Maraş merkezli depremlerin vurduğu kentlerde hâlâ binlerce insan kurtarılmayı bekliyor. Bölgedeki vekiller ve siyasiler son durumu değerlendirdi. Barınma sorunu nedeniyle yurttaşların şehirleri terk ettiği belirtildi.

Kentlerde göç var
Depremlerin ardından yurttaşlar başka kentlere sığınıyor. (Fotoğraf: AA)

Kayhan AYHAN

Halk en önemli kuvvet

SOL Partililer Hatay, Malatya ve Maraş başta olmak üzere depremden etkilenen şehirlerde kurtarma ve yardım faaliyetlerini sürdürüyor.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, deprem bölgesindeki son durumu değerlendirdi. "Dayanışma Ailesi" kampanyası üzerinden onlarca ailenin evlerini bölgedeki depremzedelere açtığını belirten İşleyen, "Hatay’da 1 merkez iki dayanışma noktası kuruldu. Gelen malzemeler tespit edilen 14 köye minibüslerle ulaştırılıyor. Bunun yanında arama kurtarma çalışmalarına da dahil olmuş durumdayız. Kurduğumuz merkez ile hem mutfak hem de enkaz çalışmaları örgütleniyor" dedi.

Depremin dördüncü gününde hâlâ kurtarma ve yardım hizmetlerinin çoğu enkaz alanına ulaşamadığını kaydeden İşleyen şunları söyledi:

"Deprem bölgelerinde halk devletin yokluğundan şikayet ederken, 20 yıllık iktidarın tüm kötülüklerinin bir anda üzerimize çöktüğü bir tablo içerisindeyiz. Karar alma sürecinin hızlandırılması bahanesiyle kurulan tek adam rejimi bu süreçte iflas etti. Ülkenin krizle baş etme noktasındaki birikimini de süreç içerisinde sıfırladı. Koordinasyon konusunda hiçbir adımın ve hazırlığın yapılmaması sonucunda halkımız bile isteye ölüme terk edildi. Üstelik, OHAL ilanı, Twitter yasağı gibi baskı ve zor araçları ile kendi yaralarını sarmaya çalışan halka engel olunmaya çalışılıyor." İşleyen, halkın dayanışmasının depremin yaralarının sarılması için en önemli kuvvet olduğunu söyledi.

2 bin kişiyle bölgedeler

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kriz Koordinasyon Merkezi’nin çalışmalarına ilişkin genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Partinin Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcüsü Mahfuz Güleryüz, enkazların altında kurtarılmayı bekleyen binlerce yurttaşın olduğunu belirtip seferberlik çağrısı yaparak sözlerine başladı. HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’nin depremin ilk anından itibaren merkez ve yerellerde çalışmalar sürdürdüğünü söyleyen Güleryüz, henüz yardımın ulaşmadığı köy ve yerleşim yerleri olduğuna dikkat çekti. Çok sayıda telefon geldiğini aktaran Güleryüz, şunları söyledi: “Partili arkadaşlarımız ve gençlerimiz yıkılmış binalardan insanlarımızı çıkarmak için halkımızla birlikte aktif kurtarma çalışmalarına dahil oldular. Deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan malzemelere ilişkin acil yardım listesi oluşturduk. 2 bin kişilik gönüllü ile deprem bölgesinde çalışma yürütüyoruz. Gelen yüzlerce göçük ve kayıp ilanları depremin ilk anından itibaren AFAD ve yerel mercilerle paylaşılmaktadır. Sivil toplumu, siyasi partileri dahil etmeyen, her şeyi merkezi olarak yapmak isteyen ama bunu da beceremeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Açık ve net bir hakikati dile getirmek zorundayız: İktidar enkazın altında kalmıştır."

İnsanlarımız enkazda kaldı

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan "Bazı kentler kent olmaktan çıktı. Ciddi sayıda insanımız enkaz altında ama hayatta kalanlar ne yapacak bu da önemli. Artık enkaz altındakilerden çok umutlanmamız gerekiyor, geceleri çok soğuk oluyor. Tabii ki umutları yitirmemek lazım. Ne yazık ki insanlarımız orada kaldılar. Bir noktada insanlarımız bu kentlerden taşınmak zorunda. Bir kez daha buralarda o inşaat şirketlerini zengin etmeye kalkarlarsa o insanların öfkesini üzerlerine yıkarız. Bunları bugünden söylemek zorundayız ki ayaklarını denk alsınlar" ifadelerini kullandı.

Türkiye Komünist Partisi’nin afet sonrasında kurduğu dayanışma ekipleri Maraş’ın Pazarcık ilçesine de ulaştı. Ekipler ilçedeki durumu şöyle anlattı:

"Arama kurtarma çalışmaları ilçe merkezinde kısmi de olsa devam ediyor, bizler de burada insani yardım faaliyetlerini dayanışma ile beraber sağlamaya çalışıyoruz. Buradaki dostlarımızla, Dersim Belediyesi’nin çalışanlarıyla ortak hareket ederek bölgedeki ihtiyaçların giderilmesi konusunda yoğun bir çaba harcıyoruz. Şu anda devlet organizasyonunun tüm yurtta olduğu gibi burada da yetersiz olduğunu gözlemleyebiliyoruz."

Her yardım çok önemli

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) heyeti de Hatay’ın Arsuz, Samandağ, Antakya ve Defne ilçelerinde incelemelerde bulundu. Yapılan açıklamada, "Bütün dükkanlar, fırınlar kapalı. Hâlâ bir çok yardım elzem. Buraya ulaşan her yardıma halkın ihtiyacı var. Hatay’da komiteler kurup yardımları ilçelere ulaştırıyoruz. Partimiz gerekli yardımı sağlamak için elinden geleni yapacaktır. Bu dayanışmayı büyütmek lazım. Her desteğin burada çok önemli bir yeri var" denildi.

kentlerde-goc-var-1124729-1.

Artık gıda gönderin!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Maraş Milletvekili Ali Öztunç, BirGün TV’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu: Elbistan’da hava düzeldi. Enkazlarda ciddi bir çalışma hâlâ yok. Maalesef canlı kurtarmadan enkaz kaldırmaya dönmek üzere buradaki çalışmalar. Yardım çok geliyor. Artık battaniyeye gerek yok. Gıda ve çadır ihtiyacı var. Gıda dışında bir şey göndermeye gerek kalmadı." Elbistan’dan ve Pazarcık’tan herkesin kaçtığını söyleyen Öztunç, "Göç hali var burada. Köylerde yollar yeni açıldı. Nurhak yolu yeni açıldı oralara müdahale etmeye çalıyıyoruz. Afşin, Göksun da kötü. Her yer kötü maalesef. AFAD battı çöktü hiçbir şey beceremediler" ifadelerini kullandı.

Çadırkent talebi

KESK Kriz Masası’ndan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Antep ve Maraş’taki incelemelerini aktardı. Bozgeyik, "Hâlâ arama kurtarma devam ediyor. Buralarda gıda ve su ihtiyacı azaldı. Pazarcık yerle bir olmuş durumda. Hâlâ enkaz altında olan insanlar var. Burada bir çadırkent oluşturulmadı hâlâ" diye konuştu.

Ulaşım sıkıntılı

Adıyaman Besni ilçesi Ali Erdemoğlu Mahallesi Muhtarı Mustafa Yalçın, "Köylerimiz çok zor durumda. Yol çatladı. Yiyecek sıkıntısı çekiyoruz. Çadırlarımızı kendi imkanlarımızla yaptık. Hava soğuk. Sadece bir TIR yardım geldi. Elektrik sıkıntımız da var. Ulaşımımız sıkıntılı çok sıkıntıdayız. Çadırlara ihtiyacımız var" dedi.