Hakkari’de yaşamını yitiren asker Yener Kırıkçı’nın Ankara’daki cenaze töreninin ardından olaylar çıktı. Çubuk Akkuzu Mahallesindeki cenaze törenine Ankara Büyükşehir Belediyle Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, törenin ardından saldırıya uğradı. Bir grup provokatör Kemal Kılıçdaroğlu’na tekme attı. Polisler Kılıçdaroğlu’nu çevredeki bir eve götürdü. Saldırgan grup evin etrafında “PKK dışarı” sloganları atmayı […]

Kılıçdaroğlu’na cenazede saldırı

Hakkari’de yaşamını yitiren asker Yener Kırıkçı’nın Ankara’daki cenaze töreninin ardından olaylar çıktı.

Çubuk Akkuzu Mahallesindeki cenaze törenine Ankara Büyükşehir Belediyle Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, törenin ardından saldırıya uğradı. Bir grup provokatör Kemal Kılıçdaroğlu’na tekme attı.

Polisler Kılıçdaroğlu’nu çevredeki bir eve götürdü. Saldırgan grup evin etrafında “PKK dışarı” sloganları atmayı sürdürdü.

Evin dışında toplanan grup, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve Çubuk Kaymakamı Uğur Sezer’in grubun dağılmasına yönelik yaptığı konuşmalara da tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Çubuk’ta beklediği eve gitti.

Ardından Kılıçdaroğlu, zırhlı araç ile saldırgan grubun bulunduğu bölgeden uzaklaştırıldı. Hastaneye gitmeyi reddeden CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezine gitti. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu araç, Türk bayraklarıyla bekleyen partililerin sevgi gösterileri arasında Genel Merkez’e giriş yaptı.

Öte yandan, CHP MYK’nin olağanüstü toplanacağı öğrenildi.

***

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Soruşturma başlatıldı, olayın takipçisiyim sağduyulu olmalıyız” ifadesini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman da yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun uğradığı saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını, olayın terör bağlantısı ya da provokatif bir eylem olup olmadığına ilişkin her yönüyle araştırıldığını söyledi.

“YABANCI KİŞİLERDİ”

Ankara’nın Çubuk ilçesinde yaşanan olayları köylüler anlattı. Habertürk’te yer alan habere göre köylüler, yaptıkları açıklamada, “Bunlar bu köylü değil, yabancı” dedi. Başka bir köylü ise, “Bunu yapan bu köylü değil. Provakasyon yapıyorlar. Bursası şehit evi, şehde saygı gösterilecekse dua edilecek. Yazık değil mi” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun durumunun iyi olduğu açıklandı.

AKP’DEN İLK YORUMLAR

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Sayın Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Üzgünüm ve kızgınım. Geçmiş olsun. Şiddet dilinin sokakta fiili şiddet üretmesine şaşıracak değilim. Başta biz siyasiler olmak üzere herkesin sorumluluğu büyük. Hep birlikte Türkiye olmanın gereklerine odaklanmalıyız.”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik menfur saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetin hiçbir türünün demokratik siyasete gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz,” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu da “Soruşturma başlatıldı, olayın takipçisiyim sağduyulu olmalıyız” ifadesini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise yaptığı açıklamada, “Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan bu alçak saldırıyı lanetliyorum. Kaleminden ve ekranından bu milletin huzuruna nefret akıtan birtakım provokatörler bu toprakların helâl süt emmiş çocuklarını kandıramayacaktır” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: TALİMAT ALMIŞ KİŞİLERDİR

Maltepe’deki “Yeni bir başlangıç” mitinginde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Orada bu hareketi yapanlar, vatandaşlarımız değil talimat almış kişilerdir. Benim vatandaşım böyle bir şey yapmaz. Görüşü ne olursa olsun yapmaz. Göreceksiniz bu sefer sevgi kazanacak, saygı kazanacak. Hep birlikte olursak, sırt sırta verirsek çok iddialıyız. Yurtta sulh, cihanda sulh prensibiyle çok iddialıyız. İstanbul’da barış iddiası, yakın coğrafyamıza, Avrupa’ya en etkili mesajdır” dedi.

EMEP: HÜKÜMET BİZZAT EYLEMLERİN ÖRGÜTLEYİCİSİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “Sayın Kılıçdaroğlu geçmiş olsun, saldırıyı kınıyorum. İktidarın zehirli dili, provokatif söylemeri ile saldırılara zemin hazırlanmaktadır. Bu tür saldırıları, linç girişimlerini her seferinde vatandaş protestosu ile gerekçelendiren hükümet bizzat bu eylemlerin örgütleyicisi olduğunu göstermektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Soylu başta olmak üzere iktidar yetkililerinin demeçleri ve iktidarın sözcülüğünü ve politikalarının örgütleyiciliğini üstlenen medyanın saldırı çağrısı niteliğindeki yayınları linçlere ve saldırılara zemin hazırlamaktadır” dedi.

ÖDP’DEN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, saldırıya uğrayan Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerini iletti. ÖDP’den yapılan açıklamada, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan bu örgütlü faşist saldırıyı şiddetle kınıyor, dayanışma duyguları ile kendisine ve CHP’ye geçmiş olsun diliyoruz. Faşizme karşı omuz omuza!” denildi.

HDP: KINIYORUZ

Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanları da bir açıklama yaparak Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı ‘en sert biçimde’ kınadı.

ANKARA VALİLİĞİ: ÜZÜCÜ PROTESTO

Saldırının ardından Ankara Valiliği’nin yaptığı açıklamada saldırıyı ‘protesto’ olarak ifade etmesi tepki çekti.

Ankara Valiliği, “Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır,” açıklamasında bulundu.

Müessif Türkçe’de ‘üzücü’ anlamına geliyor. Paylaşım bu nedenle büyük tepki topladı.

CHP’li Murat Emir’den açıklama

Saldırı anında Kılıçdaroğlu’nun yanında bulunan Ankara Milletvekili Murat Emir, yaşananları anlattı.

Emir, Sağlık durumumuz iyi ama orada uzun süre bir arbede yaşandı dolayısıyla ufak tefek bir çok darbe alındı. Olayların buraya gelebileceğini tahmin edemedik ama anlaşılıyor ki orada çok değişik gruplar belli hazırlıklar yapmış.

Orada iki şey çok önemli. Provokasyonlara karşı kolluk güçlerinin tedbirler alması beklenirdi, alınmamış. Yaklaşık yarım saat yaşandı bu olay ve o süre içerisinde etkin önlemler alınmadı.

Çaresizlikten bir vatandaşın evine sığınmak zorunda kaldık. Evin sakini de ‘evimi yakarlar, camlarımı kırarlar’ korkusuyla almak istemedi.

Etkili güvenlik önlemi alınamaması, oranın müdahale edilmeye çok uygun bir köy olmaması affedilebilir ancak affedilmeyecek olan, kendi siyasi gelecekleri için, kendi iktidarları için Türkiye’yi böyle bölen, ülkenin yarısını terörist ilan eden siyasetçilerdir. Herkesin bu olaya bakarak daha sorumlu, daha aklı başında davranması gereken bir süreçten geçiyoruz.

Emir, “Bir şehit cenazesinde asla olmaması gereken olaylar oldu. Ülkeyi bu hale getirenler bu dikkatli dili kullanmayanlar, Türkiye’yi ayrıştıran siyasetçilerdir” diyerek sözlerine son verdi.

Temel Karamollaoğlu: Muhalefeti düşman gibi göstermeyin dedik

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı: 

‘Şehit cenazesine katıldığı sırada saldırıya uğrayan Sayın Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve bu saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Sayın Cumhurbaşkanın kucaklaşmaya çağırdığı bir dönemde bu saldırının yaşanması bütün milletimizi üzmüştür’.

İnce: Saldırının azmettiricileri belli

İnce, Twitter’daki hesabından şunları şöyle:

“Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na Çubuk’ta şehit cenazesinde yapılan saldırı onun şahsında CHP’ye, bu ülkenin demokrasi güçlerine, birlik ve beraberliği her türlü çıkarın üzerinde tutan halkımıza karşı yapılmış, failleri ve azmettiricileri belli olan bir saldırıdır. Bu saldırı geleceğimize, iç barışımıza, birlik ve beraberliğimize yönelik büyük bir provokasyon denemesidir. Biz bu yollardan çok geçtik, eninde sonunda kazanan demokrasi olacaktır.”

TÜSİAD: Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı kınıyoruz

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çubuk ilçesindeki şehit cenazesindeki linç girşimine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kaslowski, “Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı toplumsal birlik ve çoğulculuğumuzu güçlendirecek saygılı siyasi tutum ve söylemlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. ‪Terörizm ile ancak iktidarıyla, muhalefetiyle ve toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadele ruhuyla mücadele edebiliriz. Bu vesile ile tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’ndan açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde saldırıya uğramasının ardından Ankara’da yurttaşlara seslendi.

“Bana yapılan saldırı Türkiye’nin birliğine ve bütünlüğüne yapılmış bir saldırıdır” diyen Kılıçdaroğlu, “Kimliği, inancı ne olursa olsun 82 milyonu kucaklayan bir genel başkanım. Onlar sanıyor ki Kılıçdaroğlu biz saldırınca geri adım atacak, bir milim geri adım atmayacağım” dedi.

Şavşat’tan Ardanuç’a giderken benzer bir saldırıya uğradığını belirten Kılıçdaroğlu açıklamasına şöyle devam etti:

“Sanıyorlar ki Kemal Kılıçdaroğlu şehit cenazelerine katılmayacak. Katılacağım! O şehitler, 82 milyonun şehidi. Namaz kıldırmadılar. Bu ülkenin vicdanı sormayacak mı? Siz namazdan, siz şehitten ne istiyorsunuz? Saldıranlar, asla unutmasınlar, ben Mehmetçik babasıyım. Siz hangi yüzle şehit cenazesini kıldırmıyorsunuz?

Ben saldırıya uğradım diye asla üzülmedim. Hakkı, hukuku savunan tarihin her döneminde saldırıya uğradılar. Beni üzen şehide yapılan saygısızlıktır. Biz ne olursa olsun, feriştahları da gelse hakkı ve hukuku savunmaya devam edeceğiz.

O köyde oturanların hiçbirinin kabahati yoktur, dışarıdan gelenlerin provokasyonudur bu. Benim için dar ağaçları kurdular. Söz veriyorum: Bu ülkenin huzuru için bir can gerekiyorsa vermeye hazırım

İlk kez farklı siyasi görüşü olan insanlar bir araya geldi, acaba biz saldırırsak Kılıçdaroğlu bundan vazgeçer mi diye düşünüyorlar. Ne yaparsanız yapın asla vazgeçmeyeceğim. Hepinize şükran borçluyum.

Hiçbir saldırı bizi yıldıramaz. Bu ülkeye baharı getireceğiz. Söz veriyorum bu ülkenin her karışında bahar olacak. Bu ülkenin insanlarına güveniyorum. Herkesin huzur içinde yaşamasını istiyorum. Her gencin iş sahibi olmasını istiyorum.

Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk”

AKŞENER’DEN GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun ziyareti için CHP Genel Merkezi’ne geldi.

Eren Aysan: ‘Yakın bu evi’ çığlıklarına meşru protesto diyenler, taziyeler içinde geçen ömrümüzün sorumlusudur

1993 yılında gerçekleşen Madımak katliamda hayatını kaybeden Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişiminde, saldırganların “Yakın bu evi” sözlerine tepki gösterdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkari’de yaşamını yitiren bir askerin cenaze töreninde bir grubun linç girişimine maruz kalırken, saldırganlardan bazılarının Kılıçdaroğlu’nun alındığı güvenli evin önünde toplanıp, “Yakın bu evi” diye bağırdığı görüldü.

Madımak katliamda babası Behçet Aysan’ı kaybeden Eren Aysan, bu yaşananlara sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Aysan, “Sivas katliamında babam şair Behçet Aysan öldürülmüştü. Aradan geçen yirmi altı yılın hiçbir işe yaramadığını gördüm bugün. “Yakın evi” çığlıkları arasında bir parti genel başkanı. Meşru protesto diyenler ya da diyecek olanlar ise taziyeler içinde geçen ömrümüzün sorumlusudur!” dedi.

İzmir Barosu: Asıl failler, toplumu kutuplaştırmakta beis görmeyenlerdir

İzmir Barosu, Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Açılamada, “Asıl failler, toplumu kutuplaştırmakta beis görmeyenlerdir” vurgusu yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı şehit cenazesinde yapılan organize saldırı, iktidar bloğunca aylardır sürdürülen ayrıştırıcı siyasetin acı bir sonucudur. Bu saldırı göstermektedir ki, “beka söylemi” adı altında sürdürülen gerginlik politikası ülkeyi tam ortasından bölmüş ve terörize etmiş durumdadır.

Ankara’daki saldırının asıl failleri, toplumu bir sonraki günü dahi düşünmeden kutuplaştırmakta beis görmeyenlerdir. Şimdiye kadar yaşanan kötü örnekler sebebiyle umudumuz güçsüz olsa dahi söylemek isteriz ki, savcılar görevini layıkıyla yapmalı, söz konusu organize saldırının doğrudan ve dolaylı tertipleyicilerini yargı önüne çıkarmalıdır.

İnancımız, Türkiye toplumunun barış ve huzur içinde yaşaması için ihtiyaç duyduğu güç ve özverinin, yine toplumumuzun kendi içinden çıkacağı yönündedir.

Hukuksuzluğa, demokrasi tanımazlığa ve faşizme karşı gösterilecek dayanışma, toplumdaki ayrıştırmacı politikaları ve bunların sahiplerini yenecektir. Türkiye’yi ikinci bir Madımak’la, Çorum’la, Maraş’la, Gazi’yle, 6-7 Eylül ile karşı karşıya bırakmak isteyenler ortak akıl sayesinde bir kez daha başarısız olmaya mahkumdurlar.

Bu vesile ile Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal  Kılıçdaroğlu’na geçmiş olsun diliyor, Hakkari’de şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı temennilerimizi iletiyoruz.

Türkiye’nin daha aydınlık günlere kavuşması için toplumun tüm bileşenlerinin ötekileştirilmeden, barış içinde yaşaması adına İzmir Barosu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edecektir.”

Milli Savunma Bakanlığı: Saldırıyı şiddetle kınıyoruz

Milli Savunma Bakanlığı, “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığının internet sitesinden yayınlanan açıklama şöyle:

“Terörle mücadele harekatı sırasında şehit olan kahraman ve fedakar silah arkadaşımız Yener Kırıkcı’nın 21 Nisan 2019’da Çubuk ilçesindeki Akkuzulu Camii ve çevresinde cenaze namazı için toplanıldığında kolluk kuvvetlerinin ve bazı vatandaşlarımızın tüm çabalarına rağmen istenmeyen bazı olaylar meydana gelmiştir.

Olayların giderek tırmanış göstermesi üzerine Sayın Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu evden çıkarılmasını sağlamak üzere Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberindeki Sayın Milli Eğitim Bakanı ve diğer sivil-asker zevatla birlikte bizzat kalabalığın arasına girerek olayların yatıştırılması için kalabalığa hitap dahil her türlü gayreti göstermiştir.

Çeşitli sloganlar atan kalabalığın sakinleşmesi ve bölgeden ayrılması için çağrıda bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, “Değerli arkadaşlarım, şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz. Şimdi anne, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere sükunetle şehidimiz Yener’in evine gidiyoruz. Burayı boşaltıyoruz” ifadelerini kullanmasını müteakip Sayın Kılıçdaroğlu’nun bulunduğu eve girmiş ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun güvenli bir şekilde bölgeden ayrılmasına yardımcı olmuştur.

Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindekilere yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”