Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sınıf öğretmenliği yapan Atilla Yalçıntaş, 2017 yılında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden uzaklaştırıldı. Yaşadığı stresli günlerin etkisiyle kansere yakalanan Yalçıntaş, 2021 Mayıs’ında hayatını kaybetti. 23 Kasım günü aranan aileye, "Başınız sağ olsun, eşiniz göreve iade edildi" denildi.

KHK'li öğretmen yaşamını yitirdikten sonra göreve iade edildi

BERKAY SAĞOL

Atilla Yalçıntaş, 34 yıllık sınıf öğretmeniydi. Aydın Kuşadası 7 Eylül İlkokulu’nda görev yaparken 7 Şubat 2017’de çıkan 686 No’lu KHK ile mesleğinden ihraç edildi. Eğitim Sen üyesi, iki çocuk babası olan KHK mağduru Yalçıntaş, ihraç edildikten yaklaşık bir buçuk yıl sonra kolon kanserine yakalandı. Yaşam mücadelesini kaybeden Yalçıntaş, hayatını kaybettikten sonra 23 Kasım tarihinde göreve iade edildi.

Atilla Yalçıntaş’ın eşi emekli öğretmen Munise Yalçıntaş, ihraç kararının ardından büyük sıkıntılar çektiklerini anlattı. Yalçıntaş, “İhraç kararının şokunu uzun süre atlatamadık. Çünkü hak edilmeyen bir şey yaşanıyordu. 23 Kasım günü Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gelen bir telefon ile önce başınız sağ olsun deyip sonra eşimin göreve iade edildiğini söylediler. Gelen telefon acımızı daha da arttırdı, adeta sarsıldık. Sevinemedik, üzüldük. İl Milli Eğitim Müdürlüğü daha önce Aydın’da böyle bir durumun yaşanmadığını, vefat emiş bir kişinin göreve iade edilip edilemeyeceğine dair yasal bir durum olmadığını, bakanlık ile görüşüp bize bilgi vereceklerini söyledi. Eşimin geriye dönük tüm hak edişlerini alacağız. Eşimi şikâyet ederek haksız yere görevden alınmasına sebep olan kişilerle hesaplaşmak için yargı yoluna gideceğiz” dedi.

NE EMEKLİLİĞİNİ GÖRDÜ NE İŞE İADESİNİ

Yalçıntaş’ın iki çocuğundan biri olan Diyar Yalçıntaş ise babasının doğum gününden bir gün sonra göreve iade edildiğini belirtti. Yalçıntaş, şunları söyledi: “İhracı sürecinde eşi dostu arkadaşları tüm sevdikleri herkes; ‘Atilla al emekliliğini sen zaten iade olacaksın, en azından kazanılmış hakkın işine gücüne bakarsın’ dedi. Ama babam hep, ‘Hayır konu her ne kadar benim kazanılmış hakkım olsa da öteki arkadaşlarımız ne olacak? Ben bekleyeceğim’ dedi. Babam geçen mayıs ayında vefat etti. Ne emekliliğini görebildi ne de işe iadesini. Şimdi iade haberini duyanlar bana gözünüz aydın diyor. Benim gözüm hep aydındı zaten. Babam iadesini görememiş. Ben şuan sevineyim mi? Sevineyim ama neye sevineceğim? Bir Eğitim Sen üyesinin zaten göreve iade edilmeme ihtimali yok. Biz zaten iade olacağını biliyorduk, keşke babam kendi iade kararını görseydi, emekliliğini yaşasaydı. Benim hukuki mücadelem yeni başlayacak.”

RET KARARI 180’E ÇIKTI

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun (OHAL) barış akademisyenlerinin başvurularına yeni ret kararları verdi. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın, işe iadesi reddedilen akademisyen sayısının 180’i bulduğunu belirtti. 406 barış akademisyeninin işe iade davasıyla ilgili OHAL komisyonunun ret kararı vereceğini öngören Sayın, “Bu mücadelenin başından beri, bunun siyasal ve toplumsal mücadele ile geri püskürtüleceğine dair tespitimiz vardı. Bu tespitimiz OHAL komisyonunun ret kararları ile doğrulanmış oldu. Bu kararlar, salt hukuk ile verilebilecek kararlar değil. Bunu topluma iyi anlatmak gerekiyor. OHAL, kağıt üzerinde bitse de hala devam ediyor. Hakkımız olanı tekrar geri almak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Beklemek yerine hakkımızı almak için sokaklarda olacağız. Hiçbir barış akademisyeninin talebine olumlu bir karşılık gelmedi. Buna karşı mücadele yürütmek başta sendikamız olmak üzere tüm toplumsal muhalefetin, siyasal partilerin görevidir” dedi