Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez 2014’te gündeme gelen ancak tepkiler üzerine yürürlüğe girmeyen Türkiye ile Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi anlaşması Meclis’ten geçti. Kıbrıslılar tepkili

Kıbrıs reddediyor!

CEREN ERCİH

“Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi Kurulmasına İlişkin Anlaşması” tüm itirazlara rağmen pazartesi Kuzey Kıbrıs Meclisi’nden geçti. Kuzey Kıbrıslılar anlaşmanın iptali ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmamasını istedi.

Anlaşmaya göre Ofis’in başına Türkiye’den bir başkan atanacak, Ofis içerisinde çalışacak tüm personellerin istihdamı Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirlenecek, yetkililere diplomatik dokunulmazlık verilecek, tüm gençlik kampları ve yeni yapılacak kamplar ayrıca bu kampların işletmesi ofise devredilecek, bu anlaşma, bir taraf tarafından iptal edilmediği her beş yıl sonunda, beş yıl daha uzayacak.

Kıbrıslılar, Türkiye’deki gibi egemenliklerinin kayıtsız şartsız Kıbrıs vatandaşlarında olduğunu vurgulayarak Kıbrıs’ın kendi anayasası olan bir devlet olduğunun vurgusunu yaptılar. Kıbrıslılar, seslerini duyurmak için Lefkoşa Dereboyu caddesinde bisiklet turları, yürüyüşler yaptı. Meclis önünde çadır kurmak yasak olduğu için sendikaların yardımları ile şemsiyeler açarak günlerce eylemlerine devam ettiler. Milletvekillerinin telefon numaralarına ulaşan eylemciler milletvekillerine oylamada hayır demeleri için “Ben sana gençliği satma demiyorum, daha uygun şartlarda yine sat. Reddediyoruz bir defalık vallahi. Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz?” şeklinde mesaj yağmuruna tuttu. Meclis içerisinde ise bu yasa tasarısına karşı çıkan milletvekilleri de desteklerine devam etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ‘Oylamayı bugün yapmayın, yarın tüm partilerle istişare edeceğim’ mesajına karşı sabahın ilk ışıklarında oylama yapıldı.


Çeler: Cemaatleşme endişesi taşıyoruz
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)Milletvekili Zeki Çeler, anlaşmayı BirGün’e değerlendirdi ve ‘Bizler iç siyasetimize yapılacak her türlü müdahaleye karşı bir duruş sergiliyoruz’ dedi. Çeler, “Burada açılması istenen ofisin başına Türkiye’den atamalar yapılacak, işleri Türkiye’den gelenler yönetecektir. Bizler KKTC gençlik ve spor alanlarında yürütmenin bu şekilde olmaması için karşı koyduk, sesimizi duyurmaya çalıştık. Gençler endişelerini ortaya koymak için eylemler yaptılar. Reddediyoruz eylemlerinde her kesimden her renkten katılanlar oldu. Birlik olarak yaptık ancak bize yine aynı etiketi yapıştırmaya çalışıyorlar. Buraya kurulacak ofisin başına Türkiye’den Semattin Öztürk gelecektir. Kendisi ‘Çocuklar, zil çalınca okula ezan okununca camiye’ mantığındaki bir kimsedir. Cemaatleşme endişesi taşıyoruz. Kuzey Kıbrıs gençliği kendi yöneticilerini demokratik yollarla seçme özgürlüğüne sahiptir. Bizler iç siyasetimize yapılacak her türlü müdahaleye karşı bir duruş sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öztabay: İthal ettiğiniz insanlarla olmaz
TDP MYK üyesi Avukat Ayşe Öztabay da ‘Bizler bir ülkenin kendi organlarınca yönetilmesi gerektiğini söylüyoruz’ diyor. Öztabay, anlaşmaya karşı düşüncelerini BirGün’e şu sözlerle anlattı: “Egemenliğimiz ciddi bir tehlike altındadır. Kayıtsız şartsız bizde olması gerekirken egemenliğimizin, başkalarının eline verilmesi ülke prensipleri içinde son derece yanlıştır. Dün mecliste koordinasyon ofisinin kurulması ile ilgili bir oylama vardı. Milletvekili Zeki Çeler’i motive etmek için meclise girmek istediğimizde ise polis engeliyle karşı karşıya kaldık. Bir hukukçu olarak böyle bir şeye yetkileri olmadığını belirttiğimde ise emir kulu olduklarını, talimatı içeriden aldıklarını belirttiler. 3-4 saat mücadelemizden sonra içeriye alındık. Bizler bir ülkenin kendi organlarınca yönetilmesi gerektiğini söylüyoruz. Başka bir ülke yöneticileri benim ülkemdeki sosyo-kültürel yapıyı yönlendiremez. Benim ülkemde gençliğini yaşayıp benim ülkemde hayatına devam eden, benim ülkemde yönetim kadrolarında bulunanlar bunu bilebilir. İthal ettiğiniz insanlarla bizleri yönlendiremezdiniz. Bizler her türlü hukuksal yola da başvurduk. Bunu memleketimizin, gençliğimizin menfaati için yapmak zorundayız.”

Reddediyoruz Platformu Üyesi Kamil İpçiler ise şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl yapılan bu anlaşma Bakanlar Kurulu’nda onaylandı ancak meclise yollanmamıştı. Yasa tekrar önümüze gelince harekete geçtik. Bu süre içerisinde ise bisiklet turu, yürüyüş ve şemsiye eylemleri yaptık. Cumartesi gününden itibaren meclis önünde başlattığımız şemsiye eylemlerine devam etmekteyiz. Dün akşam yapılan oylama ve meclis konuşmalarında sesimizi içeriye duyurmayı başardık. Bizler günün sonunda bu talimatı alıp da onaylayacaklarını zaten biliyorduk ancak Akıncı’nın çağrısı meclise geldiğinde kitle umutlanmıştı. Çünkü oylama yapılmazsa meclis tatile girdiğinde gerekli kamuoyunu yaratabilmek için daha çok zamanımız olacaktı.”