı çek ettik. Açıkça söylemem lazım ki hem bizim anketlerimizde hem de diğer anketlerde hatapayını aşacak boyutta hiçbir ciddi bilimsel hata bulamıyorum. Elimizde hile yapıldığına dair bir kanıt da yok” diye konuştu.

“O halde bizim asla ölçemediğimiz ve asla ölçemeyeceğimiz şeyler olmalı” diyen Özkiraz, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

“Bunun çok büyük kısmının sonradan vatandaşlık almış kişiler ve yurtdışı oylar olduğunu düşünüyoruz (YSK bu bilgileri şeffaf biçimde paylaşmadığı için bu konu da esasen kesin değil) Sandık güvenliği konusunda da muhalefetin tüm temsilcileri eksikler olduğunu kabul ettiğine göre maalesef ki bunları sonraki seçimlerde de ölçemeyeceğimiz açıktır. Hülasa Türkiye'de ne kadar çaba harcanırsa harcansın sağlıklı anket yapma imkanı olmadığını görüyoruz. Bu sebeple de bundan sonra (en azından bahsettiğim bilinmezlikler ortadan kalkana kadar) Türkiye geneli seçim anketi yapmayı ve paylaşmayı düşünmüyoruz.”

Özkiraz, dün akşam saatlerinde yayımladığı açıklamanın ardından bir paylaşım yaparak "Anket yapmayacağım demek siyaset yapmayacağım, muhalefet yapmayacağım demek değil. Aksine çok daha özgür şekilde siyaset yapacağım. Dostlarım hariç kimseye borcum yok. Yine yazacağım yine konuşacağım" ifadelerine yer verdi.

Özkiraz, "Bundan sonra Türkiye geneli seçim anketi yapmayı düşünmüyoruz" şeklinde yaptığı açıklamayı ise bu sabah saatlerinde sildi.

GÖZALTINA ALINMIŞTI

Avrasya Araştırma Şirketi’nin 14 Mayıs Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin kamuoyuyla paylaştığı anket sonuçlarına göre Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı 50.9, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı 43.6, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin oy oranı ise yüzde 2.5 olarak belirtilmişti.

Özkiraz, 13 Mayıs'ta, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin hakkında sosyal medyada yayılan iddialara ilişkin yapılan şikayetin ardından Ankara'da gözaltına alınmıştı.