Sefa Sirmen’in Kuran kursu projesini destekleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘açılımı’ türbanda olduğu gibi tartışma yarattı. Yeni açılım Meclis’te espri konusu...

CHP"nin Kuran "açılımı"  AKP, CHP ve DTP milletvekilleri arasında espri konusu oldu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısı öncesinde sorular üzerine "açılım" hakkındaki konuşan DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal"a "Bu konuda Kenan Evren sizin çok iyi danışmanlığınızı yapar"" dedi. Soysal ise Birdal"a gülerek ""Kaşınma"" diye espri yaptı.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül ise konuyla ilgili açıklama yapmayacağını, toplantının sonunda gerekirse bir değerlendirmede bulunacağını söyledi. Bunun üzerine AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, ""Ama netice itibariyle hepimiz, her türlü açılımın yanındayız. Yeter ki insanların ihtiyaçlarını karşılasın. Toplumun değerlerine saygı duyan herkese, yaptığı her şeyden dolayı teşekkür ediyoruz"" dedi. CHP"li Soysal, gazetecileri kastederek, ""Konu insan haklarını nereden ilgilendiriyor? Yandaş medya Abdurrahman Bey"e yanaşın"" ifadesini kullandı. Araya giren Komisyon Başkanı Üskül, görüntü alan gazetecileri, toplantıyı başlatmak üzere dışarıya davet etti.

  

BELEDİYELER NİYE AÇMASIN!

CHP"li Çetin Soysal, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada da partisinin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen"in, ""Her mahalleye bir Kur"an kursu"" önerisini destekledi. Yerel yönetimlerde, bir çok konuda insanları geliştirmeye dayalı kurslar açıldığına işaret eden Soysal, ""Burada da dini eğitime dayalı bir takım çalışmaların yapılması mümkün. Bu konuda, yerel yönetimlerle, dinin yorumlanması ve Kur"an öğrenilmesiyle ilgili talep edenlere eğitim verilmesi son derece doğal"" dedi.

""Bu uygulama, daha büyük tehlikelerin önünü açmaz mı?"" sorusu üzerine de Soysal, ""Hayır... Bazı cemaatler tarafından bu eğitim, bazı hurafelerle yapılıyor. Bunların ortadan kalkması lazım. Ciddi din adamlarının eğitim vermesi, son derece doğaldır. Yerel yönetimlerde de Türkiye"nin değişen bu sosyolojik dokusunu da göz önüne alarak, elbette bu tür faaliyetler içerisinde olabilir"" karşılığını verdi. DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş da bu konunun kendi partisi tarafından da dile getirildiğini belirterek, ""Bence olumlu"" dedi.

 

***

Çarşaf açılımında olduğu gibi Kuran kursu projesinin de muhalifleri var

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, partinin ""çarşaf ve Kuran kursu açılımları""na ilişkin kaygılarını, Genel Başkanı Deniz Baykal"a bir mektupla iletecek. Koç, yaptığı açıklamada, ""ciddi ve önemli bir seçim öncesinde aday belirlemede ve "çarşaf, Kuran kursu açılımı" diye sunulan ancak CHP"nin temel ilkeleriyle bağdaşmayan bazı girişimlerde sıkıntı olduğunu"" söyledi. Bu sıkıntılar konusunda, Genel Başkan Baykal"a bir mektup yazacağını ve kaygılarını, düşüncelerini dile getireceğini belirten Koç, mektubu, gelecek hafta Baykal"a ileteceğini bildirdi. Koç, bu süre içinde kamuoyu önünde partisiyle ilgili bir tartışmaya girmeyi uygun görmediğini ifade etti. Kaygılarını, Baykal ile yüzyüze görüşmek yerine neden mektupla ileteceğine yönelik soruya Koç, ""Sayın Baykal, şu anda çok yoğun, çalışmaları devam ediyor. Ben de Samsun"da çalışmalara katılıyorum. Parti içi çalışmalarda sıkıntı yaşanmaması için sorumluluklarımı yerine getirirken, uyarı görevimi de partinin en yetkili kişisine ileteceğim"" diye karşılık verdi.CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de CHP belediye başkan adaylarının; ortak bir propaganda malzemesi yerine, seçmen profiline yönelik, seçimi hedef alan popülist yaklaşımlar içerisinde bulunmalarını, sosyal demokrat düşüncenin gereği olarak, zamansız ve yersiz bulduğunu kaydetti. Hedeflerinin, vatandaşların özgürce yaşadığı dinsel yaşam değil, çağdaş kent yaşamını sağlamaya yönelik olması gerektiğini belirten Ağyüz, ""Bu nedenle eksik ve yanlış buluyorum"" dedi.

 

***

Projenin sahibi: Her mahalleye kurs değil, mahalle evi dedim

CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen, ""CHP"nin kuran kursu açılımı""yla ilgili ""İnandığım için bu projeyi gündeme getirdim ama projenin takdimi biraz farklı oldu, bu proje "Her mahalleye kuran kursu" değil, kuran kursu da verilebilecek "Her mahalleye mahalle evi" projesidir"" dedi. Sirmen, projenin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından desteklenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Projeye tepkilerin, projenin yanlış yorumlanmasından kaynaklandığını söyleyen Sirmen, projenin, içinde muhtarlıkların da bulunacağı çok amaçlı ""Mahalle Evi"" projesi olduğunu dile getirdi. Sirmen, şunları söyledi: ""İnandığım için bu projeyi gündeme getirdim ama projenin takdimi biraz farklı oldu. Bu proje "her mahalleye kuran kursu" değil, kuran kursu da verilebilecek "her mahalleye mahalle evi" projesidir. Mahalle Evi"nde emeklilerimiz orada gazete, dergi, kitap okuyup, sohbet ederek vakit geçirebilecek. Öğrencilerimiz okul çıkışlarında etüt yapabilecek, ders çalışabilecek.

Hazırlık kursları, dil kursları, bilgisayar kursları verilebilecek çok amaçlı bir mahalle evi olacak. Bunun içinde de yaz tatillerinde Kuran öğrenmek isteyenlere, anlamını bilmek isteyenlere müftülüklerle işbirliği yapılarak, onların tayin edeceği eğitmenlerce Kuran da öğretilebilecek.""