Kurucusu olduğu Tiyatro Gaia’nın ilk oyunu Şahmaran ile tiyatro severlerle buluşan Suzan Acun İlhan, “Oyuncu olarak geçirdiğim 28 yılın ardından, artık kendi kanatlarımla uçmak istedim” diyor.

Kendi kanadımla uçmak istedim

Işıl ÇALIŞKAN

Efsaneye göre Anadolu’da yaşadığı düşünülen yılan gövdeli kadın Şahmaran, şimdi tiyatro sahnesinde. Oyuncu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı Suzan Acun İlhan, kurucusu olduğu Tiyatro Gaia yapımcılığında, “Şahmaran” isimli müzikli tiyatro oyununu, geçtiğimiz ay dijital sahne prömiyerinde seyirciyle buluşturdu. İlk seyircili gösterimini ise Tarsus Şehir Tiyatrosu’nda yapan oyun, 10 Temmuz saat 20.00’de Mardin Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Geçtiğimiz yıl 10 farklı kadın karakteri canlandırdığı “İşgüzar Bir Tekerrür” oyunundaki performansıyla 8. Emek ve Başarı Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan İlhan ile “Şahmaran” ve yeni projeleri üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

İlk olarak sohbetimize “Şahmaran” isimli tek kişilik müzikli oyun ile başlıyoruz. Suzan Acun İlhan, Tiyatro Gaia için seçtiği ilk oyunun efsaneleşmiş bir kadın hikâyesi olmasının tesadüf olmadığını söylüyor. İlhan, oyunun hikâyesini, “Kadın cinayetlerinin cezasızlıkla artarak sürdüğü, bu kadar can yaktığı günümüzde, kadının gücüne, dünden bugüne geçirdiği dönüşüme odaklanan bir oyun “Şahmaran”. Onun dilinden, gözünden anlatılan hikâye aynı zamanda kendisine tarih boyunca biçilen role, dün ve bugün arasında yaşadığı benzerliklere dikkat çekiyor. Efsaneleşen ve bilinen hikâyesinden yola çıkarak senarist-yazar Gülseren Aydın ile birlikte yeni bir metin yazdık” sözleriyle anlatıyor.

CEBİMDE SÖYLENECEK ÇOK SÖZ BİRİKTİRDİM

Kurucusu olduğu Tiyatro Gaia’ya getiriyoruz sözü. İlhan, macerasını “Tiyatroda oyuncu olarak geçirdiğim 28 yılın ardından, artık kendi kanatlarımla uçmak istedim. Cebimde söyleyecek çok söz biriktirdim. Ve bu derdimi kendi kurduğum tiyatroda özgürce söylemek istedim” diye anlatıyor. Sadece oyuncu olarak değil tiyatronun her alanında olmayı sevdiğini belirten İlhan, “Oyunculuk sürerken, 2017’de kendi projelerimi hayata geçirmek adına bu hayalim gerçeğe dönüştü” şeklinde konuşuyor. Tiyatro’nun ilk oyunu olan Şahmaran’ın hazırlık aşamasını ise şöyle anlatıyor oyuncu: “Önce yapımcılığı deneyimlemek istedim, ortak bir proje olan ‘Bir Picasso’ oyununu sahneye taşıdık. Bu oyunda ‘Bayan Ficher’ rolünü üstlendim. 2020’de Tiyatro Gaia’nın ilk oyunu olarak ‘Şahmaran’ı sahnelemeye karar verdim, heyecanla tüm ince ayrıntılarını planlayarak çalışmaya başladım. Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle projeyi hayata geçirdim.” Tiyatro Gaia olarak alışılmışın dışında, tiyatroya farklılık getiren yapımları hayata geçirmek istediğini ifade eden İlhan, “Yazanı, yöneteni, oynayanı ile kadınların yer aldığı projeler üreterek, tüm güncel sıkıntıları, sınavları sanatla alternatif buluşmalar ile aşmayı hedefliyorum” diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SANAT POLİTİKASI GEREKİYOR

Pandemi döneminde kapılarını kapatan çok sayıda özel tiyatroyu ve oyunculuğu bırakan meslektaşlarını hatırlatıyoruz İlhan’a. “Bu süreçte yaşananlar asla unutulmamalı” diyerek cevap veriyor ve birlikle dayanışmanın önemine değiniyor. İlhan, çözüm önerilerini ise şöyle aktarıyor: “Nitelikli bir sektör olmayı başaramazsak, bu sıkıntıları tekrar tekrar yaşamaya devam edeceğiz. Gün geçtikçe kötüye giden ekonomik koşullarda belki de çok daha zor günler geçireceğiz. Ülkemizin sürdürülebilir bir sanat politikasına ihtiyacı var. Ben geç olmadan hepimizin elini taşın altına sokmasını ve kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini istiyorum. Endişesiz, kaygısız, özgürce yeni projeler üretebilmek için bu şart. Bakanlık, belediyeler, meslek birlikleri ve sanata katkı sunmak isteyen tüm kurumların öncülüğünde birlikte işbirliği imkânlarını seferber ederek toplu bilet satın almak, turne sahne desteğini arttırmak, yazan üreten her kademesiyle büyük bir teşvik platformu zemini oluşmasına çabalamalıyız öncelikle.”

Önümüzdeki programını sorduğumuz İlhan, “8-9 Temmuz’da Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena sahnesinde benim yönettiğim “İncir Ağacındaki Hanife” adlı yeni bir oyunun prömiyerini seyircili gerçekleştireceğiz. Yaz boyunca her iki oyunun yeni temsil tarihlerini duyuracağız, özellikle Şahmaran’ı, her şehirde oynamak en büyük dileğim. Ayrıca yeni bir oyun yazmaya başladım, eylül ayında seyirci ile buluşmasını planlıyorum, seslendirmeye devam ediyorum. Önümüzdeki dönemde bir sinema filmi ile de izleyiciyle buluşacağım” diyerek sözlerini sonlandırıyor.