AKP’nin oy hesabıyla Atatürkçü bir söylem tutturmasını üstü kapalı eleştiren Kılıçdaroğlu, İsmet İnönü’nün hedef alınmasının aslında Mustafa Kemal’in de istenmediğini gösterdiğini söyledi

Kılıçdaroğlu'ndan AKP'ye 'üstü kapalı' Atatürk eleştirisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’nin Atatürkçü söylemini üstü kapalı eleştirerek, “Birileri Gazi Mustafa Kemal’den örnek verip, başka bir hayatta olmayan siyasiye kötü laf ediyorsa, Gazi Mustafa Kemal’in yoldaşını beğenmediğini, aslında gönlünde Gazi Mustafa Kemal’i de istemediğini gösteriyor” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu Bursa’da çeşitli açılışlara katıldı. Nilüfer Belediyesi tarafından Beşevler’de yaptırılan Cimnastik Salonu’nun açılışı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gerçekleştirildi.

‘Samimi olmalıyız’

Açılışta konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün 10 Kasım törenlerinde Atatürk’e olan yoğun ilginin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti halkının ortak değeridir. Ortak değeri savunurken, birilerinin kötülememek gerekiyor. Birine bir şey söylemek gerekiyorsa ona şükranlarımı gönderirim. Ama birileri Gazi Mustafa Kemal’den örnek verip hayatta olmayan başka bir siyasiye kötü laf ediyorsa, onu beğenmediğini söylüyorsa, aslında gönlünde Gazi Mustafa Kemal’de istemediğini gösteriyordur. Biz bütün duygularımızla, bütün söylemlerimizle samimi olmak zorundayız.”


‘Atatürk ortak değer’

Sözlerinin devamında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘ortak bir değer’ olduğunu kaydeden CHP Lideri, şöyle konuştu: “Cumhuriyet ortak değerimiz ise, Atatürk de ortak değerimizdir. Ne diyor Gazi Mustafa Kemal, ‘Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesizidir’ diyor. Bu, Türkiye’de bu topraklarda kimse ötekileştirmeyecek anlamına gelmektedir. Bu düşünce hepimizin ortak düşüncesi mi? O sebeple Gazi Mustafa Kemal Atatürk ortak değerimizdir. Savaş meydanlarından gelen Gazi Mustafa Kemal, ‘savaş zorunlu olmadıkça bir cinayettir’ diyordu. Yani yurtta barış dünyada barış demektir. Bu da hepimizin ortak değeri ise Gazi Mustafa Kemal de bizim ortak değerimizdir. Biz severiz bizim partimizin kurucusudur. Bizim sevdiğimiz kadar bizim partiden olmayan ve onu sahiplenen kişiler var. Gazi Mustafa Kemal’e düşmanlarının saygı gösterdiği biridir. Gazi bütün inançlara saygı gösterdi. Daha bilgili din adamları yetişsin diye gayret gösterdi. Atatürkçülük geçmişe takılıp orada kalmak değildir. Türkiye’yi çağdaş uygarlığa taşımaktır.”

Asker ailesine ziyaret

Öte yandan Kestel İlçesi Serme Köyü’nde partililerin karşıladığı Kılıçdaroğlu, Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde PKK’lilerle 10 gün önce girdiği çatışmada yaşamını yitirten Sözleşmeli Er Emre Karaaslan’ın ailesine ziyarette bulundu.

Patlamayla ilgili bilgi aldı

Kılıçdaroğlu Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Yunus Aydın’ı da ziyaret etti. Geçen günlerde 5 kişinin öldüğü, 16 kişinin yaralandığı fabrikadaki patlama ile ilgili bilgi alan Kılıçdaroğlu, “Üzücü bir olay. Bugünden sorumlu arama gibi bir düşüncem yok. Firmanın denetlenmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Gerekli araştırmaların ardından rapor çıktığında düşüncelerimizi daha net ifade edeceğiz. İnşallah bu tür olaylar bir daha olmaz” açıklaması yaptı.