KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işe geri dönmesi gerektiğini vurgulayan KESK, OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesi çağrısı yaptı.

KESK: OHAL komisyonunun aldığı kararlar iptal edilmelidir

BERKAY SAĞOL

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Manisa Şubesi, 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yaşanan mağduriyetlere ilişkin Manisa Manolya Meydanı’nda açıklama yaptı. “OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu lağvedilmeli, aldığı ret kararları derhal iptal edilmelidir” diyen SES Manisa Şubesi Eşbaşkanı Figen Pehlivan Demirel, bu süreçte yaşanan hak ihlallerini açıkladı.

4 yıl geçmesine rağmen OHAL Komisyonu’nun önünde 18 bin 100 dosyanın karara bağlanmayı beklediğini belirten Demirel, “Resmi açıklamalara göre 126 bini aşkın kişi fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi normal koşullarda asla suç olmayan gerekçelerle kamudan ihraç edildi. Bu komisyon üyelerinin atanmasından tutalım çalışma esas ve usullerine kadar iktidarın etkisi altında çalışma yürütmektedir. Komisyon oluşum şekli, yetkisi ve aldığı kararlar itibariyle mevcut anayasamızın başta 6., 10., 70., 90. ve daha birçok maddesine aykırılık içermektedir” diye konuştu.

KARARLARIN YÜZDE 89’U REDDEDİLDİ

Demirel, “Komisyonun toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekleştirildiğini ve yapılan başvuru sayısını ise 126 bin 300 olarak açıkladı. 12 bin 200’ü kabul, 96 bini ret olmak üzere yaklaşık 4 yıldır alınan karar sayısının 108 bin 200 ve halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 18 bin 100 olduğu belirtilmiştir. Bu kapsamda alınan her yüz kararın yüzde 89’u ret şeklindedir. Tüm bu yaşananların sorumlusu ve hesap verecek olanı iktidardır, iktidarın kurduğu komisyondur. Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir” dedi.