Kemik sağlığı farkındalığı artmalı

DİLARA ŞİMŞEK

En sık görülen kemik hastalığı olan osteoporoz dünyada 200 milyon kadını etkiliyor. 3 kadından birini ve 50 yaş üzerindeki 5 erkekten birini etkileyen hastalıkla ilgili Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şansın Tüzün sözcülüğünde dün bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kemik sağlığının hatırlanması gerektiğini ancak ülkemizde yeteri kadar önemsenmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Tüzün, “Dünya Osteoporoz Vakfı’nın verilerine göre Türkiye kalça kırıkları yönünden yüksek riskli ülkeler arasında. 50 yaş üzeri kadınların yaşam boyu kalça kırığı geçirme oranı ise yüzde 15. Uzayan yaşam süresine bağlı olarak dünya nüfusunun yaşlanması, osteoporoz ve osteoporoza bağlı kırıkların görülme sıklığında önemli artışa neden oluyor” dedi. Türkiye’de Kırık Danışma Servisi’nin sadece İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tüzün, bu merkezleri ülke genelinde yaymak istediklerine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanlığının gerçekleştirdiği çalışmalara, osteoporozu da acilen dahil etmesi gerektiğini vurgulayan Tüzün, şunları kaydetti: “Geçirilmiş bir kırık yeni kırık riskini en az 2 kat artırıyor. Yeni kırık sıklıkla ilk 1 yıl içinde gelişiyor. İlk kırığı yakalamak çok önemli. Kırık oluşumunda kır ve kent arasında fark var. Betonlaşma, kentleşme, D vitamini eksikliği, kapalı ortamda çalışmak ve kötü beslenme kırık oluşumu artıran faktörler. Sağlık Bakanlığı osteoporoz ile ilgili çalışmalarını arttırmalı ve önceliğine alması gerekiyor.”