Pandemi dönemi 42 kişinin daha milyarder olduğu Brezilya’da yurttaşlar hayvan kemikleri arasında yemek arıyor. Ülkede 20 milyon kişi açlık sınırında ve binlerce hane insanlık onuruna yakışmayacak koşullarda barınıyor.

Kemiklerin içinde yemek arıyorlar

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika ülkesi Brezilya’da Jair Bolsonaro hükümetinin neoliberal politikaları sonucu yurttaşlar daha fazla yoksullaştı, şirketler daha fazla servet elde etti. Kamu kaynaklarını, doğal alanları şirketlere yağmalatan ve pandemiyle büyüyen ekonomik krizin faturasını vergileri artırarak emekçilerden çıkaran sağcı yönetim ülkeyi kıtlık koşullarına sürükledi.

Brezilyalı foto muhabir Domingos Peixoto, Rio’da fabrikaya kamyonlarla taşınan kemikler arasında yemek arayan yurttaşları görüntüledi. Söz konusu fotoğraflar, sakatat ve kemik gibi artıkları hayvan maması ve sabun üreten fabrikaya taşıyan kamyonun römorkunda çekildi. Peixoto, "Burada işler şimdilerde gerçekten çetin. Kimi insanlar kemik yiyor, diğerlerininse yiyecek kemikleri bile yok. Kahretsin, bir şekilde yardım edip edemeyeceğimizi görmek için bu hikayeleri anlatmanın yollarını bulmalıyız" tepkisi verdi. Fabrikaya giden kamyonun şoförü olan José Divino Santos, durumu "Ağlamak istiyorum. Daha önce insanlar gelip köpekleri için bir parça kemik isterlerdi. Bu günlerde yemek yapmak için kemik istiyorlar" sözleriyle anlattı.

‘YA YERİZ YA ÖLÜRÜZ’

Rio’nun yerel gazetesi Extra’nın muhabiri Rafael Nascimento de Souza ise Rio’daki yurttaşlarla görüştü. Souza, bir kadını çöpe atılmış etleri yememesi gerektiği konusunda uyardığında aldığı cevabın "Genç adam, ya bunu yeriz ya da açlığımızdan ölürüz" olduğunu aktardı. 51 yaşındaki Denise da Silva ise yakın zamanda eşini kaybettiğini ve beş çocuğuna bakması gerektiğini belirterek kemiklerde et aradığını söyledi. Souza haberde "Gerçek işte bu, bu sizi öfkelendirmiyorsa, sizi harekete geçirmiyorsa o zaman ne yapabileceğimi bilmiyorum" ifadelerine yer verdi. Söz konusu insanlık dışı durum, Brezilya parlamentosunda da gündeme geldi. İşçi Partili senatör Humberto Costa, Peixoto’nun çektiği fotoğrafları göstererek “İşsizlik artıyor. Eşitsizlik büyüyor. Yoksulluk büyüyor. Açlık geri döndü. Bu hükümetin ülkemize yaptığı şey bu” tepkisi verdi.

ÖFKE BÜYÜYOR

Covid-19 süresince 600 bin kişinin hayatını kaybettiği Brezilya’da açlık koşullarına itilen Brezilyalıların sayısı 20 milyona dayandı, 15 milyon kişi ise işsiz. João Pinto Vakfı’na göre, ülkede insan onuruna yakışmayacak koşullarda yaşayan altı milyon Brezilyalı aile bulunuyor. Evsiz İşçiler Hareketi (MTST) geçen hafta Sao Paulo Menkul Kıymetler Borsası’nı işgal ederek ülkedeki açlık koşullarına tepki göstermişti. Ellerinde hayvan kemikleriyle ve üzerinde "açlık" yazan Brezilya bayrağıyla borsa binasına giren protestocular sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya "Bizim açlığımızla zenginleşiyor" ve "Brezilya’da 19 milyon açlıktan ölürken ülkenin 42 yeni milyarderi var" yazılı dövizlerle tepki göstermişti. Ülkenin 20 eyaletinde ise pazar günü Bolsonaro karşıtı eylemler düzenlenmişti.