Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yurt genelinde görülen kar yağışıyla birlikte kış öncesi sürücülere, araçlarını kış koşullarına hazırlamaları ve yola çıkarken dikkat etmeleri gereken hususlara yönelik uyarı yaptı.

Kaynak: AA
KGM'den sürücülere kış öncesi araç bakımı uyarısı
Fotoğraf: AA

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), kış aylarında seyahat edecek sürücülere uyarılarda bulundu. Bu kapsamda kış günlerinde seyahat edecek sürücülere, yola çıkmadan önce seyahat güzergahı hakkında, "0312 415 88 00" veya "0312 425 47 12" nolu telefonlardan veya ücretsiz ALO159 hattından ve KGM'nin internet sitesinden hizmete sunulan güzergah analizi programıyla en uygun güzergahı ve alternatiflerini, kapalı ve çalışma yapılan yolları, yol ve hava durumunu, yol boyu tesisleri ve önemli yerleri internetten görsel olarak sorgulamaları öneriliyor.

Kötü hava şartları nedeniyle kapatılan kesimlerde yola girmek için ısrarcı olunmaması, mahsur kalan araçların şerit ihlali yapmamaması ve görevlilere yardımcı olunması gerekiyor.

Kar ve buzla mücadele araçları görüldüğü zaman yavaşlayıp geride kalınması ve sollama yapılmaması önem arz ediyor.

Kışın seyahate çıkmadan önce seyahat güzergahı yol ve hava durumuyla ilgili bilgi toplanması, araçta mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulması gerekiyor.

Sürücülerin yağış esnasında, araç takip mesafelerini artırması, hızlarını azaltması, trafik işaret ve işaretçilerine uyması önemli görülüyor.

Araç kullanıcılarının şerit ihlali yapmaması, buzlanma olan kesimlerde, daha tedbirli ve dikkatli olması önem taşıyor.

Hava, yol, araç ve psikolojik durumlar dikkate alınarak, sürücülerin yorgun ve uykusuz yola çıkmaması gerekiyor.

Sürücülerin, direksiyon başında cep telefonuyla görüşme, sigara içme gibi dikkat dağıtıcı davranışlardan kaçınması ve görevlilerin ikazlarına uyması önem arz ediyor.

ARAÇ BAKIMI

Araçların kış koşullarına hazırlanması amacıyla bakımının yaptırılması gerekiyor. Ayrıca, araçların mekanik açıdan kış koşullarına karşı hazır olduğundan emin olunması, yakıt deposunun en azından yarısının doldurulması önem taşıyor.

Araç camı, lambası, aynası ve üst kısmındaki kar ve buzun temizlenmesi, çalıştırdıktan sonra, yüksek düzeyde görüş netliği sağlamak için araç camı içindeki buğunun temizlenmesi gerekiyor.

Kış mevsimi başlamadan önce araç lastiklerinin ve lastik basıncının sıklıkla kontrol edilmesi önem arz ediyor.

Ayıca lastiklerin yerinden oynamadığından emin olmak için her bir lastiğin bijonunun sıkılığının iki kere kontrol edilmesi önemli bulunuyor.

Kış aylarında aşınmış veya zarar görmüş lastikler güvenli sürüş kabiliyetini etkileyebiliyor. Lastiklerin, diş derinliklerinin en az 1,5 milimetre olmadan önce değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

Sürücülerin, araç lastiklerini değiştirmeleri gerekip gerekmediğini tespit etmek için lastik üzerindeki aşınma gösterge işaretini kontrol etmesi gerekiyor. Karlı ve buzlu yollarda daha iyi bir çekiş gücü, frenleme ve direksiyon hakimiyeti sağladığı için sürücülerin kış lastiği kullanmaları önem taşıyor.

Kışın olağanüstü durumlarda araçlarda, buz kazıyıcı/kar fırçası, kürek, kum veya diğer çekiş destekleri, çekme halatı veya zinciri, yardımcı kablolar, yol işaret ışığı veya ikaz lambası, yakıt tüpü antifrizi, fener ve piller, ilk yardım çantası, yangın söndürücü, küçük alet seti, ekstra giyecek ve ayakkabı, battaniye, dayanıklı enerji besinleri, mum, kibrit veya çakmak gibi malzeme setinin bulunması gerekiyor.