Ukrayna'nın başkenti Kiev'de çok sayıda patlama meydana geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, patlamaların Kiev'in Shevchenko bölgesinde yaşandığını açıkladı. İlk belirlemelere göre, patlamalar sonucu 8 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de patlamaların ardından yaptığı açıklamada, "Lütfen sığınaklardan ayrılmayın" çağrısı yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin ise patlamaya ilişkin açıklama yaparak bu sabah Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi.​

Kiev'de peş peşe patlamalar: 75 füze fırlatıldı, 8 kişi hayatını kaybetti
Fotoğraf: AA

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e Rus güçlerinin füze saldırısında 8 kişinin öldüğü, 24 kişinin yaralandığı bildirildi.

Patlamaların ardından ilk açıklamayı yapan Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kent merkezinde patlamalar meydana geldiğini duyurarak "Başkent Rus teröristlerin saldırısı altında" ifadesini kullandı. Kliçko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Kiev'in merkezini füzelerle hedef aldığını bildirdi.

Kliçko "Başkent Rus teröristlerin saldırısı altında. Füzeler şehir merkezinde Şevçenkivsk ile Solomyan semtindeki yerlere isabet etti. Hava alarmı var ve dolayısıyla tehdit devam ediyor. Başkentin tüm sakinlerine hitap ediyorum; alarm sırasında sığınaklarda kalın. Acil bir ihtiyaç yoksa bugün şehre inmemek daha iyi" ifadelerine yer verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin de bu sabah Ukrayna’nın enerji, askeri ve iletişim altyapısına yönelik uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi.​ Putin, "Rusya'ya karşı saldırılar devam ederse cevabımız sert olacak" dedi.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 24 KİŞİ YARALANDI

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Saat 08.45 itibarıyla Şevçenkivsk ilçesindeki bombardıman sonucu 8 kişi öldü, 24 kişi yaralandı, 6 araç alev aldı ve 15'ten fazla araç hasar gördü" bilgisini verdi.

Kiev'e atılan roketlerden biri güvenlik servislerinin bulunduğu sokağa düştü. Devlet Başkanı Zelenski'nin ofisi de bu bölgede bulunuyor.

ukrayna-nin-baskenti-kiev-de-pes-pese-patlamalar-1073508-1.

UKRAYNA: 75 FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujniy, Rus güçlerinin bu sabah 75 füze fırlattığını ve bunlardan 41'ini imha ettiklerini duyurdu.

Zalujniy, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik hava saldırıları düzenlediğini, saldırılarda füze ve insansız hava araçlarını kullandığını belirtti. Zalujniy, "Rusya, bu sabah 75 füze fırlattı, 41 tanesi hava savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi" bilgisini verdi.

ukrayna-nin-baskenti-kiev-de-pes-pese-patlamalar-1073476-1.

ukrayna-nin-baskenti-kiev-de-pes-pese-patlamalar-1073477-1.

ZELENSKİ: İKİ HEDEFLERİ VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sabah saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e füze saldırısı sonrası açıklama yaptı. Zelenski, ülkenin enerji alt yapısını hedef alan Rusya'nın panik yaratmaya çalıştığını söyleyerek, "İkinci hedefleri insanlardır. Bu hedefler özel olarak seçilmiştir" dedi.

Zelenski, Devlet Başkanlığı Ofisi önünde çektiği videoyla açıklamada bulundu.

Zor bir sabah yaşadıklarını, ülkesine Rusya'dan düzinelerce füze ve İran üretimi Şahid kamikaze İHA'ları ile saldırı yapıldığını belirten Zelenski, "İki hedefleri var. Birincisi, ülke genelindeki enerji tesisleri. Ülkemizin enerji altyapısını yok ederek panik ve kaos oluşturmak istiyorlar. İkinci hedefleri, insanlardır. Bu hedefler özel olarak seçilmiştir" ifadesini kullandı.

Zelenski, "Ukraynalılara bugün sığınaklarda kalma" çağrısında bulundu.

Zelenski, Devlet Başkanlığı Ofisi önünde çektiği videoyla açıklamada bulundu/AAZelenski, Devlet Başkanlığı Ofisi önünde çektiği videoyla açıklamada bulundu/AA

FÜZE SALDIRILARI NEDENİYLE UKRAYNA'DA ELEKTRİKLERİN KESİLEBİLECEĞİ DUYURULDU

Ukrayna Ulusal Enerji Şirketi Ukrenergo, Rusya'nın gerçekleştirdiği füze saldırıları nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintilerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ukrenergo'dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji tesislerine yönelik füze saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.

Verilen hasarların onarılması için çalışmaların yürütüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, "Şehirlerde ve kasabalarda elektrik kesintileri yaşanabilir" ifadesine yer verildi.

ÇAVUŞOĞLU KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

Saldırıların ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Rus güçlerinin Ukrayna'nın bazı şehirlerine yönelik füze saldırılarına ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ve Kuleba yaptıkları görüşmede, son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

AA