KESK Başkanı Gezen’e verilen ceza iptal edildi

MUSTAFA KÖMÜŞ

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen’e ihraç edilmeden önce Ankara Üniversitesi’nin verdiği kınama cezası iptal edildi.

Gezen, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmeden önce Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nden 2015 yılında kınama cezası almıştı. Gezen’in Twitter’daki paylaşımları nedeniyle verilen cezanın gerekçesi olarak ise “Hizmet dışında, resmi sıfatın gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” gösterilmişti. 14. İdare Mahkemesi bu kararı iptal etmişti ancak Rektörlük tekrar kınama cezası verdi.

Bu cezanın iptal edilmesi için İdare Mahkemesi’ne başvuran Gezen’in talebi kabul edildi. 13. İdare Mahkemesi aldığı kararda kınama cezasının yalnızca Gezen’in amirleri tarafından verilebileceğini ve rektörlüğün böyle bir yetkisinin olmadığını ifade etti.

Mahkeme kararında “Rektörlük tarafından kınama cezası verilmesi işleminde yetki yönünden uyarlık bulunmamaktadır” dendi. Mahkeme ayrıca 130,90 TL olan yargılama giderleriyle 1090 TL olan avukat giderlerinin de Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından karşılanmasına karar verdi.

"BU TASFİYE, AKADEMİK KIYIMIN BAYRAKTARLIĞINI YAPTI"

BirGün’e konuşan Gezen bugünden bakınca rektörün tasfiye çabalarının o günden başladığını söyledi. Gezen, “Geçirdiğimiz bu soruşturma süreci, aldığımız disiplin cezaları, rektörlüğün istemiyle hakkımızda açılan, bir olaydan üç ayrı ceza davası çıkarılan dava aslında Ankara Üniversitesi’nde yaşanacak tasfiyenin de başlangıcı niteliğindeydi, bugün bunu daha net görebiliyoruz. Darbe gecesi elinde bayrakla alana çıkıp AKP’nin yanında olduğunu Twitter’dan paylaşan, tarafını açıkça göstermekten çekinmeyen, akademik özerkliği, bilimsel özgürlüğü hiçe sayan rektör Erkan İbiş, OHAL’in ilanı ve KHKlerin çıkarılmasıyla birlikte kanaate dayanarak, hiçbir somut delil ve haklı gerekçe olmaksızın benimle birlikte meslektaşlarımı, arkadaşlarımı, sendikal faaliyet yürütenleri attırdı. Bu tasfiye ve akademik, entelektüel kıyımın bayraktarlığını yaptı” dedi.

"BAŞ SORUMLUSU REKTÖR"

“Bugün üniversite içinde yayımladığı ‘akademik özgürlük’ vurgulu genelgeler yaptıklarını da bu ülkenin akademisine, bu toplumun kendisine yaptığı kötülükleri de unutturamaz” diyen Gezen şöyle devam etti:

“Bugün hukuk fakültesinde kadınların girmesinin yasak olduğu etkinlikler düzenleniyorsa, ellerinde kesici aletlerle kampüs basanlar değil, üniversiter değerleri savunanlar cezalandırılıyorsa, düşünce ve ifade özgürlüğü, bilimsel özgürlük, akademik özerklik yok sayılıyorsa her fırsatta soluğu Saray’da alan rektör baş sorumlusudur. Atılmamıza dayanak yapılan her şey bir bir çöküyor, er ya da geç biz o kampüslere döneceğiz, bütün bu hukuksuzlukların altında imzası olanlar da yaptıklarının hesabını adalet önünde verecek."