23 Nisan Özel Oturumu ile toplanan TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu Meclis’in devlette aşama aşama yok edilen liyakat sisteminin neden yok edildiğini, 21. yüzyıl Türkiye’sinde 2 milyon 538 bin öğrencinin neden EBA’ya ulaşamadığını, 128 milyar doların hangi kurdan, kimlere satıldığını, gencecik çocuklarımızın geleceğini neden yurtdışında aradıklarını araştırması gerekir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Bu Meclis'in 128 milyar doların kime satıldığını araştırması gerekir

23 Nisan Özel Oturumu ile toplanan TBMM Genel Kurulu’nda CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu konuştu. Kılıçdaroğlu, “128 milyar dolar” ve birçok konuyu gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşması CHP milletvekilleri tarafından sık sık alkışlandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Geçtiğimiz yıl TBMM kuruluşunun 100. yılını kutladık. Geçtiğimiz yıl Mustafa Kemal Atatürk’ün hangi koşullarda Anadolu’ya geçişini anlatmıştım. Bu büyük yolculuğun başlangıcını şöyle anlatıyor: ‘Milletin bağımsız ve vatanımızı düşmanlardan arınmış görünceye kadar 16 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan ayrıldım’ diyor. Mustafa Kemal’e göre milli iradenin üstesinden gelemeyeceği bir güç yoktur. Bu Meclis’in önüne koyduğu hedef, düşmanları Anadolu’dan söküp atmaktı. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının önemli gördüğü bir diğer husus, hukuki dayanağı oluşturmaktı. Milli Kurtuluş mücadelemiz aynı zamanda anayasal mücadeledir. Hala devam etmektedir” diye konuştu.

"HAK, HUKUK, ADALET İSTİYORUZ"

Kemal Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu Meclis, Milli Kurtuluş Savaşı’nı yönettiği için Gazi Meclis unvanını alan Meclis’tir. Bu Meclis’in yetkilerin gaspına sessiz kalmaması gerekir. Bu Meclis’in hiçbir vesayetin gölgesinde kendisini hissetmemesi gerekir. Bu Meclis’in toplanan vergilerin ve özelleştirme vergilerinin nasıl harcandığını bilmesi ve denetlemesi gerekir. Bu Meclis’in yolsuzluklar konusunda çok duyarlı olması gerekmektedir. Bu Meclis’in Türkiye’nin en temel sorunlarını yeni geldiğinde masaya yatıran olduğunu bilmesi gerekir. Bu Meclis’in insan hakları ihlalleri karşısında en olumlu tavrı alması gerekir. Bu Meclis’in devlette aşama aşama yok edilen liyakat sisteminin neden yok edildiğini araştırması gerekir. Bu Meclis’in Anayasa’da yer alan ‘basın hürdür sansür edilemez’ ilkesini yürütme organının nasıl ihlal ettiğini araştırması gerekir. Bu Meclis’in bugün 21. yüzyıl Türkiye’sinde 2 milyon 538 bin öğrencinin neden EBA’ya ulaşamadığını araştırması gerekir. Bu Meclis’in kamu özel iş birliği içinde yapılan ve verilen garantileri bilmesi gerekir. Bu Meclis’in tek kişilik hükümetin niçin dövizle borçlandığını bilmesi gerekir. Bu Meclis’in 128 milyar doların hangi kurdan, kimlere satıldığını bilmesi gerekir. Bu Meclis’in Akkuyu’da yapılan santralin dünyanın en pahalı elektriğini niçin satacağını bilmesi gerekir. Bu Meclis’in devletin en büyük inşaatlarının adil bir ihale ile yapılmayıp neden sadece 5 firmaya üstelik döviz karşılığı verildiğini bilmesi gerekir. Bu Meclis’in kamu bankalarının neden sadece bazı televizyon ve gazetelere ilan verdiğini araştırması gerekir. Bu Meclis’in yargı üzerindeki tahakkümüne izin vermemesi gerekir. Bu Meclis’in gencecik çocuklarımızın geleceğini neden yurtdışında aradıklarını araştırması gerekir. Bu Meclis’in cumhuriyetimizi demokrasimizle taçlandırmak gibi bir görevi olduğunu asla ve asla unutmaması gerekir. Bu Meclis’in tarih önünde saygınlık kazanması gerekir. Bu Meclis’in bu saydıklarımı yapması gerekir.

Biz böyle bir Meclis istiyoruz. Biz hak istiyoruz, hukuk istiyoruz, adalet istiyoruz. Biz milletin vekillerini millet seçsin istiyoruz. Biz hangi görüşten, inançtan olursa olsun vatandaşlarımızın bu cennet ülkede huzur için yaşamasını istiyoruz. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bu güzel ülkede huzuru ve mutluluğu sağlayacağız. Gençlerimiz geleceğini yurt dışında değil alın teri dökerek yaşayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere TBMM açılışına yetişen 115 milletvekilini saygı ve rahmetle anıyorum. Covid-19 da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, terörle mücadelede şehit düşenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum.” (ANKA)