Bağcılar'da kentsel dönüşüm kapsamına alınmak istenen Albayrak Sitesi'nin enerjisinin kesilmesiyle site sakinleri ve çevik kuvvet karşı karşıya geldi. Sitede oturanlar AKP'li belediye başkanının antlaşmalı olduğu firmaya ihaleyi vererek rant sağlamak istediğini belirtti.

Kentsel dönüşüm için elektrik kesintisi yurttaşları isyan ettirdi!

GÖKDENİZ YILDIZ

İstanbul Bağcılar’da, kentsel dönüşüm kapsamına alınmak istenen 716 konutlu Albayrak Sitesi'nin dün sabah saatlerinde enerji kaynakları kesilmeye çalışıldı. Site sakinlerinin müdahale etmesiyle olay yerinden uzaklaşan belediye ekiplerini protesto eden site sakinleri, bu sefer de çevik kuvvet polisleri ile karşı karşıya geldi.

AKP'li Bağcılar Belediyesi aleyhine slogan atan site sakinleri, ''Belediye anlaşmalı olduğu firma KİPTAŞ’a burayı peşkeş çekmek istiyor. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz, rantsal dönüşüme karşıyız. Bugün en temel yaşamsal ihtiyaçlarımıza göz diktiler. Biz her türlü baskıya karşı direneceğiz'' ifadelerini kullandı.

UCU AÇIK SÖZLEŞME

Kendilerine bölgenin riskli alan ilan edildiğinin söylendiği, ancak buna ilişkin resmi bir belge sunmadıklarını belirten site sakinlerinden Erkan Sevinç, ''Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz, rantsal dönüşüme karşıyız. Bize ucu açık bir sözleşme imzalatmaya çalıştılar. Sözleşmenin içeriğini sorduğumuz hukukçular, imzalamamız koşulunda evlerimizi kaybedebileceğimizi, buranın yeni bir Sulukule olabileceğini aktardı. Bizde hem Bağcılar Belediyesi'ne, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz dilekçelerimizi sunduk'' diye konuştu.

'PROJE PLANLAMASI DA SUNULMADI'

İki yıldır evlerini boşaltmaları konusunda baskı gördüklerini belirten Sevinç sözlerini şöyle sürdürdü: ''Savcılık kararı olduğunu söyleyerek, bugün burda doğalgaz, su, elektirik gibi temel yaşam ihtiyaçlarımızı kesmeye çalıştılar. Bize verdikleri Bağcılar Belediyesi imzalı kağıtla enerjimizi kesmeye, karşı durduğumuz için ise kolluk güçlerini üzerimize salmaya çalıştılar. Bize yeni yapılacak proje ile ilgili planlama sunmaları gerekiyor, ancak bunu da yapmadılar. Biz daha burayı tahliye etmemişken, bilirkişi gelip onaylamamışken, aboneliğimizi kesmeye kalkıyorlar. Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.''

'KABUL EDİLEMEZ'

AKP'li Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'nın müteahhit gibi davrandığını belirten site sakinlerinden Hüseyin Gümüş, ''Halkın belediye başkanı, halkın çıkarları için çalışır. Ama Bağcılar Belediye Başkanı neye hizmet ediyor bilmiyorum. Bir süredir ''Elektrik, doğal gaz, suyunuzu keseceğiz'' diye tehdit ediyorlardı. Hiçbir proje planlama yapılmadan, burası daha tahliye edilmeden en temel ihtiyaçlarımızın kesilmesi kabul edilemez'' dedi.

BAŞKANIN KİPTAŞ ISRARI

Belediye Başkanı Çağırıcı'nın binaların yeniden inşası için KİPTAŞ ile anlaşmak konusunda ısrarcı olduğunu ifade eden Gümüş sözlerini şöyle devam etti: ''Belediye Başkanı biran önce aklını başına almalıdır. Firmalarla bizim adımıza ve çıkarlarımızı gözeterek pazarlık etmesi gerekirken, tam tersini yapıyor. Belediye Başkanı binaları KİPTAŞ'tan başkasına yaptırmak istemiyor. Biz daha ekonomik seçenekler sunuyoruz, ancak kendi antlaşmalı oldukları firmaya ihaleyi vermek istiyorlar. Biz burada kentsel dönüşüme 'evet', rantsal dönüşüme 'hayır' diyoruz. Biz burada kimsenin rant sağlamasını istemiyoruz.''