Yanlış sağlık politikaları nedeniyle hekimler istifa ediyor, hizmet verdikleri bölümler uzman eksikliği nedeniyle kapatılıyor. Afyonkarahisar’da ise tek hematoloji uzmanının, tehdide maruz kaldığı için istifa ettiği iddia edildi.

Kentler hekimsiz
Fotoğraf: DHA

Berkay SAĞOL

Çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi, sağlıkta şiddet ve hasta yükü nedeniyle hekimler kamudan göç etmeye devam ediyor. Son olarak Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde görev yapan tek Hematoloji uzmanı olan Doç. Dr. Mehmet Özen, istifa etti. Doç. Dr. Özen’in tehdit edildiği için istifa ettiği iddia edildi. Doç. Dr. Özen’in görevden ayrılmasıyla 744 bin nüfuslu Afyonkarahisar’da devlet hastanesinde bulunan tek Hematoloji bölümü yeniden kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) Afyon için Hematoloji bölümü ise kaldırıldı.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, istifayı hem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya hem de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Köksal, şu soruları yöneltti:

•Uzman doktorumuzun istifa etmesinin nedenleri nelerdir?
•Bahsi geçen doktora mobbing uygulandığı bilgisi doğru mudur?
•Bu konuda bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme soruşturma yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?

YANLIŞ SAĞLIK POLİTİKALARI

Konuyu BirGün’e değerlendiren Köksal, “Bölüm yalnızca Afyonkarahisar’a değil, Uşak, Kütahya, Isparta yani tüm bölgenin ihtiyacını karşılıyor” dedi ve yanlış sağlık politikalarının hekimleri istifaya yönelttiğini kaydetti. Köksal, Doç. Dr. Özen’in istifasıyla ilgili şunları söyledi: “Hematoloji Bölümü’nde en son geçen ay bir doktor görevlendirildi ancak onunda ayrılmak üzere olduğunu öğrendim. Hangi gerekçeyle bölümden ayrılacağı noktası muallakta. Doktorun tehdit edildiği ve baskı uygulandığına dair bir takım iddialar var. Bu iddiaların mutlaka Sağlık Bakanlığı tarafından araştırılması gerekiyor. Hematoloji Bölümü hayati önem arz ediyor. İnsanların en önemli hakkı sağlık ve buna da ulaşım sağlanamazsa, insanlar tedavi olamazsa en temel hakları ihlal edilmiş olacak.”

Öte yandan kentin diğer hastanelerinde durum farklı değil. Dinar Devlet Hastanesi’nde kulak burun boğaz uzmanı; Bolvadin Devlet Hastanesi’nde üroloji ve nöroloji uzmanı; Çay Devlet Hastanesi’nde de kardiyoloji uzmanı ve nöroloji uzmanı hekim bulunmuyor.

UZMAN KALMADI, BÖLÜMLER KAPATILDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, ülke genelinde hastane ve hekim yetersizliğini raporlaştırdı. Raporda, iktidarın sağlık politikaları nedeniyle artan istifalar ve hekim yetersizliği nedeniyle birçok kamu hastanesinde çok sayıda bölümün kapandığı vurgulandı. Raporda iller şu ifadelerle sıralandı:

İstanbul: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Endokrin Bölümünün hekimleri gittiği için bölüm kapandı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde romatoloji bölümü hekimi ayrıldı ve bölüm kapandı. Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde tüm ortodonti uzmanları istifa etti ve bölüm hizmet vermiyor.

Bursa: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli öğretim üyelerinden birinin uzun süreli raporlu, diğerinin de istifa ederek bir vakıf üniversitesine geçtiği için çocuk onkoloji kliniği geçici çözümlerle yönetiliyor. Çekirge Devlet Hastanesi’nde romatoloji servisi kapalı. Bursa Şehir Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi’nde gastroenteroloji uzmanı yok.

Çanakkale: Devlet Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji bölümü yok. Çan İlçesinde kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, KBB, enfeksiyon hastalıkları, beyin cerrahisi, radyoloji bölümlerinde hekim bulunmuyor.

Hakkari: Kentte gastroenteroloji, kalp-damar cerrahı, çocuk yoğun bakım ünitesi olmadığı için çocuklar 4 saat uzaklıktaki Van’a götürülüyor.

Kars: Onkoloji bölümü kurulduğundan beri hiç hekim gelmemiş, milyon dolara alınan cihazlar çürüyor. Nöroloji, göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi gibi bölümler hizmet vermiyor.