Türkiye'nin risk primindeki gerileme sürüyor. Millet İttifakı'nda yaşanan gelişmeler ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığının etkisiyle haftanın ilk işlem gününde düşüş gösteren risk primi, haftanın ikinci işlem gününde de geriledi.

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ardından Türkiye'nin risk primi 2 günde 40 baz puan geriledi
Fotoğraf: Depophotos

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Altılı Masa'ya dönmesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmasıyla siyasette esen rüzgar Türkiye'nin risk primine ne yansıdı.

Geçen hafta Cuma günü 555 baz puanda kapanan Türkiye'nin risk primi Kılıçdaroğlu'nun Milleti İttfakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandığı Pazartesi günü 523 baz puana kadar geriledi. Salı günü ise risk priminde 515 puan seviyesi görüldü.

Böylelikle iki günde risk priminde 40 baz puanlık düşüş görüldü. Son iki günde Türkiye, risk priminde yaşanan gerilemeyle gelişen piyasalar içinde pozitif ayrışma sergiledi.

Geçen hafta Cuma günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in açıklamalarının ardından oluşan kriz, Pazartesi günü Akşener'in Millet İttifakl ile uzlaşı sağlaması ve Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı için aday gösterilmesiyle çözülmüştü.

KREDİ RİSK PRİMİ (CDS) NEDİR?

Kredi risk primi (Credit Default Swap – CDS), alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini ifade eder. CDS'in değeri, kredi talebinde bulunan ülkenin finansal güvenilirliği hakkında bilgi verir. Bir ülkenin CDS priminin yüksek olması, o ülke için iflas ve finansal kriz riskinin yüksek bir seviyede olduğunu gösterir.

EUROBOND NEDİR?

Eurobond (yabancı para cinsinden tahviller), hükümetlerin ya da şirketlerin kaynak sağlamak için, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları borçlanma aracıdır. Eurobondlar, uzun vadeli borçlanma senetleri olup, genellikle Euro ve dolar cinsinden ihraç edilir.