AKP’nin, “eski bakanlar da yargılanabilirler ”içtihadı yolsuzlukla suçlanan dört bakanın yeniden yargılanabilmelerinin yolunu açabilir

Kendi silahı AKP’yi vurabilir

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

Ankara’da stratejik taktiklerle süren koalisyon arayışlarında, yolsuzlukla suçlanan ancak AKP milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan’a gitmeakten kurtulan dört eski bakanın durumu yeniden sıcak bir gündem maddesi oldu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, eski bakanların yargılanabilmeleri ile ilgili gösterdiği örnek AKP’nin oylarıyla Eski Bakan Koray Aydın’ın Yüce Divan’da yargılanmasını işaret ediyor. Eski bakanlara yöneltilen suçlamalar için zamanaşımı süresinin 8 yıldan başlaması da yargılamayı kolaylaştırıcı bir unsur olarak değerlendiriliyor.

ERDOĞAN YARGILANABİLİR
Eski CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Atilla Kart, Arınç’ın açıklaması ile yeniden tartışılmaya başlanan bakanların yeniden yargılanması konusunda BirGün’e yaptığı değerlendirmede, Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’nde zaman aşımına ilişkin bir hüküm bulunmadığına dikkati çekti. Hükümetin kurulup kurulmamasının Meclis’ in çalışmalarını engellemeyeceğini de vurgulayan Kart, “Yasama denetimi araçlarının tamamı işletilebilir. Meclis soruşturması verilmesi şekil ve şartları bellidir. Kaldı ki dört bakanla ilgili olarak bir rapor vardır. Burada TBMM o zaman değerlendirilmeyen bulguları yeni delil kapsamında değerlendirerek dört bakan, hatta dönemin başbakanı hakkında da tüm yasama denetim mekanizmalarını işletebilir yeter ki bu noktada iradelerini korusunlar. Kararlılıklarını sürdürsünler’’ dedi.

Eski bakanlara yöneltilen rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, haksız mal edinme suçlarının ağır cezalık ve zamanaşım süresi dolması söz konusu olmayan suçlardan olduğunu da belirten Kart, “Bu anlamda da dönemin sorumlularının engellenmesi önünde bir engel yoktur” diye konuştu.

NE OLMUŞTU
1990 seçimlerinden sonra kurulan DSP-MHP-ANAP Koalisyonu’nun Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, 17 Aralık 1999’da yaşanan depremden sonra yapılan ihalelerle ilgili suçlamalara muhatap oldu. Suçlamaların hükümeti sarsan bir hal alması üzerine Aydın 2001 yılında görevinden istifa etti. TBMM’de kurulan Soruşturma Komisyonu ve ardından da Genel Kurul, Aydın’ı Yüce Divan’a sevk etmedi. Ancak 2004 yılında bu konuda ana muhalefet partisi CHP ile iktidar partisi AKP’nin verdiği oylarla süreç yeniden işletildi ve Aydın, Yüce Divan’a sevk edildi. Ancak Aydın yargılama sonucunda yöneltilen suçlamalardan beraat etti, malvarlıkları üzerindeki ihtiyati tedbir kararı da kaldırıldı.