Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları ile bir araya geldi. Liderler, kayyum, dokunulmazlıklar ve demokratik yönetim konularını ele aldı. HDP, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yeşil ışık yaktı.

Kılıçdaroğlu’na HDP’den yeşil ışık

Hüseyin Şimşek

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı olarak siyasi partilere ziyaretlerini sürdüren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Meclis'te bir görüşme gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanlarının programı nedeniyle Cumartesi günü yapılamayan görüşmenin, “Çözümün adresi olduğunu bir kez daha göstermek için” TBMM’de gerçekleştirildiği bildirildi.


Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçimlere hazırlanan HDP’yi ziyaret eden Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı eşlik etti. HDP heyetinde ise Eş Genel Başkanlar ile birlikte HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç yer aldı.

PARTİ KAPATMA TARİH OLACAK

Yaklaşık bir saat süren görüşmede HDP’li belediyelere kayyum atanmasının gündeme geldiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, seçimle kazanılan belediyelere kayyum yoluyla el konulmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, bu uygulamaların yeni dönemde var olmayacağını, seçimle gelen yöneticilerin seçimle görevlerinden ayrılacaklarını iletti. Dokunulmazlıkların kaldırılması ve parti kapatma girişimlerine de tepkili olan Kılıçdaroğlu’nun, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin sağlanması sürecinde hayata geçirilecek düzenlemelerle bu uygulamaların tarih olacağını kaydettiği de öğrenildi.

Başta Edirne Cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş olmak üzere, tutuklu siyasetçilerin durumuna dikkati çeken HDP yönetimi, Millet İttifakı’nın olası iktidarı döneminde böyle durumlarla karşılaşılmaması için düzenlemelere ihtiyaç duyulacağını bildirdi. Toplantıda, özellikle bölge illeri için sandık güvenliği uyarıları da yapıldı. HDP, Millet İttifakı’nın bu konuya da eğilmesini istedi.

Toplantıda ayrıca Kılıçdaroğlu'nun desteklenip desteklenmeyeceği konusunun partinin yetkili kurullarında görüşüldükten sonra açıklanacağını bildiren HDP yönetiminin, adaylık kararına olumlu yaklaştıklarını ilettikleri öğrenildi. Buldan da ziyaretin ardından "Hayırlı olsun" dedi.

Liderler, kritik görüşmenin ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözüm adresinin TBMM olduğunu vurgulayarak, “13’üncü Cumhurbaşkanı adayı olarak bu ülkede kavgayı bitireceğim, milletime söz veriyorum. Kimliği, inancı ne olursa olsun, yaşam tarzı ne olursa olsun insan insandır ve benim başımın üstünde yeri vardır. Baktığım açı budur” dedi. Kılıçdaroğlu, başta TBMM'de Kürtçeye sansür uygulanması olmak üzere, çok sayıda sorunun varlığına işaret etti.

“Türkiye’nin pek çok sorununu görüştük” diyen Kılıçdaroğlu, görüşmenin içeriği hakkında şunları anlattı:

“Yerel yönetimler üzerinde duruldu. Kayyum uygulamasının sürdürülmesini asla doğru bulmadığımızı ifade ettik. 21’inci yüzyıldayız. Hâlâ parti nasıl kapatılır. POarti kapatmanın zorlaştırılması gerekiyor, önce Meclis’in bu konuda karar alması gerekiyor.”

BÜTÜN TOPLUMUN BEKLENTİLERİNİ GÖRÜŞTÜK

Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Türkiye halklarının beklentilerini konuştuklarını ifade etti. Buldan, “Sayın Başkanı burada (TBMM) ağırlamamızın nedeni, Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatısı altında, TBMM çatısı altında çözümünden yana olduğumuzu göstermek amaçlıydı. Öaşta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin bütün sorunlarının çözümünde Türkiye toplumlarının bizden beklentilerini ve gelecek seçimler sonrası yapılacakları istişare ettik” diye konuştu.