KESK İzmir Şubeler Platformu, KYK ve GSS borçlarının silinmemesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, öğrencilere burs verilmesi gerektiği ve borçlu olan gençlerin genellikle dar gelirli ailelerin çocukları olduğu belirtildi.

KESK İzmir'den KYK ve GSS borçlarının silinmemesine tepki

BirGün/EGE

Pandemi sürecine ekonomik krizde yakalanan Türkiye’de, ekonomik sorunlar sağlık sorunlarının önüne geçmiş durumda. Türkiye’nin birinci sorunu işsizlik, yoksulluk ve açlık oldu. Dört üniversite mezunu gençten üçünün işsiz olduğu Türkiye’de 300 bin KYK borcu olan genç hakkında icra işlemleri başlatıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu yazılı bir açıklama yaparak gençlerin KYK ve GSS borcu kuşatması altında olmasına tepki gösterdi. Öğrencilere burs değil kredi verilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Eğitimin parasız olduğu ile övünen siyasi iktidarın öğrencilere eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak için verdiği krediyi daha sonra tahsile gitmesi başlı başına bir çelişkidir. Öğrencilerin kredi borçları silinmeli, öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Kredi borçlusu olan gençler çoğunlukla dar gelirli aile çocuklarıdır. Yıllarca her türlü fedakârlıkta bulunarak okuttukları çocuklarının iş bulamadığı için kredi borçlarını ödemek çoğu defa ailelerine kalmaktadır. İşsizliğin ve hayat pahalılığının sorumlusu siyasi iktidardır, bunun bedeli iş bulamayan gençlere ve bu gençlerin ailelerine ödetilemez” denildi.

GENÇLER İŞSİZLİK VE BORÇ KUŞATMASINDA

Gençlerin işsiz de olsa GSS ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kaldığı kaydedilen açıklamada, “İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Sağlık hizmetlerinden faydalanmak için GSS ödemenin bile yeterli olmadığı muayene katkı payı, ilaç katkı payı, eşdeğer ilaç katkı payı vb. birçok kalem üzerinden sağlık hizmetlerinin paralı hale getirildiği de göz önüne alındığında, durum emekçiler ve işsizler için daha da vahim duruma gelmektedir. Vatandaş, sağlık/tedavi giderleri için cebinden katılım payı ve ilave ücret ödemektedir” ifadeleri kullanıldı.

GSS borcu olanların sağlık hizmetinden faydalanabildiği ancak eczaneden ilaç alamadığı vurgulanan açıklamada, “Sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz. Gençlerin yanında olduğumuzu belirtiyor, mücadelelerinin mücadelemiz olduğunu buradan kamuoyuyla bir kez paylaşıyoruz” denildi.