Kiev’den Donbass notası

Dış Haberler Servisi

Moskova yönetiminin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesindeki ürünlerin Rus ürünleriyle denk statüye sahip olmasını öngören kararnamesi Ukrayna ile yeni bir krize yol açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün imzaladığı kararnameyle Kremlin, bir ay içerisinde Donetsk ve Lugansk bölgelerine ait ürünlerin Rusya pazarında Rus ürünleriyle denk statüye sahip olmasına yönelik gerekli yasal düzenlemeleri yapacak.

Buna göre, Rusya ile bu bölgeler arasında taşınan mallar için miktar bazında ihracat ve ithalat kısıtlamaları da uygulanmayacak.

Putin'in kararnamesiyle Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki madenlere erişimi kolaylaşacak. Rus uzmanlar, söz konusu kararla Donbas’taki kömür ve metal ürünlerinin de Rusya tarafından daha kolay ithal edileceğine işaret ediyorlar.
Ukrayna’da kömür üretimi 2013’te 84 milyon düzeyinde gerçekleşirken, 2014’te Rusya yanlılarının bağımsızlıklarını ilan etmesinden önce ülkedeki kömürün yüzde 75’i Donetsk ve Lugansk’ta üretiliyordu.

UKRAYNA ÖFKELİ

Ukrayna, kararnameye ilişkin Rusya'ya protesto notası gönderdi. Kiev yönetimi kararnamenin Ukrayna'nın iç işlerine karışılması ve yasalarının ihlali olarak değerlendirdi. Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin, Ukrayna merkezli ICTV kanalına yaptığı açıklamada, karara tepki göstererek “Bu çok hızlı bir entegrasyon için gerekli şartların yaratılması anlamına geliyor. Bir elektrikli süpürge gibi, işgal altındaki bölgelerin ekonomisi Rusya’ya sürükleniyor” dedi.
Putin tarafından 2018’de imzalanan bir başka kararnameyle Donbas bölgesinde yaşayanların pasaport, doğum-ölüm gibi çeşitli belgelerinin Rusya’da kabul edilmesine karar verilmişti.

DONBASS KRİZİ

Kriz, dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te başladı. AB yanlılarının aylar süren eylemleri sonrasında Yanukoviç Şubat 2014'te ülkeden kaçmak zorunda kaldı. Batı yanlılarının işbaşına gelmesinin ardından ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlıları bağımsızlıklarını ilan etti. Ayrılık yanlılarıyla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.