CHP Lideri Kılıçdaroğlu genel seçimin ardından ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu “Değişimin önünü tıkayan biri değilim, değişimin önünü açacağım” dedi.

Kılıçdaroğlu da “değişim” dedi
Fotoğraflar: Twitter/@CHPfotograf

BirGün ANKARA

Seçim sonuçlarının ardından iç tartışmalara giren, Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) yenileyen ve kurultay sürecini başlatan CHP’de değişim çağrılarına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, değişimin önünü açacağını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin ardından ilk kez grup toplantısında konuştu. Seçimleri kaybetmesinin ardından gelen eleştirileri saygıyla karşıladığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “CHP’nin bir üyesi olması şerefini ömrüm boyunca taşıyacağım” dedi.

KAPTANIN GÖREVİ

“Ben bir genel başkan olarak partimin sadece yakın geleceğini değil uzun hedefli yapısını da düşünüyorum. Gemiyi limana sağlam götürmek yine kaptanın görevidir. Gemiyi limana sağlam götüreceğimi herkes bilsin” diyen Kılıçdaroğlu, grup toplantısında ayrıca şunları söyledi:

“Bize oy veren 25 milyon aşkın vatandaşımızla aynı duygularla sandığa gittik. Ülkemize demokrasiye getirecektik, beklediğimizi alamadık. Açıkça ifade etmek gerekirse kazanamadık. Arkasından elbette eleştiriler gelecekti, saygıyla karşılıyorum.”

“Sevgili yurttaşlarımız biz hiçbir vatandaşımıza kızgın ve küskün değiliz. Bahane üretmiyoruz. Benim için TC vatandaşının başımın üstünde yeri vardır. Biz kuvayi milliye geleneğinden geliyoruz. Hiçbir zalime diz çökmedik çökmeyeceğiz.”

“Gençlere seslenmek istiyorum gelin üye olun köklü mücadelemize destek olun. Kapımız her aydınlığa açıktır. Mücadelelerin sonunda kimse merak etmesin mutlaka kazanacağız. Değişimin parçası olmak isteyen bireysel beklentiden arınmalı. Değişimin önünü açacağım. Hiçbir zaman değişimin önünü tıkayan bir kişi değilim, değişimin önünü tamamen açacağım.”

BAŞKANLARLA GÖRÜŞTÜ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, grup toplantısında sonra belediye başkanları ile bir araya geldi. Yaklaşık 50 belediye başkanı ile TBMM’de bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Belediye başkanlarından Kılıçdaroğlu’na destek geldiği de bildirildi. 

Öte yandan CHP’nin Batı Karadeniz’de bulunan Kastamonu, Sinop, Bartın, Karabük, Bolu, Zonguldak, Düzce, Çankırı ve Tokat İl başkanları, seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere yayımladıkları ortak bildirgede, ‘değişim çağrısında’ bulunarak “Genel Merkez – örgüt – seçmen ekseninde siyaseti yeniden örecek, Türkiye’nin yarınlarında yeniden güçlü bir seçenek olmamızı sağlayacak bir değişim acil bir ihtiyaçtır. Elbette bu değişim ancak yeni bir liderlik anlayışı ve yeni bir vizyon da ortaklaştırılacak merkezi ve örgütün bütününü kavrayan zengin ve güçlü kadrolar ile vücut bulacaktır” ifadelerine yer verdi. 

***

Meclis’te kapalı grup toplantısı düzenlendi

CHP’de yeni dönemin ilk TBMM Kapalı Grup Toplantısı da düzenlendi. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan CHP Meclis Grup Başkanı Özgür Özel, “Ben Genel Başkan olmayan ilk Grup Başkanıyım. Genel Başkanımız da çok partili dönemde milletvekili olmayan ilk Genel Başkan. CHP tarihinde bunu ilk kez deneyimliyoruz. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin pratiğinde böyle bir süreç vardı. CHP döneminde ilk kez oluyor” dedi. Özel, toplantıda milletvekillerine Meclis işleyişi hakkında bilgi verildiğini de ifade etti.

***

Kurultay günü  için ekim ayının sonu işaret ediliyor

CHP Genel Başkanlığı’nı “geri çevirmeyeceğine” yönelik açıklamalarda bulunan ve değişim talebinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Meclis Grup Başkanı Özgür Özel, ana muhalefet partisinde zaten gündemde olan kurultay tartışmalarına yeniden hareketlilik kazandırdı. Kılıçdaroğlu cephesinin hala yerel seçimlerden önce genel başkanlığın değişmesinin olumsuz sonuç doğurabileceği görüşünde olduğu ancak buna rağmen örgütlerden yükselen sesin de dikkate alınacağı öne sürüldü. Büyük kurultay için Ekim ayının sonu işaret ediliyor. Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili MYK üyelerine, "Ben değişim için yapmam gerekeni yaparak MYK’yi yeniledim. Genel Başkanlık için değişim iradesi delegelerde" dediği bildirildi.