KHK’liler gelirsiz ve baskı altında yaşıyor

ANKA

CHP’nin ‘KHK Mağdurları ile Buluşuyoruz’ toplantılarının sonuncusunda 50 kentte kanun hükmündeki kararnamelerle (KHK) ihraç edilen kamu emekçileriyle görüşerek hazırlanan anketin sonuçları açıklandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, KHK’lilerin baskı gördüğünü, muhbir yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Ankara’daki Yılmaz Güney Sahnesi’nde dün CHP’li Karaca tarafından açıklanan ve 15 binden fazla KHK’liyle yapılan anketin sonuçları şöyle:

Stres ve üzüntüden ölmüşler: İhraç edilenlerin yüzde 83,5 ‘karnını doyuracak gelire sahip değilim’ diyor. Yüzde 95,6’sı ya ‘hiç’ ya da ‘çok az ekonomik imkana sahibim’ diyor. Yani çok ciddi bir gelir yoksunluğu ile karşı karşıya kalmış. 100’ün üzerinde KHK’li, hak ihlallerine dayanamayarak yaşam hakkından vazgeçmiş.

Muhbir kılmaya kalkmışlar: OHAL Komisyonu’nda yüzde 85,6’sı ret kararı almış. Yüzde 1,1’i iade kararı almış. Yüzde 12,6’sının da hala OHAL Komisyonu’ndaki başvurusu incelemede görünüyor. Ret kararı alanların büyük çoğunluğu takipsizlik, beraat almış ya da hakkında herhangi bir soruşturma açılmamış. Yani yargının kararını idari makam ‘Ben kabul etmiyorum’ diyerek ikinci bir defa acımasızca bir karar ile hüküm vermiş. Yaşadıkları süreçte ‘Etkinlik pişmanlıktan faydalan, isimler ver, seni bırakalım’ diye baskı gören, yüzde 74,72.

khk-liler-gelirsiz-ve-baski-altinda-yasiyor-1001859-1.

Karaca, Barış Akademisyenlerini görevlerine iade edeceklerini söyledi ve “Haklarında dava açılmamış, takipsizlik kararı verilmiş, beraat edip kararları kesinleşmişse onları görevlerine bir ay içinde iade edeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne imza attığı için ihraç edildiğini belirterek yaşadıklarını anlattı. KHK’lilerin direnmeyi seçtiğini ve hakkını aradığını aktaran Taşkın, OHAL Komisyonu’nun ‘hukuksuz’ bir ‘oyalama komisyonu’ olduğunu söyledi.