Üniversitelerin mezuniyet törenleri tutuklu öğrencilerle dayanışma eylemlerine sahne oluyor.

SERBAY MANSUROĞLU

Üniversitelerin mezuniyet törenleri tutuklu öğrencilerle dayanışma eylemlerine sahne oluyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri öğrencilerinin mezuniyet törenlerindeki pankartlı eylemlerinin ardından İstanbul ile Galatasaray Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde de öğrenciler “Öğrenciler hapiste, adalet tutuklu, diplomalar gözaltında” pankartıyla kürsüye çıktı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi’nin Beyazıt Yerleşkesi’nde önceki gün düzenlenen mezuniyet töreni ‘tutuklu öğrencilere özgürlük’ eylemine sahne oldu. Hukuk Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Adem Sözüer, “tören açılışında bazı öğrencilerin ‘tutuklu öğrenci’ arkadaşlarının tutukluluklarını protesto edeceği duyumunu aldıklarını belirterek, tören programının aksamaması için ‘tutuklu öğrenciler’ adına bir öğrenci temsilcisine söz vereceğini” belirtti.

‘ACİL HUKUK VE ÖZGÜRLÜK TALEBİ’

Sözüer’in açıklamasının ardından ‘Tutuklu öğrencilere özgürlük’ talebini dillendirmek üzere sahneye gelen hukuk öğrencisi Hüseyin Göksel, “Biz burada Hukuk Fakültesi öğrencileri olarak, fikirlerinden dolayı tutuklu bulunan arkadaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz” dedi. Dört duvar arasındaki arkadaşlarını hiçbir şekilde unutmadıklarını belirten Göksel, arkadaşlarının özgürlüğü için acil hukuk ve demokrasi istediklerini ifade etti.
‘Biz demokrasinin ülkeye hemen gelmesini istiyoruz, gelsin ki öğrenciler görüşlerinden dolayı yargılanıp tutuklanmasın” diyen Göksel, tıpkı Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ mezuniyet törenlerinde olduğu gibi ‘tutuklu öğrencilere özgürlük’ talebini dile getireceklerini belirtti.

‘ADALET HAYALİYLE HUKUK FAKÜLTESİ…’

Göksel'in konuşmanın ardından tutuklu öğrencilere özgürlük isteyen bir grup öğrenci sahneye çıkarak, “Öğrenciler hapishanede, adalet tutuklu, diplomalar gözaltında’ pankartı açtı. "Tutuklu öğrencilere özgürlük" yazılı tişörtler giyen öürenciler sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "İçerde dışarıda hücreleri parçala", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganları attı.

ALTERNATİF YEMİN OKUNDU

Törenin ardından kampusun çıkış kapısı önüne geldikten sonra öğrenciler adına Dilan Oğuz hazırlanan basın açıklamasını okudu. Okumaya beraber başladıkları arkadaşlarının çoğunun tutuklu olduğunu ifade eden Oğuz, "İnanılması güç ancak bu yıl mezun olan öğrenci sayısı kadar tutuklu öğrenci bulunmakta" dedi. Açıklamanın ardından mezun öğrencilerden Gamze Sarıyel hazırlanan alternatif mezuniyet yeminini okudu.

Galatasaray öğrencileri 'puşi'leriyle mezun oldu

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri de mezuniyet törenine puşileriyle katılarak "Tutuklu Öğrencilere Özgürlük" pankartı açtı. Öğrenciler salondaki ailelerinden, hocalarından, konuklardan uzun süre alkış aldı. Pankartı açan öğrencilerden Ezgi Şirin, "Hak ve özgürlüklerin vazgeçilmez olduğunu hatırlatmak için diplomamızı içerde olan ve eğitim hakkı ihlal edilen öğrenciler için alıyoruz" dedi. Hukuk Fakültesi'ni birincilikle bitiren Cihan Yüzbaşıoğlu ise konuşmasında "Bizler hukuk öğrencileri olarak mezun olduk ama yüzlerce öğrencinin hukuksuz bir şekilde tutuklandığını biliyoruz ve bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımızın bir an önce okullarına dönmesini istiyoruz"  şeklinde konuştu. Huku fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erdoğan Teziç de yaptığı kapanış dersinde "öğrencilerin özgürlüklerinden, eğitimlerinden mahrum edilmelerinin hesabını, bu kararları veren hakimler kendi vicdanlarına veremeyecek" dedi. Galatasaray Üniversitesi endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül puşi taktığı için 20 Şubat 2010'de  tutuklanmış ve 25 ay tutuklu kalmıştı. 11 Mayıs'taki duruşmada mahkeme, 11 yıl 3 ay ceza vermişti. Galatasaray Üniversitesi Felsefe bölümü öğrencisi Deniz Fidan, 1 Mayıs'ta bazı bankaları tahrip ettiği iddiasıyla tutuklandı, eğitimine Metris Cezaevinden devam ediyor. Cihan Kırmızıgül tutuklanmasaydı, bu dönem mezun olacaktı.

NE OLMUŞTU?
ODTÜ, Boğaziçi ve Bilgi Üniversiteleri'nde gerçekleştirilen mezuniyet törenlerinde de üniversiteliler üzerindeki yargı baskısı protesto edilmişti. Her 3 üniversitedeki törende de pankart açan üniversitelilere akademisyenler de alkış tutarak destek vermişti.