CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Birleşik Metal-İş’e üye olup işten atılmalarının ardından direnişe geçen Posco Assan işçilerini ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, “Kim örgütlenme için mücadele ediyorsa, biz de o mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi

Kılıçdaroğlu’ndan Assan işçilerine ziyaret

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmit’te bulunan POSCO Assan fabrikasında patronun işten attığı işçileri ziyaret etti. Sendikalı oldukları gerekçesiyle 80 işçi işten çıkarılırken, Kılıçdaroğlu fabrikanın önünde eylem yapan işçilerle birlikte çay içip, sorunlarını dinledi. Örgütlenme hakkının anayasal ve evrensel bir hak olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, işçilerin bu hakkı elde edebilmek için büyük bedeller ödediğini söyledi.

Patron suç işliyor
İşçilerin örgütlenmesi ve buna karşılık işverenin de işçilerin işine son vermesinin bir anayasa ihlali, hukuk ihlali olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Örgütlenme aynı zamanda birlikte yaşama, birlikte mücadele etme, Türkiye’yi büyütme mücadelesi anlamına da gelir. Bu açından işçi arkadaşlarımız örgütlenmesi ve buna karşılık işverenin de işçilerin işine son vermesi bir anayasa ihlalidir, bir hukuk ihlalidir, insan hakları ihlalidir. Mücadelenizi desteklemek için ben buraya geldim, evet mücadelenizi yapın. Biz işçiyle, işvereni karşı gruplar olarak hiç görmedik. Tam tersine işçi ve işveren bir arada ortak mücadele veren, üreten, Türkiye’yi büyütmek için mücadele eden gruplar olarak gördük. Ama işverenin de şu gerçeği kabul etmesi lazım, işçi çalışıyor alın teri döküyor, örgütlenmek istiyor, daha iyi yaşam standardını yakalamak istiyor. Yani işçi köle olmak istemiyor. İşçi çalışarak, üreterek, alın terinin karşılığını almak istiyor. Dolayısıyla örgütlenmeden hiç kimsenin çekinmemesi ve korkmaması gerekir.”

‘İşçiyi kapıya koymak çağdışıdır’
Kılıçdaroğlu, Türkiye’de işçilerin örgütlenme özgürlü olduğunu belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de gelip üretim yapmak istiyorsanız, Türkiye’de işçilerin örgütlenme özgürlüğü var ve herkesin de bunu kabul etmesi lazım. Ayrıca işçilerin kendi taleplerini, kendi beklentilerini elbette ki sendika aracılığıyla işverene bildirecektir. İşveren oturacaktır sendikayla masaya işçilerin hakları, beklentileri, arzuları neyse oturarak ortak akılla çözülecektir. Dolayısıyla sendikayı tek tek yok edeyim, her bir işçiyi karşıma alayım eğer bir işçi itiraz ederse onu da kapının önüne koyayım anlayışı 19. yüzyılın, 18. yüzyılın orta çağ anlayışıdır. Dolayısıyla bizim bu anlayıştan yana tavır takınmamız mümkün değil. Biz CHP olarak halkın, işçinin, emeklinin, emekçinin partisiyiz. Dolayısıyla kim örgütlenme için mücadele ediyorsa, biz o mücadeleyi de sonuna kadar destekleyeceğiz.”

***

Bandırma’da davul zurnalı TİS

kilicdaroglu-ndan-assan-iscilerine-ziyaret-404627-1.

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde belediye ile Genel İş Sendikası arasında 305 taşeron işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı. İmza töreni öncesi taşeron işçiler, Belediye Başkanı Dursun Mirza ile DİSK Genel Başkanı Kani Beko’yu davul- zurna ile karşıladı, birlikte halay çekti. Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılan imza törenine Bandırma Belediye Başkanı CHP’li Dursun Mirza, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile işçiler katıldı. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, taşeron ile toplu iş sözleşmesi imzaladıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Mirza, “Emek en yüce değerdir” diyen CHP üyesi olmaktan da gurur duyduğunu söyledi. Belediyede çalışan ve özelliği olan taşeron işçilerin asgari ücretin yüzde 50 fazlası aylık ücret aldığını hatırlatan Mirza, sendikalı olmayan işçileri de sendikaya davet etti. Toplu iş sözleşmesinin taşeron işçiye kazandırdığı haklar konusunda da bilgi veren Mirza şunları söyledi:

“Sözleşmeyle ücretlerde ilk 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay yüzde 4 artış sağlanmıştır. Nisan ve ekim aylarında verilmek üzere 10 günlük yevmiye bedelini kapsayan ikramiye sözleşmeye konmuştur. Ramazan ve Kurban bayramlarında 75’er lira bayram ikramiyesi konuldu. Bu bir başlangıçtır. Taşıt, yemek, yakacak, evlenme ve ölüm ile eğitim gibi sosyal haklar sözleşmeye ilave edildi. Yıllık izin ve kıdem tazminatı gibi konularda ilave kazanımlar sağlandı.14 günlük yıllık izin 16’ya çıkarıldı. Kıdem tazminatı 30’dan 35’e çıkarıldı. Fazla mesai biliyorsunuz normalin yüzde 50 fazladır bunu yüzde 60’a çıkardık.”