İki bin yirmi yılında yaşadığımız deprem ve koronavirüs salgını sevdiklerimizi bizden aldı.

Keşke hiç yaşanmasaydı: Sevdiklerimizi kalbimize gömdük

Aycan KARADAĞ - Berkay SAĞOL

2020 Yılı tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de pandeminin damgasını vurduğu bir yıl oldu. 30 Ekim İzmir depremi ile sevdiklerimizi kalbimize gömdük. Depremde hayatını kaybedenler geride hüzünlü hikâyeler bıraktı. Tüm bunların yanında bölgemizde daha yaşanılır bir dünya için verilen mücadele ise sürüyor.

SALGININ FATURASI AĞIR OLDU

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını Ege Bölgesi’nde de etkisini çok ağır bir şekilde hissettirdi. Özellikle depremin ardından İzmir’de vaka sayıları çok ciddi bir şekilde artarken, 17 doktor hayatını kaybetti. İzmir dışında Manisa’da da salgının tablosu acı oldu. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan yüksek sayıda pozitif vaka çıkarken, Manisa Merkez Ağustos ayından Aralık ayına kadar yüksek riskli bölge olarak kayıtlara geçti. Muğla’da ve Aydın’da ise turizm ilçelerinden dolayı özellikle yazın gelen turistler nedeniyle vaka sayıları tırmanışa geçti. 13 Ekim 2020 tarihinde Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Ülkü salgın sebebiyle hayatını kaybeden tek tabip odası başkanı oldu.


İZMİR DEPREMİ ACI DERS BIRAKTI

İzmir'de 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde 117 kişi hayatını kaybetti. Kimi zaman buruk sevinçler yaşanırken, hayatını kaybedenlerin geride bıraktığı hüzünlü hikâyeler ise herkesi yasa boğdu. Mansuroğlu ve Manavkuyu Mahalleri’nde bulunan Rıza Bey, Doğanlar, Emrah, Yağcıoğlu Apartmanları ve Barış Sitesi tamamen yıkıldı. Bu apartmanlar arasında en fazla can kaybı ise Rıza Bey Apartmanı’nda yaşandı. Hayatını kaybeden insanların dışında binlerce kişinin evi hasar görürken, evleri hasar görmeyen ancak depremin yıkıcılığına şahit olan yurttaşlar ise Bayraklı'dan hüzünlü bir şekilde taşındı. Deprem sonrası İzmir’de yaşanan dayanışma, tüm Türkiye’ye örnek oldu.

EGE TURİZMİNDE KÖTÜ FİNAL!

Turizmin başkenti Ege’de bu sene sezonu, pandemi sürecinde tamamladı. Resmi yetkiler turizmin bu sene iyi geçtiğini iddia etseler de temsilciler normalleşmenin başlamasından itibaren, Ege'ye gelen turist sayısının ortalama 700 bin civarı olduğunu belirtti. Covid-19 salgınıyla beraber ülkenin güvenilirliğini kaybetmesinden dolayı bu sene Ege’de turizm adeta dibe vurdu.

KIŞIN ORTASINDA SUSUZ KALDIK

Her yıl yağışların en çok olduğu Ege Bölgesi’nde en büyük gündemlerinde biri de kuraklık oldu. Pandeminin başladığı Mart ayından itibaren ise su tüketimindeki artış ciddi boyutlara ulaştı. Bu yıl yağışların da az olmasıyla beraber, İzmir’e içme suyu sağlayan 6 barajın 5’inde su miktarı önemli seviyede azaldı. Yağışların düzensizliği ve kuraklığın en çok etkilediği alanlardan biri tarım oldu.

TOPRAĞINI SAVUNAN KÖYLÜLERE DARP

Manisa'nın Salihli ilçesi Çapaklı Mahallesi’nde, tarım arazilerinin üzerine yapılmak istenen Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Biyogaz Enerji Santralı ve Gübre Üretim Tesisi’ne karşı bölge halkı direndi. Yol yapılmasına karşı direnen köylülerden 30’a yakın kişi jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

URLA’DA KAYYUM GÖREVDEN ALINDI

2020’in son günlerinde ise İçişleri Bakanlığı, İzmir’in Urla ilçesinde aynı zamanda “kayyum” olarak görev yapan ilçe kaymakamı Önder Can’ı görevlerinden aldı. Soylu’nun, Can’ı kısa süre önce Urla’da yapılan arazi yolsuzluğu operasyonunun ardından görevden alması dikkat çekti.

MENEMEN’DE BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI

Menemen Belediyesi'ndeki "zimmet" ve "irtikâp" iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Serdar Aksoy, 11 Kasım tarihinde tutuklandı.

AYDIN’DA JESLERE KARŞI MÜCADELE YILI

Jeotermal santrallarla (JES) kuşatılan Aydın’ın bu yıl hemen hemen her yerinde JES’lere karşı mücadele ise devam ediyor.

DOĞALGAZ PATLAMASINDA İHMAL İDDİASI

Uşak'ta peş peşe iki gün meydana gelen üç doğalgaz patlamasında sekiz yurttaş yaralandı. Ağır yaralanan bir yurttaş hayatını kaybetti. Patlamaların ardından ‘ihmal’ iddiaları gündeme geldi.