Dün İstanbul'da iki toplantı vardı. Bir yanda Halkalı toplu konut projesi için kura çeki

 SİNAN K. BİLGENOGLU - İSTANBUL / Dün İstanbul'da iki toplantı vardı. Bir yanda Halkalı toplu konut projesi için kura çekimi yapıldı. İstanbul'un dar gelirli vatandaşlarına yönelik projede dün kur'a çekilişi sonmucu 440 vatandaş konutlarına kavuştu. Öte yandan yine İstanbul'un dört bir yanından gelen 'kentsel dönüşüm' kurbanı yine yüzlerce kişi evlerinin elinden alınmasını protesto ediyordu.

 Evleri yıkılan vatandaşların en önemli taleplerinden birisi de Halkalı gibi kentin dışına açılan yeni konut alanlarına sürülmelerini protesto etmekti. Onlar sadece kendi büyüdükleri semtlerde oturmak istiyordu.

KADIKÖY MİTİNGİ
 Yıkımlara Karşı Emekçi Halk Koordinasyonu, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yapılan gecekondu yıkımlarını dün Kadıköy'de düzenlediği kitlesel mitingle protesto etti.

 Haydarpaşa Numune Hastanesi başlayan yürüyüşe, Kurtköy, Eyüp, Sarıyer ve Yeşilkent'ten gecekonduları yıkılan yurttaşlar katıldı.

 Sloganlar eşliğinde miting alanına doğru yürüyüşe geçen koordinasyon üyeleri, “Yıkımlar durdurulsun, yıkım planları iptal edilsin” pankartı ardında yürüyüşe geçti.

 “Direne direne kazanacağız!”, “Barınma hakkımız engellenemez!”, İşbirlikçi AKP kondulardan defol!”, “Yıkımlara karşı tek yumruk, tek barikat!” sloganları eşliğinde Kadıköy'e kadar yürüyen gecekonduculara Emekçi Kadınlar Birliği (EKB), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Tekstil-sen, Disk’e bağlı Limter-iş de destek verdi.

RANTSAL DÖNÜŞÜM
 PLANI Yıkımlara Karşı Emekçi Halk Koordinasyonu adına Mehmet Leylek, son bir yıl içerisinde yaşanan yıkımların, uluslar arası sermaye ve emlak spekülatörlerine yönelik “Rantsal dönüşüm planı” olduğunu görmek gerektiğini söyledi.

 Emekçi halka yönelik saldırıların kentsel dönüşüm projesi adı altında İMF ve Dünya Bankası'nın planı olduğunu, AKP’nin de bu planın taşeronluğu yaptığını ifade eden Leylek, “Ülkemizin en karlı kuruluşlarını satıp geriye birşey kalmayınca, gecekondu alanlarına girdiler. Satacak bir şeyi kalmayan iktidarın bundan sonraki planı da bizi köle pazarları nda satmaktır” diye konuştu.

 İktidara göre, gecekondu mahallelerinin sosyal patlamalırnı merkezi olarak görüldüğünü dile getiren Leylek, “Bu neden bizleri bu alanlaradan sürmeye çalışıyorlar” dedi. TMMOB adına konuşan Meftun Gürdallar da gecekondu yıkımlarına karşı, yıkım mağdurlarının ve destekleyenlerin hep birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

 Gecekondu halkının oylarını en büyük silahları olduğunun altını çizen Gürdallar, “Gecekonduları yıkarak ve yurttaşları sokakta bırakarak mı AB’ye gireceksiniz” diye konuştu.

 Kurtköy Halk Komisyonu üyesi Ali Doğan da, Kurtköy’de 44 evin yıkıldığını belirterek, “Evleri yıkılan yurttaşlar, asgari ücretle çalışan çok yoksul insanlardı. Belediye konut verdiğini söylemesine karşın, bu konutların taksitlerini ödemeye hiçbirini gücü yetmez.Yıkımlara karşı hepimiz birlik olmalıyız” dedi.

Halkalı Toplu Konutları için kura çekimi
 İSTANBUL
Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle Halkalı'da orta gelir grubuna yönelik yaptırılacak 440 konutun hak sahipleri kurayla belirlendi. Feshane Uluslararası Kongre Merkezi'nin bahçesinde düzenlenen kura çekilişi töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İdris Güllüce, konuşmasında, konutlar için başvurup da bugünkü kurada hak sahibi olamayanların üzülmemesini isteyerek, “Çünkü Türkiye'de bir seferberlik var, belediyelerde bir seferberlik var, TOKİ'de bir seferberlik var” dedi. TOKİ Başkan Danı şmanı Levent Akçay da kent merkezlerindeki plansız yapılaşmayı, çarpı k kentleşmeyi engellemek ve Türkiye'nin konut politikasını oluşturmak üzere kurulan TOKİ'nin, bugün Türkiye'nin 185 bölgesinde 141 bin konutun yapımını sürdürdüğünü bildirdi. İstanbul için 70 bin konutluk bir proje bulunduğunu, bugün yapılacak kura çekiminin de bu projenin ilk ayağı olduğunu anlatan Akçay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ' nin işbirliğiyle 2 bin 640 konut yapılacağını söyledi.