İzmir’de depremzedeler için yapılan Halk Konut projesi kapsamında inşa edilecek olan Dilber Apartmanı’nın temel atma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, projenin Türkiye’ye yayılacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu İzmir’de: “Bu projeyi Türkiye’nin bütün illerinde uygulayacağız”

BirGün EGE

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarından 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremin ardından, depremzede aileleri ev sahibi yapmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Halk Konut projesi kapsamında Dilber Apartmanı’nın temel atma töreni yapıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kooperatifleşme mantığı ile depremzedelerin ev sahibi olmalarının koşullarının sağlandığını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Yüzde 1 karla depremzedeler konut sahibi olacaklar. Başkan, hiç endişe etme bu projeyi Türkiye’nin bütün illerinde uygulayacağız. Türkiye’de evleri hasar gören herkesin ev sahibi olmalarını sağlayacağız. Vatandaşla kamunun beraber olması, birlikte olması, el ele olması, kazanımları beraber olmalı. İzmir bu konuda öncülük yaptı, belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“VERGİLERİN NEREYE KULLANILDIĞINI BULACAĞIZ”

Depremlere karşı önlem almanın iktidarın temel görevi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bilgiye dayalı inşaatlar yapmak ve insanların burada yaşamalarını sağlamak gerekiyor. Deprem vergisi de bu nedenle çıktı. İnsanlarımıza akıllı konutlar yapılacaktı ama nereye gittiği öğrenilmedi, hesabı da verilmedi. Hiçbir yurttaşımız endişe etmesin, o vergilerin nereye kullanıldığını bulacak ve Türkiye’nin bütün kentlerini depreme dayanıklı hale getireceğiz. Akılla, bilimle, şeffaf yönetimle bunu yapacağız” diye konuştu.

TUNÇ SOYER: DİRENÇLİ BİR ŞEHİR YARATACAĞIZ

“Biz Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk belediye başkanlarıyız. Bununla gurur duyuyoruz, bu aynı zamanda büyük bir sorumluluk anlamına geliyor, onun da farkındayız” diyerek sözlerine başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “30 Ekim 2020’de yaşadığımız deprem hem İzmir’i hem Türkiye’yi derinden sarstı. Yaşadığımız bu deprem, hepimize bir kez daha gösterdi ki, İzmir’in yaşlı yapı stoku, önümüzde duran en temel sorunlardan biri. Depremden kurtuluş yok ama depremden en az zararla kurtulma ihtimali var. Bu şehri dirençli bir şehir haline getireceğiz. İzmir’in yeraltı haritasını çıkartıyoruz, İzmir’in tamamının tespitini yapmış olacağız. Yaşlı faylar, diri faylar, hepsini tek tek güncellemiş olacağız. Böylece nasıl bir şehirde yaşıyoruz, üzerinde yaşadığımız şehir nerede, nasıl deprem üretebilir, bunu ortaya koymuş olacağız. Bunu Türkiye’de yapan tek kent İzmir’dir” ifadelerini kullandı.

kilicdaroglu-izmir-de-bu-projeyi-turkiye-nin-butun-illerinde-uygulayacagiz-1114008-1.

Kooperatif modelinin önemine vurgu yapan Soyer, “Bugün temelini atacağımız Dilber Apartmanı’yla tüm bu çalışmalarımızla birlikte gelişen yeni bir modeli hayata geçiriyoruz. Bu projeyi hayata geçirebilmek için birlikte uzun mesailer harcadık. Şartnamelerin hazırlanmasında sıkıntılar yaşadık. Mevzuat anlamında sıkıntılar vardı. Hepsini birer birer aştık. Hani derler ya, bir işi yapmanın bir, yapmamanın bin yolu bulunur. Biz asla mazeret üretmedik. Tarımda, ulaşımda, kentsel dönüşümde uyguladığımız kooperatifçilik modelini buraya da taşıdık. Bu tören, yalnızca yeni Dilber Apartmanı’nın temel atma töreni değil. Bugün aynı zamanda Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatifçilik modelinin de temelini atıyoruz. Bu modelimizi İzmir geneline genişletmek için de çalışmalara başladık. Dilber Apartmanıyla birlikte 10 kooperatifle dönüşüm için imzaları attık. Çığ gibi büyüyen modelimiz çok yakında 21 kooperatifle birlikte 1233 bağımsız birim ve yaklaşık 200 bin metrekare inşaat alanını kapsayacak” dedi.

“KAMUSAL DUYARLILIĞI GÖREMEDİK”

İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan depremden sonra kentin afet bölgesi ilan edilmemesine yönelik hükümeti eleştiren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Anadolu’nun birçok yerinde birçok afet yaşadık ama kamusal duyarlılığı Bayraklı’da göremedik. Türkiye’nin en büyük afetiydi. Diğer alanlarda afete maruz bölgeyi anında karara bağlayanlar söz konusu Bayraklı olduğunda görmez, duymaz, işitmez olmuşlardı. Bayraklılar olarak biz de bu desteklerden yararlanmak isterdik, üzüntümüz budur. Depremzedelerimizin dertleri, sıkıntıları bitmek bilmiyor. Kamu ağır hasarlıda sorumluluk alırken orta ve az hasarlılarda bütün sorumluluğu vatandaşa bırakıyor. Bu garabetin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bir de yurttaşlarımızın belediyelerimize olan vergi borcu var. Bu borçların büyük bir kısmını yasal zorunluluk olarak tahsis etmek zorundayız. Bu konuda defalarca çağrımızı yeniledik ama bu konuda da bir adım atılmış değil. Biz Bayraklı Belediyesi olarak 20 milyonluk bakiyeden vazgeçmeye hazırız, yeter ki yasal düzenleme yapılsın. Rezerv alan var ve burada kalan 5 bin konutun kimlere verileceğini bilmiyoruz. Rezerv alandaki tüm konutlar depremzedelerimizindir. Depremzedeler haricinde birinin oraya taşınmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“İTİRAZIM VAR”

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan da şunları söyledi:

“Depremde 117 canımızı kaybettik. Bizlerin aslında o zaman farkına varamadığı, sonradan çıkan gerçeklik ise depremden etkilenenlerin umutlarını ve yarınlarını da toprağa gömmüş olmamızdı. Adeta topraktan doğan İZDEDA olmasaydı o umutlar yeşeremeyecekti. Bugün öyle bir gün ki depremzedelere can suyu olan emsal konusunda başkanlarımızın kararlı duruşları bizi buraya getirdi. Her zaman yanımızda duran CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederiz. 1999’yılın da çıkarılan adı deprem vergisi olan verginin 27 aydır ironik bir şekilde biz depremzedelerden toplanmasına rağmen bizi kentsel dönüşümcü olarak gören ve kentsel dönüşüm kredisinin kucağına atan sisteme itirazım var. Biz sadaka değil, deprem kredisi istiyoruz. Hükümetimiz bizi duymalı ve kredi tahsisinde bulunmalı. Son zamanda hükümetimizin herkese dağıttığı kredilerden biz de hakkımız olanı istiyoruz.”