KESK, ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin 1-2 Nisan tarihlerinde “OHAL, KHK’ler ve İhraçlar” başlıklı bir Kurultay düzenleyecek. KESK Eş Genel Başkanı Köse, kurultayda yeni mücadele alanına ilişkin yol haritası çizeceklerini belirtti

KESK ihraçlara ilişkin mücadeleyi büyütecek

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

OHAL sürecinde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) 100 binin üzerinde kamu emekçisi işinden atıldı, on binlercesi de açığa alındı. Haklarında hiç bir soruşturma yürütülmeksizin, KHK’lere eklenen isim listeleri ile binlerce insan ekonomik, sosyal ve psikolojik yönden ciddi mağduriyetler yaşadı. OHAL sürecinde KESK’in 3 bin 131 kamu emekçisi ihraç edildi, şu an açıkta olan üye sayısı ise 698. Üyeleri ile maddi, manevi dayanışma sürecine giren, yaşanan hukuksuzluklara ilişkin uluslararası anlamda da kamuoyu oluşturmaya çalışan KESK, 1-2 Nisan tarihlerinde “OHAL KHK’ler ve ihraçlar” başlıklı bir kurultay gerçekleştirmeye hazırlanıyor. KHK hukuksuzluğuyla işten atmaların iç ve uluslararası hukuk yönünden değerlendirileceği kurultaya ilişkin KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse BirGün’e konuştu.

Köse, “Yürütme Kurulu’nda yaptığımız görüşmeler esnasında ihraçlarla ilgili bunun uzun soluklu bir mücadele olduğu ve pek çok boyutu olduğunun altı çizilerek ihraç edilen üyelerimizle birlikte uluslararası boyutu da olan bir kurultay yapmaya karar verdik” dedi. Bu kurultay için illerde ihraç edilen üyelerinin oluşturduğu komisyonların tartışarak, çeşitli başlıklarda tebliğler hazırladığını kaydeden Köse, kurultayda tartışılacak konu başlıklarını şöyle aktardı:

kesk-ihraclara-iliskin-mucadeleyi-buyutecek-264349-1.
•“KHK hukuksuzluğuyla işten atmaların iç ve uluslararası hukuk yönünden değerlendirilmesi,

•İşten atmaların ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan yaratacağı sorunlar ve dayanışmanın nasıl geliştirileceği, KHK’lerle toplu işten atmaların kamu emekçilerinin iş güvenceleri, kamu hizmetlerine yansıması, sendikal hak ve özgürlükler bağlamında değerlendirilmesi tartışılacak.”

Köse, ayrıca “İhraçların sağlığa, eğitime, yerel hizmetlere yansımaları noktasında ise SES, BES, Eğitim Sen ve Tüm Bel Sen de tebliğ hazırladı” dedi.

Hükümet önümüzü tıkadı
Bu başlıklar kapsamında pek çok tebliğin KESK’e iletildiğini söyleyen Köse, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece ihraç edilen üyelerimize dönük olarak yapmıyoruz. Bunun bir de uluslararası boyutu var. Hükümet ‘OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’ oluşturdu. Her ne kadar bu komisyonun katılımcıları açıklanmasa da 16 Nisan’dan sonra iş yapmaya başlanacağı açıklansa da biz bu komisyonun AB baskıları ve Venedik Komisyonu Raporları, AİHM baskıları sonucunda kurulduğunun farkındayız. Yüz binin üzerinde ihracın olduğu bir durum ile 6-7 kişilik komisyonun yeterli inceleme yapacağına inanmıyoruz. OHAL bürolarından ve idari amirlerden görüş istenecekmiş... Bu görüşlerde de pek bir değişiklik olacağını sanmıyoruz, zaten ihraçlara baktığımızda tamamen idari amirlerin subjektif görüşleri ile bu ihraçlar gerçekleşti. Bunun bir oyalama taktiği olduğunu düşünüyoruz.”
Köse, bu kurultay ile amaçladıkları hedefleri şöyle anlattı: “Yeni dayanışma biçimlerini geliştirmeye çalışacağız. Biz sendikayız, Memur Sen ve Kamu Sen gibi ihraç edilen üyelerimize sahip çıkmamazlık yapmadık. 16 Nisan’dan sonra 657’nin iş güvencesinin kaldırılacağını biliyoruz. Tebliğler vasıtası ile yeni bir yol haritası çizeceğiz.”