Kemalbay: Korkuyorsunuz, çünkü biz sizi iktidardan düşürdük

ZEYNEP KURAY

Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin polis zorbalığı altında sonlandırılmasına tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, hükümete şöyle seslendi: “Bizden korkuyorsunuz çünkü sizi iktidardan düşüren parti biziz. 7 Haziran’da sizi iktidardan düşürdük.”

HDP ‘nin Yoğurtçu Parkı’nda bir hafta boyunca sürdürdüğü Vicdan ve Adalet Nöbeti polis baskısı gölgesinde sona erdi. İstanbul‘daki nöbeti parktan İskele Meydanı’na yürüyerek sonlandıran HDP vekillerinin halk ile buluşmasını sokakta da engelleyen polisler, ablukayı protesto eden yurttaşlara plastik mermilerle saldırdı. Müdahale sırasında Mehmet Emin Kurtal, Vayiz Adıgüzel, Erkan Yıldırım, Anıl Deniz Gider, Nusrettin Baran isimli yurttaşlar darp edilerek gözaltına alındı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda devam ettiği Vicdan ve Adalet Nöbeti parktan, İskele Meydanı’na polis ablukası altında yapılan yürüyüşle sona erdi. HDP‘nin bir hafta boyunca parkta sürdürdüğü nöbetin ardından HDP milletvekillerini İstanbul’dan Van’a uğurlamak isteyen yurttaşları polis engelledi. Polis, parktan İskele Meydanı'na yürüyen vekilleri “HDP halktır halk burada” sloganları eşliğinde takip eden yurttaşlara içinde biber gazı bulunan plastik mermilerle müdahale etti. Gazetecilerin çekim yapmasını da engelleyen polisler, gazeteci Onur Öncü'yü darp etti. Öncü, gazeteciler tarafından polisin elinden alındı.

HALKA KARŞI SUÇ İŞLİYORSUNUZ!

İskele Meydanı’na açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, devletin bu tutumuna tepki gösterdi. “Yoğurtçu Parkı’nda bir haftadır sürdürdüğümüz Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni halklarımızla, üyelerimizle, arkadaşlarımızla yapılacak bir basın açıklamasıyla tamamlamayı hedefliyorduk ancak olmadı” diyerek sözlerine başlayan Kemalbay, Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne başlattıkları günden bugüne büyük bir abluka ve polis baskısıyla karşı karşıya olduklarını hatırlattı.

Bugün İskele Meydanı’na yaptıkları yürüyüşün de abluka altında gerçekleştiğini dile getiren Kemalbay, bütün yolların polis tarafından kuşatıldığını ve kendileriyle buluşmak isteyen halkların biber gazı sıkılarak engellendiğini söyledi. “Şimdi soruyorum Vicdan ve adalet bunun neresinde? Bir hukuk devletinin içerisinde parlamentonun üçüncü büyük partisine nasıl oluyor da demokratik hakkını kullanırken bu şekilde muamele görüyor?“ diye tepki gösteren Kemalbay, hükümete şöyle seslendi: “Bizden korkuyorsunuz çünkü sizi iktidardan düşüren parti biziz. 7 Haziran’da sizi iktidardan düşürdük. Siz aynen bugün Kadıköy sokaklarında yaptığınız gibi abluka altına alarak, baskı ve zorla; bizim vergilerimizle ücretlendirdiğiniz polislerinizle, zırhlı araçlarınızla halka karşı suç işliyorsunuz. Halkın demokrasi , özgürlük ve barış için yükselttiği bu sesi ablukaya almak, kuşatmak ve bitirmek istiyorsunuz. O yüzdendir ki eş genle başkanlarımızı, milletvekillerimizi, belediye eş başkanlarımızı, partilerimizi rehin aldınız. Ama görüyorsunuz işte HDP bitmiyor; HDP mücadeleye devam ediyor ev HDP demokrasi, adalet, özgürlük, barış ve eşitlik mücadelesini sonuna kadar sürdürecek güçtedir. Bizler Abbasağa Parkı’nda, “Durmayalım, faşizme dur diyelim” dedik ; çünkü bu ülkede faşizm kurumsallaştırmaya çalışılıyor, çünkü bu ülkede demokratik siyaset kabul edilemez bir şekilde etkisizleştiriliyor; yok sayılıyor, çünkü bu ülkede en temel insan hakları ve özgürlükler yok ediliyor, çünkü bu ülkede hukuk üstünlüğü katlediliyor , kadınlara saldırılıyor, kadın kazanımları yok ediliyor, emekçilere saldırılıyor, gençlerin umudu kalmadı, gelecekleri karartılıyor.“

İstanbul'un referandumda AKP’ye Hayır dediği için cezalandırdığını belirten, AKP’nin baskı ve zulüm politikalarının tüm toplum kesimlerini hedef aldığını vurgulayan Kemalbay, HDP'nin Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne halkın ilgi göstermediği yönünde yapılan haberlere tepki gösterdi. Kemalbay, "Utanmadan diyorlar ki halk artık HDP'yi istemiyor. Çekin bu polislerinizi, bariyerlerini görelim bakalım halk HDP'yi istiyor mu istemiyor mu. Madem halk istemiyor neden bu kadar abluka. Bilmiyor musunuz zulüm yapanlar ancak kendini tarihin çöplüğünde bulacaklar. Zulümle abad olunmaz bilmiyor musunuz? Erdoğan sen de zulümle abad olunmayacağını öğreneceksin. Sen de bu zalim iktidarınla anılacaksın" diye konuştu.

‘BU DEVLETİN NERESİ YENİ’

Yeni devlet tartışmalarını hatırlatan Kemalbay, "Bu devletin neresi yeni; aynı ceberrut devlet. Biz bu devleti tanıyoruz, biz bu iktidarı tanıyoruz. Biz bu iktidarı asit kuyularından tanıyoruz, Cizre'de bodrumlardan tanıyoruz. 100 yıllık ceberrut devletin Koçgiri, Dersim, Sivas, Maraş katliamları vardı, senin de Suruç, Ankara ve daha sayamayacağım katliamların var. Senin devletinin neresi yeni! Bu halk nasıl ki diz çökmediyse bundan sonra da çökmeyecek" dedi.

‘FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ’

Faşist bir iktidar ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Kemalbay, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Faşizmin panzehiri cesarettir ve cesaret bulaşıcıdır " sözünü hatırlatarak, "Biz cesaretle bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Figen başkanın da söylediği gibi 'Bizler zulmün karşısında durmaktan hiç korkmadık. Bizler zulmün karşısında durmaya devam edeceğiz.' Zulmün karşısında dimdik direnenlere selam olsun. Onlar içeride bizler dışarıda zulme karşı, faşizme karşı mücadelemizi yükselteceğiz" diye konuştu.Kemalbay, konuşmasını bir haftadır Yoğurtçu Parkı'nda sürdürdükleri Vicdan ve Adalet Nöbeti'ni ziyaret ederlere, ziyaretleri takip eden basın emekçilerine ve partililere teşekkür ederek sonlandırdı.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamanın ardından ablukayı protesto etmek için Kadıköy’de toplanan halka polis saldırdı. “HDP halktır halk burada”, “ Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarını atan kitleye plastik mermilerle saldıran polis, Mehmet Emin Kurtal, Vayiz Adıgüzel, Erkan Yıldırım, Anıl Deniz Gider, Nusrettin Baran isimli yurttaşları darp ederek gözaltına aldı.

kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332039-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332040-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332041-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332042-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332043-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332044-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332045-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332046-1.kemalbay-korkuyorsunuz-cunku-biz-sizi-iktidardan-dusurduk-332047-1.