Kiev’e ‘kaynak akıtma’ konferansı
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

Batı dünyası, Ukrayna’ya yatırım yapmaya devam ediyor. İngiltere’nin ev sahipliğinde, Ukrayna'nın kalkınmasına ve savaş sonrası yeniden inşasına odaklanan “2023 Ukrayna İyileştirme Konferansı”, dünya genelinde siyaset ve iş dünyası liderlerinin katılımıyla başkent Londra’da başladı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak konferansta yaptığı konuşmada Rusya’nın, Ukrayna'nın ekonomisini yok etmek istediğini söyledi. İngiltere'nin, Ukrayna'nın ekonomisini desteklemek üzere 3 yıl için 3 milyar dolar değerinde kredi garantisi vereceğini belirten Sunak, 38 ülkeden 400 işletmenin anlaşma imzaladığını ifade etti.

UKRAYNA AB’Yİ BİRLEŞTİRDİ

Konferansa çevrimiçi olarak katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dünyada şu anda Ukrayna kadar yeniden inşa edilmeye ihtiyaç duyan başka bir yer olmadığını ifade etti. Dünyanın, Ukrayna’nın Rus saldırganlığını yenip yenemeyeceğini izlediğini belirten Zelenskiy, “Ayrıca dünya normal hayatı yeniden inşa edip edemeyeceğimizi izliyor. Ukrayna'yı koruyoruz ve böylece özgürlüğü koruyoruz. Ukrayna'yı yeniden inşa ettiğimizde özgürlüğü, bir ülkeyi, bölgeyi, kıtayı, dünyayı inşa edeceğiz. Bu küresel bir görev” dedi. Zelenskiy, “Ukrayna'nın, Avrupa Birliği'ni (AB) daha önce hiç olmadığı kadar birleşik hale getirmeyi başardığını” söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin uzun vadede Ukrayna’ya karşı “özel bir sorumluluğu” olduğunu vurguladı. Ukrayna’ya yardım için 2024–2027 arasında 50 milyar avroluk bir fon önerisinde bulunan von der Leyen, “Ukraynalılar bize geleceklerini düşlerken, şehirlerinde Avrupa bayrağının dalgalandığını gördüklerini söylüyorlar ve Ukrayna’nın birliğimizin bir parçası olacağına şüphem yok” dedi.

MASRAF RUSYA’YA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'nın enerji şebekesini onarmasını, limanlarını, demiryollarını ve diğer altyapısını modernize etmesini sağlamak için Ukrayna'ya 1.3 milyar dolar ek yardım sağlayacağını duyurdu. Blinken “Rusya en nihayetinde Ukrayna’nın yeniden inşasının masrafını üstlenecek” ifadelerini kullandı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da 381 milyon avroluk insani yardım sözü vererek “Amacımız AB’ye uygun bir Ukrayna’nın yeniden inşası” dedi.

Konferansa Türkiye’yi temsilen giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Edinilen bilgiye göre görüşmede Ukrayna'daki durum, İstanbul Tahıl Anlaşması, NATO genişlemesi, Güney Kafkasya'daki gelişmeler bağlamında Azerbaycan-Ermenistan normalleşmesi ve ikili ilişkiler ele alındı. Görüşme öncesi basına konuşan Blinken “Konuşacak çok şeyimiz var. Elbette yaklaşan NATO zirvesi, İsveç'in katılım süreci, savunma işbirliğimiz, enerji ve ekonomik işbirliği dâhil bir dizi konuda ilerleme kaydedilmesi hakkında konuşacağız ancak ülkelerimiz arasındaki ilişki derin ve zengin” diye konuştu.