CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Tabipleri Birliği heyetleri ile bir araya geldi

Kılıçdaroğlu’ndan koronavirüs temasları

BİRGÜN/ANKARA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlayan koronavirüs salgını ile igili olarak önce Dünya Sağlık Örgütü heyeti ile ardından da Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile görüştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk olarak Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Proje Direktörü Dr. Ali İrshad Shaikh ve Program Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder ile bir araya geldi.

Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin virüsün uluslararası yayılımına ilişkin bilgi verdiği, virüsten etkilenenlerin ayrıntılı verilerini paylaştığı öğrenildi. Dr. Pavel Ursu’nun Kılıçdaroğlu’na önlemlerde geç kalınmasının ağır sonuçları olacağını ilettiği bildirildi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra TTB heyeti ile görüştü. Görüşmede, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman ve üyeler yer aldı. Kılıçdaroğlu’na bir sunum yapan TTB heyetinin iktidarın önlem almakta geciktiğini dile getirdiği öğrenildi. TTB heyetinin sağlık emekçilerinin kötü çalışma koşullarını da vurguladığı, hastanelerde birçok eksiğin bulunduğunu ve bunların acilen tamamlanmaması durumunda krizin boyutlarının büyüyeceğini ilettiği ifade edildi.

'DÜNYADA BENZERİ GÖRÜLMEDİ'

Görüşme sonrası bir açıklama yapan DSÖ Türkiye Temsilcisi Ursu, virüsün değişimi ile küresel ve bölgesel olarak yayılımına ilişkin bilgi verdiklerini söyledi.

Bu virüsün bugüne kadar dünyada benzerinin görülmediğini ifade eden Ursu, şunları söyledi:

"Uluslararası Sağlık Tüzüğü gereğince Türkiye dahil bütün ülkeler karşılıklı bilgi konusunda, bilimsel verilerin paylaşılması konusunda üzerine düşeni yapıyor. Yeni virüsün yayılımı pandemi şeklinde seyrediyor. Bütün ülkeler Covid-19 salgınına cevap bulmaya çalışıyor ve vakaların yüzde 90'ı dört ülkede görülmekte. Bütün ülkelerin topluma yönelik bir yaklaşım benimsedikleri sürece bu salgınla başa çıkma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduklarını gösteriyor. Toplumla iş birliği yapmamız gerekiyor."

Başından beri Sağlık Bakanlığı ile temas halinde olduklarını söyleyen Ursu, "Türk hükümetinin de bu durumda en iyi uygulamalardan, en iyi önlemlerden ve tavsiyelerinden faydalanmasını sağlamak istiyoruz. Bütün paydaşlar ve ilgili taraflar yakın iş birliği içinde ve hükümet de sürece çok yakından dahil. Güçlü sağlık sistemine sahip ülkeler bile bu salgınla baş etmek için çeşitli zorluk altında. Durumla nasıl başa çıkacağımızı öngörmeye çalışıyoruz. Bütün sağlık çalışanlarını, gece gündüz kahramanca çalışan bütün sağlık ekiplerini buradan tebrik etmek istiyorum. Bütün ülkeler sağlık çalışanlarının gerekli ekipmanlara sahip olmaları konusunda hemfikir olmalılar" dedi.

TEMASLAR SÜRECEK

Yapılan görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Ulusal ve uluslararası sağlık heyetleri Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’na virüs konusunda sunum yaptı. Bu sunumları son derece önemli buluyoruz” dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak, "Ambulans şoförlerinden doktorlara kadar uzanan bir silsile içinde tüm sağlık çalışanlarının bu salgından korunmaları en kritik hususlardan biri olarak ortaya çıkıyor. Önümüzdeki günlerde bu temaslar sürecek” diye konuştu.