Kiev’i yol eyleyen Batılı liderler savaşı kışkırtıyor
Fotoğraf: Ukrayna DB

Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’in Rusya’nın ele geçirdiği toprakları geri almak için uzun süredir hazırlıkta olduğu karşı saldırının başladığını açıkladı. Kanada Başabakanı Justin Trudeau’nun sürpriz Kiev ziyaretinde iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya’ya yönelik karşı saldırının başladığını doğrulayan Zelenski, “Karşı saldırı ve savunma eylemleri gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı. Zelenski, karşı saldırının hangi aşamada olduğuna dair bilgi vermekten kaçındı.

KARŞILIKLI İDDİALAR

BBC’nin haberine göre Ukrayna birliklerinin doğuda Bahmut yakınlarında ve güneyde Zaporijya yakınlarında ilerlediği ve Rus hedeflerine uzun menzilli saldırılar düzenlediği bildirildi. Ukrayna tarafı ilerlemesini sürdürdüğünü, Moskova yönetimi ise saldırıların püskürtüldüğünü iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü yayımlanan bir röportajında, Ukrayna kuvvetlerinin taarruza başladığını, ancak ilerleme girişimlerinin ağır kayıpları beraberine getirerek başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

YENİ YARDIM PAKETİ

Trudeau ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Putin’in sözlerini “ilginç” olarak değerlendiren Zelenski, Ukrayna askeri komutanlarının olumlu bir ruh hali içinde olduğunu söyleyerek, "Bunu Putin'e ilet” dedi. Öte yandan Zelenski, sel basan Herson ve Mykolaiv bölgelerinden 3 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Kanada Başbakanı Trudeau ise, önceden duyurulmayan ziyareti sırasında Ukrayna'ya 500 milyon Kanada doları (375 milyon ABD doları) tutarında yeni askeri yardım açıkladı. Görüşmelerin ardından yayımlanan ortak bildiride, Kanada'nın Ukrayna'nın "koşullar elverdiği anda" NATO üyesi olmasını desteklediği ve konunun temmuz ayında Litvanya’da yapılacak NATO Zirvesi'nde ele alınacağı belirtildi.