Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu; Küba’da fiyatı 1 dolar olan kanser aşısının Türkiye’de yüksek fiyata satılması hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi. Kerestecioğlu, önergesinde 2012 yılında Küba Moleküler İmmunoloji merkezinde geliştirilerek dünya genelinde milyonlarca kanser hastasına umut olan kanser aşısının ithal edildiğini hatırlattı. “Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan […]

Kerestecioğlu’ndan Sağlık Bakanına kanser aşısı sorusu

Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu; Küba’da fiyatı 1 dolar olan kanser aşısının Türkiye’de yüksek fiyata satılması hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Kerestecioğlu, önergesinde 2012 yılında Küba Moleküler İmmunoloji merkezinde geliştirilerek dünya genelinde milyonlarca kanser hastasına umut olan kanser aşısının ithal edildiğini hatırlattı. “Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ve pek çok başka kanser türü üzerinde de etkili olduğu düşünülen bu aşının maliyeti Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır,” diyen Kerestecioğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Üstelik Küba’da 1 dolara satılan ve aşıyı karşılayacak maddi imkanları olmayan hastalara ücretsiz verilen aşının Türkiye’deki hakları HASBİOTECH firması tarafından satın alınmış ve aşı ülkemizde 2800 ABD dolarından piyasaya sunulmuştur. İki haftada bir doz şeklinde ve 5 defa uygulanması gereken aşı tedavisini uygulamak isteyen yurttaşlar, yalnızca aşı için 14.000 ABD doları ödemek durumunda kalmaktadırlar. Aşının bu kadar yüksek fiyatlara satılması, aşıyı bulan bilim insanlarının ve Küba sağlık sisteminin prensiplerine de aykırıdır.

Okan Üniversitesi ve Küba Onkoloji Enstitüsünün imzaladığı iş birliği anlaşması sonucunda, Kübalı medikal kanser uzmanlarının mart ayında 3 yıllığına Türkiye’ye geleceği ve Mart 2019’dan itibaren tedaviye başlayacakları açıklanmıştır. Ne var ki, yalnızca doktor muayenesi ücreti 2500 TL olarak belirlenmiş, asgari ücretin 2020 TL olduğu ülkemizde bu fahiş fiyatları karşılayamayan kanser hastaları bir kez daha mağdur edilmiştir.”

Kerestecioğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

*İnsan hayatı için kritik önem taşıyan bu aşı neden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmamaktadır?

*İlacın fiyatı neden 1 dolardan 2800 dolara yükselmiştir? İlacı Küba’dan Türkiye’ye bozulmadan getirmek için kullanılan soğuk hava zinciri maliyeti ilacın fiyatını 1 Dolar’dan 2800 dolara çıkaramayacağına göre, ilaç fiyatlarını belirlemekle sorumlu Bakanlığınız insan sağlığı üzerinden haksız kazanç sağlanmasına neden müsaade etmektedir?

*Küba’dan getirtilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan diğer ilaçların Küba ve Türkiye fiyat farklılığı ne kadardır? Söz konusu ilaçların haklarını satın alan özel firmalar kanser aşısında olduğu gibi astronomik karlarla satış yaparak kamuyu zarara uğratmakta mıdır? İthal edilen tüm ilaçların aracı firma fiyatlarını şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?”