Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıs’ın bağımsızlığına ilişkin sözlerinin ardından başlayan polemik sürüyor. Ankara’dan Akıncı’ya tepkiler gelirken, Kıbrıs solu ise, halkın Akıncı’nın etrafında birleştiğini belirtti

Kıbrıs halkı Akıncı’nın etrafında birleşti

Rıfat KIRCI

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın The Guardian gazetesine verdiği mülakatta, Kıbrıs’ın Türkiye’ye bağlanması fikrini Kırım’ın ilhak edilmesine benzeterek bunun korkunç olacağını belirtmesine ilişkin tartışmalar sürüyor.

Akıncı’nın sözleri üzerine MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin istifa çağrısının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da açıklama geldi. Çavuşoğlu, "KKTC’ye dürüst olmayan siyasetçi yakışmıyor. Böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle hiçbir yerde çalışmadım" dedi.

Ankara ile Kıbrıs arasındaki polemik sürerken, Kıbrıs’ta faaliyet gösteren siyasi partiler, Kıbrıs halkının Akıncı etrafında birleştiğini ifade etti. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKB) lideri İzzet Özcan ve Bağımsızlık Yolu Partisi (BYP) Dış İlişkiler Sekreteri Nehir Özkızan “Yapılan açıklamalar Kıbrıs’ın bağımsızlığına saldırıdır. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın arkasındayız” dedi.

TDP’li Özyiğit, Akıncı’nın sözlerinin çarpıtıldığını ve geçmişten beri Kıbrıs halkının taleplerinin Ankara’da bir iç siyaset malzemesi haline getirildiğini vurguladı. Özyiğit, “Kıbrıs halkı federal çözüm istiyor. Bu noktada Kıbrıs Türk Halkının istençlerine de bakmak lazım. Gerginlik kasıtlı yapılıyor. Burada açıkça Türkiye’de belli bir kısım Sayın Akıncı’nın varlığından rahatsız, Akıncı’nın izlediği tutumdan rahatsız. Ancak Kıbrıs halkı Akıncı’nın yanında.”

‘Irkçı, faşist sloganlarla sorunlar çözülmez’

İzzet Özcan ise Akıncı’nın ifadelerinin yanlış olmadığını belirtti. AKP ve MHP’nin temel politikasının ilhak üzerine kurulu olduğunu aktaran Özcan şunları söyledi: “Kıbrıs Türk toplumunun ne Rum tarafının azınlığı olmayı, ne de Türkiye’nin alt yönetimi olmayı kabul etmediğini, çözüm istediğini, ‘Kıbrıs Türk’tür, Türk kalacaktır’ şeklindeki sloganlarla, ırkçı, faşist, sloganlarla bu sorunların çözülemeyeceğini, bunun geçmişte kaldığını, Kıbrıs’ın Kıbrıslılara ait olduğunu söyledi. Federal çözüm tezinin arkasında durdu. Öyle görülüyor ki bu söylem belli bir süreden beri AKP- MHP iktidarını ve gerici çevrelerini rahatsız etmektedir. Temel politikaları ilhaktır, burayı işgal etmektir. Saygı göstermiyorlar ancak burası ayrı bir ülkedir.”

‘Halkın iradesine darbe yapılmak isteniyor’

Kıbrıs’ta yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Özcan, AKP-MHP iktidarının Akıncı’dan kurtularak kendilerine yakın bir ismin göreve gelmesini istediğini dile getiren Özcan son olarak şu ifadeleri kullandı: “Akıncı’dan kurtulurlarsa, çözüm yanlılarının, federal çözüm isteyenlerin, Birleşmiş Milletler zemininde görüşme sürecinin zayıflatılacağını, güçsüzleştirileceğini biliyorlar. Ve bu bir darbe girişimidir, bu toplumun iradesine bir darbedir. Kıbrıs Türk toplumunun önemli bir bölümü, Sayın Akıncı’nın yanındadır.”

‘Milliyetçi politikaların son hedefi Kıbrıs’

Yaptığı açıklamada “Mustafa Akıncı şahsında Kıbrıslı Türk halkının siyasi iradesi son günlerde Türkiye’de AKP ve MHP içerisinden gelen açıklamalarla saldırı altına alınmıştır” diyen Nehir Özkızan ise Türkiye’de iktidarın ekonomik krizi gizlemek için uyguladığı milliyetçi politikaların son hedefinin Kıbrıs olduğunu belirtti. Özkızan şunları dedi: “AKP ve MHP’nin savaş politikalarına eleştirel yaklaşmak, siyasi irademize ve kendi geleceğimizi kendimizin belirlemesi hakkımıza sahip çıkmak Türkiye’deki iktidar çevrelerince Türkiye halklarının düşmanı olmak olarak sunulmaya çalışılmaktadır. Kıbrıslı Türk halkının siyasi iradesine yönelik saldırılara en anlamlı cevap Türkiye’nin AKP ve MHP’den ibaret olmadığını gösterecek dostane seslerin adamıza ulaşması olacaktır.”