‘Kıdem tazminatına dokundurtmayız’

BirGün/ANKARA

Türk-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Kıdem tazminatı 17 milyonu ilgilendiriyor. Mevcut yapıyı bozdurmayız. Kıdemle ilgili olumsuz bir şey yaparlarsa 2 saatte 1 milyonun üstüne kişiyi toplarız” dedi.

Türk-İş 23. Olağan Genel Kurulu dün Ankara’da başladı. Genel Kurul’da konuşan Atalay, kıdem tazminatı uygulamasını geriye götürecek herhangi bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini vurguladı. Atalay, şunları söyledi:

“Kıdem tazminatını almayan çalışanlar var, bu çalışanların kıdem tazminatını alması için yapılacak bir düzenlemeye her türlü desteği vermeye hazırız ama bu mevcut yapıyı bozdurmayız. Geriye doğru gidiş olursa bizim buralarda durmamızın anlamı yok. Herkes ceketini alıp gitsin. Kıdem tazminatı 17 milyonu ilgilendiriyor. Olumsuz bir şeyler yaparlarsa 2 saatte 1 milyon üstünde kişi toplarız. Bizler 4 milyonluk aileyiz. Biz bu ülkenin sigortasıyız”

2 BİN 578 TL’NİN ALTINI KONUŞMAYIZ

Bu hafta başlayan asgari ücret görüşmelerine de değinen Atalay, bu yıl ilk kez asgari ücretle ilgili Hak-İş ve DİSK’in de görüşlerini aldıklarını hatırlattı. Türk-İş’in hesaplamasına göre bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu belirten Atalay, “Arkadaşlarımız bu rakamın üstünde pazarlık yapacaklar. Bu rakamın altında bir şey olursa konuşmayız, bunu bize getirmenin bir anlamı yok, o masada oturmayız” dedi.

İŞÇİNİN CANINI YOK SAYIYORLAR

İş cinayetlerine de dikkat çeken Atalay, yasalara rağmen birçok işverenin işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını hiçe saydığını vurguladı. Atalay, şunları kaydetti: “Düşünebiliyor musunuz, 500 dairelik bina yapıyor, binada 2 bin oda var ama bir oda fiyatını çalışanların yaşamı için harcamıyor. Çalışanlar çadırlarda yatırılıyor ve orada çıkan yangında maalesef can veriyor. Bunu çözmesi gerekenler ülkeyi yönetenler.”

Türk-İş Başkanı Atalay konuşmasında, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, kayıt dışı çalışma, vergiler, iş cinayetleri ve örgütlenmenin önündeki engeller gibi sorunlara da dikkat çekti.

KONGRE 3 GÜN SÜRECEK

Uluslararası sendikalardan temsilcilerin de aralarında olduğu 40’a yakın yabancı konuğun katıldığı Genel Kurul, bugün ve yarın da devam edecek. n

cukurda-defineci-avi-540867-1.