Kemeraltı'nda alışveriş durdu, esnaf kan ağlıyor: ‘Destek’ dedikleri esnafı  krediyle borçlandırmak

Su ÇİFÇİ

KORONAVİRÜS tedbirleri kapsamında getirilen yeni kısıtlamalarla birlikte İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın esnafı iflasın eşiğine geldi. Pandeminin ilk günleriyle başlayan gelir kaybı sürerken kısıtlamalar artıyor, ancak esnaf desteksiz bırakılıyor. İflasa sürüklenen esnaf borçlarla ayakta kalmaya çalışırken çarşı “eski günlerini” arıyor.

Dükkânını kapatmamak için direndiklerini belirten döner ustası Ali Karagöz, “İlk vakalar çıktıktan hemen sonra kapandık ve 3 ay kadar kapalı kaldık” diye başlıyor sözlerine. Karagöz, “Yaz döneminde bir miktar işlerimiz açılır gibi olsa da kötüye gitmeye devam etti” diyor ve ekliyor: “Yüzde 50 ile çalışıyorduk şimdi yüzde 15 ile idare etmeye çalışıyoruz. Salgından önce günde 30 kilo döner takardım şimdi günde 8 kilo takıyoruz. Bazen o bile bitmiyor.”

Karagöz’e göre esnafa sunulan destek yok. “Destek” dedikleri ise esnafı borçlandırmak… Karagöz, “Bu destek midir?” diye soruyor: “Devlete borçlanacağıma, esnafa borçlanmayı tercih ettim. Borç içinde yüzüyoruz. Yeni gelen kısıtlamalarla birlikte işimiz tamamen bitti. Çalışanlarımı izne çıkartmak zorunda kaldım. Dükkân açık kalsın diye çabalıyoruz ama ne kadar sürer bilmiyoruz. Halimiz ortada kepenk kapatmaya hazır bekliyoruz.”

İFLAS BAYRAĞI DALGALANIYOR

Bir diğer esnaf Ahmet Fikret Öge de zor durumda olduklarını söylüyor. Gömlekçilik yapan Öge, şu ifadeleri kullanıyor: “Kira desteği, vergilerden muafiyet gibi beklentilerimiz var. Erteleme istemiyoruz. Nisanda yapılan ertelemeler bugün geldi dayandı kapımıza. Nasıl ödeme yapacağız bilmiyoruz. Devlet isterse her şeyi yapabilir. Yapılamaz diye bir şey yok. Birçok ülke pandemi sürecinde halkına geri ödemesiz maddi destek sağladı. Memleketimizde de bu sağlanabilir. Bu halk yıllardır vergisini ödüyor. Tam kapatma olmalı ancak işçinin, emekçinin, esnafın köylünün gelir kaybı karşılanmalı.”

DESTEK YOK, ESNAFI BİTİRDİLER

Çantacı Mehmet Sele ise “Dükkân açık ama ne gelen var ne giden” diye konuşuyor. Sele, işlerin kısıtlamadan sonra durduğunu aktarıyor. Pandemiden önce de “ekonomik kriz” nedeniyle gelir sıkıntısı yaşadığına dikkat çekiyor: “Kemeraltı Çarşısı boş, yıllardır buradayım, önceden iğne atsan yere düşmezdi. Şimdi ise birçok yer kapalı. Sabah açıp, akşam kapatıyoruz. Günlerce üst üste siftah bile yapmadan kapattığımız oluyor. Bittik, esnafı bitirdiler. Destek desen o da yok. İflas bayrağı dalgalanıyor, bu gidişle bizde dükkâna kilidi vuracağız.”