Müzik grubu Daniska ikinci albümü “Keşke Meyhanesi”nin ilk şarkısı “Kavuşmak İhtimali” ile dinleyici karşısında. Grubun vokalisti Gökhan Tümkaya, Keşke Meyhanesi’nin hikâyesini “Sosyal mesafeli günlerin, çok özlemenin, kavuşmak ihtimalinin hikâyesi” sözleriyle anlatıyor.

Keşke Meyhanesi’nde Kavuşmak İhtimali

Işıl ÇALIŞKAN

İlk albümü Mış Gibi’yi 2019 yılında yayınlayan Daniska, Türkiye’nin en önemli vokalistlerini yeni albümü Keşke Meyhanesi’nde misafir ediyor. Ezginin Günlüğü grubunun vokalisti olarak tanınan Eylem Atmaca, albümün ilk şarkısı “Kavuşmak İhtimali” isimli şarkıyı seslendirdi. Daniska’nın meyhane şarkılarına yenilerini eklemek istediği Keşke Meyhanesi albümü, tek tek yayınlanacak şarkılar ve yeni isimlerle devam edecek. Grubun vokalisti ve davulcusu Gökhan Tümkaya ile konuştuk.

Keşke Meyhanesi’nin hikâyesiyle başladık sohbetimize. Tümkaya, Keşke Meyhanesi’nin hikâyesinin sözlerini kendisinin yazdığı “Kavuşmak İhtimali” adlı şarkıyla başladığını söylüyor. Müzisyen, tek bir cümleyle özetliyor serüveni: “Sosyal mesafeli günlerin, çok özlemenin, kavuşmak ihtimalinin hikâyesi…”

BU MEYHANEDE HAYAL ETMENİZ YETER

“Nasıl bir meyhane bu?” sorumuza ise, “Siz nasıl olmasını istiyorsanız öyle bir meyhane, Keşke Meyhanesi… Hayali bir meyhane çünkü. İster yanınızdakilerle, ister aklınızdakilerle gidersiniz oraya. Kalbinizdekilerse zaten hep oradadır. Daha güzeli, gidemiyorsanız o çıkar gelir. Keyif ehliyseniz, hoşsohbetseniz, gönül erbabıysanız, hayal etmeniz yeter” yanıtını veriyor Tümkaya.

Sohbetimiz şarkıların rakı kültüründeki rolüne uzanıyor. Tümkaya, "Bizim bu çalışmayı yapmaktaki gayemiz, ister muhabbete eşlik etsin ister hep bir ağızdan söylensin. Rakı sofrasının bir müziği olduğunu, hem de çok farklı müzikal tarzlarda olduğunu göstermek” diyor. Bunu bir örneklendirmeyle renklendiren Tümkaya, “Mesela Murat Meriç’in çilingir sofrasında dinlenebilecek şarkıların hikâyelerini anlattığı “Hayat Dudaklarda Mey”de 213 şarkı var. Bir de içinde, hiç rakı konusu geçmeyen ama çalar çalmaz akla rakıyı düşüren şarkılar var. Ah, o şarkılar iyi ki var!” ifadelerini kullanıyor.

keske-meyhanesi-nde-kavusmak-ihtimali-840669-1.

POLİTİK OLAN İÇTİĞİNİ GİZLEMEKTİR!

“Bugün meyhane kültürünü şarkılara yansıtmanın politik olduğu görüşüne katılır mısınız?” sorumuza ise “Politik olan rakı içmek değil rakı içtiğini gizlemektir. Biz, bin yıldır gölgesinde rakı içilen bir ceviz ağacının “Ben bu fotoğrafa girersem beni kıtır kıtır keserler” deyip, birilerini gölgesinden mahrum ettiğini duymadık hiç. Politika paylaşamamaktır, bizimkisi paylaşmaya davet!” yanıtını veriyor. Ve sözlerini şöyle sürdürüyor: Böyle tumturaklı laflar edebilsek keşke! Ama bizim aklımız azıcık kıt, o yüzden; “Şimdi şişenin üstünde yazıyor ‘18 yaşından küçükler içemez’ diyor, biz elli yaşındayız! ‘Hamileyseniz’ diyor, biz şimdilik değiliz! ‘Araba kullananlar içemez’ diyor, bizim arabamız yok! Bak ne yazıyor üstünde; ‘Soğuk içiniz’ yazıyor. Haa, üzerinde yazsa ‘politiktir’ dese biz ağzımıza sürmeyiz!”

Keşke Meyhanesi’ni seslendiren Eylem Atmaca birlikteliği ile ilgili ise, “Eylem ile yirmi yılı bulan bir geçmişimiz, sahne arkadaşlığımız ve gönül bağımız var. Kavuşmak İhtimali ortaya çıktığında şarkıda Eylem’in sesini duyduk. Bizi kırmadı, muhteşem yorumuyla şarkımıza hayat verdi. Böyle büyük bir sesle albümümüzü açtığımız için çok şanslıyız. Ama müzikseverler de çok şanslı! Bu sayede Eylem Atmaca’nın solo çalışmalarına da kavuşmuş olacaklar” ifadelerini kullanıyor.

Tümkaya, Keşke Meyhanesi albümü teklilerle devam edeceğini ve her yeni şarkıda sürpriz konuklarının olacağını anlatıyor. Bir kısmının kendileri için de sürpriz olacağını söyleyen Tümkaya, “Şaka bir tarafa arayı fazla açmadan yayınlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. Bu albümü tamamlandıktan sonra plakçalarlarımızdan dinlemek gibi bir hayalimiz de var” diye konuşuyor. Bu çalışmayı, Türk müziğinin ustalarına saygı ve sevgilerinizi sunmak, bu müziğin yeni nesillere ulaşmasını sağlamaya vesile olmak amacıyla yaptıklarını belirtiyor Tümkaya. Ve sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Gönül telimizi titreten o güzide şarkılarla yarışmak haddimize mi? Ama çağrımız var, bu kültürü önemseyen ve “ben de varım” diyen tüm şarkı yazarı ve yorumcuları da meyhanemize davet ediyoruz. Ne de olsa bu meyhaneye gelmek için hayal etmek yetiyor.”

***

GRUBA SADECE KIZ BABALARINI ALIYORLARMIŞ

Müzisyen Eylem Atmaca: Yaşadığımız bu sancılı dönemde, insanlara umut olacağına inandığım, güzel sözleriyle ve müziğiyle Gökhan arkadaşımın yazdığı, benim de naçizane seslendirdiğim güzel bir proje oldu. Daniska’nın içinde yer alan arkadaşlarımla aynı sahnede bulunmuşluğum da olmuştur. Dolayısıyla bu projenin içinde yer almak benim için çok keyifli oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Aslında Daniska’ya katılmak için şartları zorluyorum ama sadece kız babalarını alıyorlarmış gruba (Gülüyor).