Karşıyaka Belediyesi'ne bağlı Kent AŞ’tan atılan işçilerin 16 Eylül’de başlattıkları bir aylık yürüyüş, işçilerin Ankara Abdi İpekçi Parkı’na çadır kurmasıyla sonlandırıldı…

Karşıyaka Belediyesi'ne bağlı Kent AŞ’tan atılan işçilerin 16 Eylül’de başlattıkları bir aylık yürüyüş, işçilerin Ankara Abdi İpekçi Parkı’na çadır kurmasıyla sonlandırıldı…

Burak Öz

Kent AŞ işçilerinin İzmir’den Ankara’ya  başlattıkları 650 kilometrelik yürüyüş 32’nci gününde işçilerin tren garından Abdi İpekçi Parkı’na yürümeleri ve burada yaptıkları basın açıklamasıyla noktalandı. Abdi İpekçi Parkına çadır kuran işler, işe dönüş mücadelesini Ankara’da sürdürecekler.
YÜRÜYÜŞÜN İLK GÜNÜ YOLLARI KESİLDİ
Karşıyaka Belediyesi'nin bölünmesi üzerine 30 Nisan'da belediyeye bağlık  temizlik şirketi Kent AŞ'tan 300 işçi çıkarıldı. İşlerine geri dönmek için mücadele başlatan işçiler 4,5 ay boyunca yaptıkları eylemlerle seslerini başkente duyuramayınca, Ankara'ya yürüme  kararı aldı. 16 Eylül tarihinde 300 Kent AŞ işçisini temsilen 60 Kent AŞ işçisi ve Genel-İş Sendikası yöneticileri yola koyuldu. 16 Eylül günü Karşıyaka Belediyesi önünde toplanan Kent AŞ işçileri adına burada Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi konuşma yaptı. Konuşmaların ardından aileleriyle vedalaşan Genel-iş sendikası üyesi Kent AŞ işçileri ve sendika yöneticileri yola koyuldu. Jandarma İzmir çıkışında yolu kesti ancak işçiler 5 kilometre dağdan yürüyerek yollarına devam etti. Hergün 20-25 kilometre yürüme kararı alan işçiler ilk geceyi Bornova çıkışı Belkahve mevkiinde sırtlarında taşıdıkları çadırlarda geçirdi. Sabah yola koyulan işçilerin bazılarının mola yerlerinde açılıklarını bastırmak için poşet içinde kemerlerine bağladıkları ekmekler dikkat çekti.
BAYRAMI SALİHLİ'DE KARŞILADILAR
İşçiler  bayramın(20 Eylül Pazar) ilk gününde Manisa Salihli’deydi. ÖDP, TKP, EMEP , Salihli Belediyesi işçileri tarafından karşılanan Kent A.Ş. işçileri, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin katılımı ile basın açıklaması yaptı. Turgutlu'ya bağlı Avşar Beldesi'nden Salihli Değirmendere mevkiine kadar yürüyen işçiler, geceyi burada geçirdiler.
Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici Değirmendere'de yaptığı konuşmada, Kent AŞ işçilerinin başlattığı Ankara yürüyüşünün sadece işe geri dönme yürüyüşü olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, yürüyüşün tüm işçi sınıfının krize, yoksulluğa ve işsizliğe karşı yaptığı direniş olduğunu söyledi. Ekici'nin yaptığı konuşmanın ardından dinlenmeye çekilen işçiler, dün sabah DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve ailelerinin de katılımıyla bayramlaştıktan sonra Salihli'den ayrılarak yollarına devam ettiler.
 
BAYRAMIN İKİNCİ GÜNÜ BÖCEK SÜPRİZİ
Kent AŞ. işçilri bayramın ikinci günü sabahın erken saatlerinde yola koyuldular. İşçileri yoran rampalar ve güneşin yakıcılığıydı. Bir işçiyi türü bilinmeyen bir haşere ısırdı. Bunun üzerine yürüyüşe katılan DİSK sağlık ambulansı bu işçiyi tahlillerini yaptırmak üzere sağlık kontrolüne götürdü. İşçi daha sonra yürüyüşüne devam etti.
ÇELEBİ'DEN YAZARLARA MEKTUP
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kent A.Ş işçileriyle ilgili köşe yazarlarına Cem Karaca'nın 'Tamirci Çırağı' parçası ve Nazım Hikmet'in bir şiirine de yer verdiği duygusal bir mektup yolladı. Çelebi, "İşçisin sen işçi kal..."
Çelebi mektubunu, ''İşsizliği, yoksulluğu, yolsuzluğu yeneceğiz' sloganıyla işbaşına gelen yöneticiler, seçim zamanında oylarını aldıkları işçileri 'işsizler ordusuna' katmış, çözüm konusunda da bir adım bile atamamışlardır'' diyerek bitirdi. Yürüyüşün 7'nci günü işçiler  Salihli'de 22 kilometre yol katetdi. işçiler yürüyüş sırasında ayrıca çiftçilere ve Manisa halkına bildiriler dağıttı. Yürüyüş esnasında Salihli’ye bağlı Sandal Belediyesi başkanı işçilere çay ikram ederek yürüyüşlerini selamladı.
UŞAK YOLUNDA BİR İŞÇİ AYAĞINI KIRDI
İşçiler yürüyüşün 8. gününde Kula'ya vardılar. İşçilere Kula halkının da yoğun bir ilgisi vardı. Ken AŞ işçileri sıcağa ve rampalara rağmen yürüyüşün 9'ncu gününde moralli bir şekilde Uşak yolundaydılar. Ancak Uşak yolunda, işçilerden Destan Gümüştekin ayağını burktu. Acilen DİSK ambulansıyla hastaneye kaldırılan işçi, Uşak Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi edildi. Konaklama yerine bacağı alçıya alınmış bir şekilde gelen işçi Gümüştekin alkışlarla İzmir’e yollandı.
10'UNCU GÜNDE UŞAK'TAYDILAR
Kent AŞ işçileri yürüyüşlerinin 10'uncu günü 26 Eylül'de Uşak iline girmek için 09.30 yürüyüşlerine başladılar. Kent AŞ işçileri yaklaşık olarak 7 km yürüdükten sonra şehir merkezine giriş yaptılar. Uşak halkının Kent AŞ işçilerine yol boyunca alkışlarla ıslıklarla selamlaması işçilerin moralini daha da yükseltti. Demokrasi Meydanı'na gelen işçiler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada konuşan Genel-İş sekreteri Kani Beko direnişin tarihini kısa bir şekilde anlattı. Buraya ayağı kırıldığı için yürüyüşü bırakmak zorunda kalan işçi Destan, ailesiyle birlikte yürüyüş yerine gelerek arkadaşlarına moral verdi.
28 EYLÜL, KARAHİSAR
Afyonkarahisar’a yürüyüşlerinin 12'nci günü 28 Eylül'de ulaşan ulaşan işçiler DİSK Genel İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici ile basın açıklaması yaptı.
Ekici açıklamada, 30 Nisan’da hizmet 5747 sayılı yasadan kaynaklı hizmet daralmasını bahane siyle 300 kişiyi işten çıkaran belediyenin taşeron firmaya 330 işçi adına ihale açtığını, bu durumun işçi fazlalığı oluştuğu iddiasının geçersizliğini ortaya çıkardığını  vurguladı.
Yürüyüşün 16. gününde  işçiler, Afyon'da kalabalık bir kitle tarafından karşılandı. Karşılamaya DİSK ve Genel-İş sendikasına üye işçiler, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri geldi. Afyon'da basın açıklaması yapan Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, "Yurtiçi dayanışmanın yanı sıra yurtdışından Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Avrupa Kamu Sendikaları Federasyonu (EPSU) ile bunlara bağlı çok sayıda sendikadan sıcak dayanışma mesajları aldık. Bunların sayısı artarak devam ediyor. Türkiye işçi sınıfının, belediye işçilerinin ve belediyelerdeki taşeron şirketlerde çalışan tüm işçilerin sesi olarak bu uzun yürüyüşümüze devam ediyoruz" dedi.
 Kent AŞ çoğunun işçilerinin zorlu yürüyüş esnasında ayak tabanlarında yaralanmalar oluştu. Zorlu koşullara karşın moralli oldukları gözlemlenen ve yürüyüşü sürdürmekte kararlı olan işçiler 20'nci gün Afyon Gömü'ye ulaştılar. Dev Sağlık-İş temsilcileri Kent AŞ işçileriyle yürüyüşün 24'üncü gününde 9 Ekim 13.00’da Oğlakçı’da buluştu. Dev Sağlık-İş İç Anadolu Bölge temsilcisi Sevinç Hocaoğulları ve sendikal nedenle Kızılay Derneği'nde işten çıkarılan Nejdet Baydar birer konuşma yaptılar. Dev Sağlık-İş temsilcileri Sakarya’daki mola yerine kadar yürüyüşe eşlik ettiler.
20 MİLYON ÜYELİ PSI’DEN ZİYARET
Yürüyüşün 25. gününde 20 milyon üyesi olan Kamu Hizmetleri Enternasyoneli (PSI) Genel Sekreter Yardımcısı ve Avrupa Bölge Sekreteri Jürgen Buxbaum, Türkiye'ye gelerek Polatlı'ya 18 kilometre mesafede işçilerle buluştu. Buxbaum, Kent A.Ş. işçileri ile birlikte ilçeye kadar yürüdü. İşçiler öğlen saatlerinde de Polatlı girişinde DİSK Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün bir açıklamada bulundu.

31'İNCİ GÜN ANKARA’DALAR
Kent AŞ işçileri yürüyüşün 29'ncu günü Ankara yakınlarındaki Temel İlçesi'ne ulaştı. Ankara'da da DİSK Ankara Bölge Temsilciliği tarafından Kent AŞ işçileri ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasına  Genel-İş'in yanı sıra DİSK'e bağlı sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve demokratik örgütleri katıldı. İşçiler yürüyüşlerinin 31'nci günü (16 Eylül) ise Ankara'ya ulaştılar.  İşçileri burada DİSK Başkanlar Kurulu üyeleri karşıladı. Ankara’da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın önüne yürüyen işçilerle, sendika üyelerine demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve duyarlı yurttaşlar destek verdi. Burada yapılan basın açıklamasında ertesin gün Ankara tren garı önünden başlayacak eyleme çağrıda bulunuldu.

***
Yürüyüş 32. gün sonlandırıldı, çadırlar kuruldu
BAŞAK TURAN ANKARA

Kent AŞ işçileri dün demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve duyarlı yurttaşların desteğiyle Ankara   tren garından Abdi İpekçi Parkına yürüdü. İşçiler, burada çadır kurdu.
İşçiler böylelikle 16 Eylül günü İzmir’den başlattıkları yürüyüşü tamamladı. Tren Garında bir konuşma yapan Genel İş Sendikası genel başkanı Erol Ekici, işçilerin 173 gündür direnişte olduğunu ve 32 günlük yürüyüşün ardından Ankara'ya ulaştıklarını anlattı. “Bu yürüyüş sadece Kent A.Ş. Işçilerinin yürüyüşü değildir, işçi ve emekçilerin yürüyüşüdür” diyen Ekici, ilk günkü gibi umutlu olduklarını belirterek, yürüyüşü zaferle sonuçlandıracaklarını söyledi.
İşçiler, Abdi İpekçi parkında yapacakları eylemin ardından burada çadır kurdu. Oluşturacakları bir heyetle CHP Genel Merkezi’ne görüşmeye gidecek olan işçiler talepleri karşılanıncaya kadar çadırda bekleyişlerini sürdürecek.
BirGün’e konuşan işçiler, yürüyüş boyunca yaşadıklarını ve taleplerini şöyle dile getirdi:
Hakkı Çetin: Yürüyüş boyunca fiziki zorluklar vardı. Müdahaleler de oldu. Bizi Ankara’ya otobüslerle göndermek istediler. Oturma eylemi yaptık. Bir amacımız vardı. İşimize geri dönmek istiyoruz. Çıkarılan işçilerin yerine alınan yeni işçiler yok fakat taşeronlaştırma var. Bu yolla 350 işçi alındığını belgeledik.
Musa Akdoğan: Taşeronlaştırma istemiyoruz. Sadece işimizi, ekmeğimizi istiyoruz. Bayramda bile yoldaydık.
Zeynel Gündüz: Yollarda yorulduk. Bazılarımızın ayaklarında yaralar oluştu. İşimize geri dönmek istiyoruz. Bunun için buradayız.
Ahmet Sarpdağı (Genel-İş İstanbul 1 No’lu Şube yöneticisi): İşverenin sağcısı solcusu olmaz. Sınıf eylemi kimin eylemi olursa olsun bir bütündür. Her mücadeleye sahip çıkmak zorundayız.