Keman virtüözü Tasmin Little bu akşam Cemal Reşit Rey'de sahne alacak. Edward Gardner şefliğinde İskoç Ulusal Orkestrası eşliğinde kaydettiği Elgar keman konçertosu ise 2011 yılında Classic BRIT ödüllerinde 'Eleştirmenlerin Seçimi' ödülünü kucaklayan Little'la konuştuk

Keman virtüözü Tasmin Little: Tek bir notayla derin bir ilişki kurmak

CAN TOGAYHAN
Music-Web International'ın 'Fevkalade bir Kemancı' olarak tanımladığı başarılı virtüöz Tasmin Little ile CRR Senfoni Orkestrası eşliğinde bir konser verecek bu akşam. Keman dünyasının en önemli eserlerinden biri olan Sibelius Keman Konçertosu'nu programına alan Little, Türkiye'deki ilk konserini 1757 yapımı Giovanni Battista Guadagnini imzalı kemanı eşliğinde gerçekleştirecek. Little bugüne kadar Carnegie Hall, Musikverein, Concertgebouw, Vienna Konzerthaus, South Bank Centre, Royal Albert Hall ve Lincoln Center gibi prestijli salonlarda Berlin Senfoni, Hong Kong Filarmoni, Londra Senfoni Orkestrası, Londra Filarmoni, New York Filarmoni, Seattle Senfoni, Singapore Senfoni, Western Australia Senfoni ve tüm BBC Orkestraları’nı da içeren, uluslararası üne sahip orkestralarla sahne aldı.

Enstrümanınla günde ne kadar süre çalışıyorsun?
Açıkçası bu o sırada tam olarak ne yaptığımla doğru orantılı. Eğer turne sırasında uzun uçak yolculukları yapmam gerekiyorsa bazen neredeyse hiç çalışamıyorum. Ama evdeysem gün içinde mutlaka en az dört saat çalmaya gayret ediyorum.

Yehudi Menuhin School ve elbette özellikle okul arkadaşınız Nigel Kennedy ile ilgili anılarınız neler?
Bu okulda gerçekten mükemmel bir eğitim aldım. Çok yönlü ve dönemi için fazlasıyla yenilikçiydi. Nigel ise kesinlikle çok eğlenceli bir çocuktu. Yine de öğretmenler için ideal ve kolay bir öğrenci olmadığını söylemem gerek.

Guildhall Müzik ve Drama Okulu'ndan performans diplomasıyla mezun oldunuz. Bu okulda müzik kültürünün tamamen farklı olduğunu gözlemleme şansın oldu mu?
Aslına bakarsanız, eğitim metodlarının Yehudi Menuhin'den çok farklı olduğunu söyleyemem. Özellikle de okulun son dört yılında aynı öğretmenle çalıştığım düşünülürse... Burada eksiksiz bir senfoni orkestrası ile birlikte çalma deneyimi fazlasıyla heyecan vericiydi. Menuhin'de ise sadece küçük bir yaylı orkestramız vardı.

Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra ve Royal Liverpool Philharmonic'teki olağanüstü deneyimini göz önüne alacak olursak, üzerinde kariyerinin bu yönde ilerlemesiyle ilgili bir baskı hissettin mi?
Açıkçası her zaman bir solo sanatçı olmayı hayal ettim. Kariyerimde bunun dışında başka bir isteğim ya da rüyam olmadı.

Eleştirmenlerin yere göğe sığdıramadığı albümünüz The Naked Violin'e nasıl hazırlandın?
Seçtiğim repertuvar, yakından tanıdığım ve uzun yıllardır çaldığım parçalardan oluşuyordu. Bu yüzden de albümün kayıt aşaması öncesinde özel bir çalışma gerçekleştirmedim. Yine de ilk kez klasik müzik dinliyor olabileceğini düşündüğüm bazı dinleyiciler için özel bir araştırma yaptım. Böylece klasik müzik ile ilk kez tanışacak dinleyici kitlesine özel, hatta onlar için cesaret verici bir sunum ortaya koydum. Buna paralel olarak özellikle öğretmenler için yeni ders verme metotları da geliştiriyorum.

Anne ve babanız da bir keman sanatçısıydı. Büyüdüğünüz atmosferde en büyük ilhamın kimdi?
Hayır, çocukluğumda ya da gençliğimde kimse bana bir keman sanatçısı olmam gerektiğini söylemedi. Ama ailem müziği gerçekten seviyordu ve belki de bu yüzden müzik kesinlikle benim bir parçam.

Babanız Emmerdale Farm oyuncularından ünlü aktör George Little. Çok kültürlü bir evde büyümek, sanatsal açıdan seni nasıl etkiledi?
Babamın kendi performansına hazırlanma şekli ve zamanlama konusundaki mükemmeliyetçiliği üzerimde derin bir iz bıraktı. Müzik sıradan bir tempo işi değildir. Sadece bir nota ile bile derin bir ilişki kurabilirsiniz. Özellikle güçlü bir keman konçertosuna fazlasıyla zordur; hatta zaman zaman sanatçı için acı verici olabilir.

Geçirdiğin sanatsal evrim ve ilham kaynaklarınız hakkında ne söyleyebilirsin?
Söz ettiğin evrimsel süreç gerçekten fazlasıyla uzun zaman alıyor. Diğer müzisyenler ve insanlarla süregiden ilişkiler de ortaya renkli bir çerçeve çıkmasını sağlıyor. İşte kemanla  ilişkim tüm bu ilişkiler ağı üzerine kurulu. Keman bir enstrüman olarak beni baştan çıkaran bir yapıya ve sese sahip. Onun aynı anda hem çok güçlü hem de bir o kadar kırılgan olabilmesi kesinlikle muhteşem.

Ne tür müzikler dinlemeyi seviyorsun?
İspanyol geleneksel müziğini seviyorum. Hem flamenko hem de salsa... Pink Floyd ve Queen gibi grupları da çok severim. Ancak arabada genellikle klasik müzik dinliyorum.

Vaktinin büyük bölümü turnelerle mi geçiyor? Turnede olmayı seviyor musun?
Bu konuda bir denge içinde olmak en iyisi. Seyahat etmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni yerler ve kültürlerle burun buruna gelmek çok güzel. Ama evde vakit geçirmeyi de severim. İkisi arasında bir denge kurulabilirse hayattan daha fazla zevk alabilmek mümkün. Dengeli biri olabilmek için gerekli sırrı keşfettiğimi düşünüyorum.

1757 yapımı Giovanni Battista Guadagnini kullanıyorsun. Böylesine önemli, tarihsel ve güçlü bir enstrümanı kullanmak sana ne hissettiriyor?
Kemanım kesinlikle çok özel ve güzel bir tasarım... Ancak yine de bazı Stradivarius'lar kadar derin bir tarihi öyküye sahip değil. Yaklaşık 25 yıldır onunla birlikteyim. Yani neredeyse onunla birlikte büyüdüm diyebilirim. Bu keman, sanatsal açıdan kendimi olabildiğince açık bir şekilde ortaya koyabilmemi sağlıyor. Eğer bir müzisyen olarak doğru enstrümanı bulursanız, hayatla bağınızı güçlendirmeniz çok daha kolay