CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis'teki grup toplantısına yaptığı konuşmada, 20 Aralık'ta dolarda sert düşüş ile bir avuç zengine milyarlar kazandırıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Tefecilere hizmet eden kişinin adı Erdoğan’dır" dedi. CHP lideri, 2022'nin ilk günü ve devamında gelen zamları da eleştirdi.

Kılıçdaroğlu: Tefecilere hizmet eden kişinin adı Erdoğan’dır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu.

Doların 18 TL'ye yükselmesinin ardından Merkez Bankası'nın döviz satışı ve 'kur korumalı TL vadeli mevduat' uygulamasının devreye girmesi ardından sert düşüş yaşadığı 20 Aralık gecesi Kılıçdaroğlu'nun gündemindeydi. CHP Lideri, "Milyarlarca lira para kazandı birileri. Bunu Meclis'te araştıralım dedik. AK Parti ve MHP milletvekilleri 'Bunu araştırmayın' dedi. Bu milleti kim soydu? Siz ortak mısınız onlara?" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Erdoğan'ı eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bu iktidar çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıyadır. Şu anda devlet yönetilmiyor. Güçler aslında siyasi otoriteye yön veriyor. Bu güçlerin bazıları uyuşturucu baronları, bazıları tefeci baronları" dedi ve "Tefecilere hizmet eden kişi adı Erdoğan’dır; hiç kimse unutmasın" ifadelerini kullandı.

Zamlara değinen Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir yılda akaryakıta tam 46 kez zam geldi. Cumhuriyet tarihinde hiç böyle bir şey yaşamadık. E sormak lazım AKP ve MHP’ye oy veren kardeşlerimize, e dolar artınca zam yapıyorsun biz bunu anladık e dolar düşünce niye zam yapıyorsun? Hazine tam takır ondan mı?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Siyasetçiler için aslında basın özgürlüğü kadar değerli bir şey yoktur. Çünkü biz siyasetçiler Türkiye genelinde hatta dünyada nelerin olup bittiğini belki yeteri kadar öğrenemeyebiliriz. Hele bugünkü medya bize bütün doğruları araştırır ve önümüze koyar. Biz de gerçekleri öğreniriz. Bir yerde birinin hakkı mı yenildi, siyasi otorite müdahale edip o haksızlığı gidermek için. Ama siz tek sesli bir basın yaratırsanız o zaman haksızlığı gideremezsiniz. Siyasetçinin alkışa değil sağlıklı ve tutarlı eleştiriye ihtiyacı var. Buradan basın dünyasına da bir şeyler söylemek isterim: Hiç meraklanmayın az kaldı. Kim olursa olsun, hangi kalem olursa olsun, ahlaklı davrandıkları sürece basın özgürlüğünü görecekler, biz de o eleştirilerden ders almasını bileceğiz.

Mağdur olan, hak arayan bir grubumuz var; engelliler. Engellilerle ilgili anayasada özel bir düzenleme var. Devlet, sakatların toplum hayatına uyumunu sağlamak zorundadır. Binlerce genç istihdam edilmiyor. O kadroları bütün engellilere hakkaniyet içerisinde teslim edeceğiz.

AKP VE MHP'YE: SİZ SOYGUNCULARIN ORTAĞI MISINIZ?

Şu anda devlet yönetilmiyor. Hükümet çoklu organ yetmezliği yaşıyor. Adalet, devleti ekonomik bağlamda sağlıklı yönetim istiyorsanız ekonomide de adalet olması lazım. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi lazım.

AKP ve MHP'nin milletvekilleri fakirin, fukaranın yanında değil soyguncuların yanında yer almıştır. Hem hak hukuk diyecekler; 84 milyon insan soyuluyor. Devleti kim soydu? Araştıralım diyoruz, 'hayır araştırmayın' diyorlar. Siz o soyguncuların ortağı mısınız?

SİYASİ OTORİYETE BARONLAR YÖN VERİYOR

Bu iktidar çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıyadır. Şu anda devlet yönetilmiyor. Güçler aslında siyasi otoriteye yön veriyor. Bu güçlerin bazıları uyuşturucu baronları, bazıları tefeci baronları.

"HER YERDE ADALETSİZLİK VAR"

Yargının en tepesindeki başkan, Anayasa Mahkemesi Başkanı da adaletsizliği söylüyor.

2021'de 66 bin 121 bireysel başvuru yapıldı. Bunların yüzde 73'ten fazlası adil yargılama hakkı için. Bu sayı ve oranlar bize aslında vahim bir durumu işaret ediyor.

Evet, temel bir meselemiz var. Adaleti sağlamazsınız devleti yönetemezsiniz, güveni sağlayamazsınız, bir araya gelemezsiniz, toplumsal bilinciniz gelişmez. Devletin dini adaletse bunların yaptığı ne? Her yerde adaletsizlik var.

"MİLLETİME ŞİKÂYET EDİYORUM"

20 Aralık gecesi dolarda ciddi düşüş oldu. Birileri 18 liradan dolarını bozdurdu, 13 liradan dolar aldı. Milyarlarca lira para kazandı birileri. Bunu Meclis'te araştıralım dedik. AK Parti ve MHP milletvekilleri 'Bunu araştırmayın' dedi. Milletime şikâyet ediyorum. Hem hak, hukuk diyecekler; bu milleti kim soydu? Siz ortak mısınız onlara?

ZAMLAR

Yoksulluk artıyor, bir de milletvekili arkadaşımız soru önergesi vermiş, kaç kişi doğalgaz faturalarını ödeyemedi diye. 2019’da 74 bin 61 kişi doğalgaz faturasını ödeyemediği için kapatılmış 2020’de 87 bin 626’ya çıkıyor. 2021’in ilk 8 ayında 87 binden 107 bin 679’a çıkıyor. Şimdi saray ve şürekâsına sormak zorundayız; beyefendi sen orada rahat oturuyorsun, 107 bin 679 kişinin doğalgaz saati kapatılıyor. Kim soracak bunu? Kim bunun hesabını soracak? Kim doğalgazı kapatılan fakirden yana olacak? Saray görmüyor bunları, biz olacağız. Halkın partisi olarak yanlarında olacağız.

Bir yılda akaryakıta tam 46 kez zam geldi. Cumhuriyet tarihinde hiç böyle bir şey yaşamadık. E sormak lazım AKP ve MHP’ye oy veren kardeşlerimize, e dolar artınca zam yapıyorsun biz bunu anladık e dolar düşünce niye zam yapıyorsun? Hazine tam takır ondan mı? Galiba trafik sorununu böyle çözecekler öyle anlaşılıyor. Elektriğe yüzde 127 zam, insaf ya!

"TEFECİLERE HİZMET EDEN KİŞİNİN ADI ERDOĞAN'DIR"

Tefecilere hizmet eden kişinin adı Erdoğan'dır; hiç kimse unutmasın. Öyle ‘faize karşıyım’… Bunların hepsi hikâye. Çıksın şunu söylesin; ey Kılıçdaroğlu desin sen faiz yükseldi diyorsun devletin borçlanma faizi senin dediğin rakamlar tam tersine düştü desin. Sen doğruları söylemiyorsun desin. Diyebilir mi? Diyemez. Haksızlık olduğunu biliyor mu? Biliyor. Kime hizmet ediyor? Açık ve net söylüyorum tefecilere hizmet ediyor. Dolar baronlarına hizmet ediyor vatandaşa değil. Tam bir çöküş yaşanıyor ekonomide. Üç ayrı yerden çöküşü paylaşacağım sizlerle.

"BAHÇELİ'YE KAPAK OLSUN"

Birincisi yüksek mevduatı olanlara verilen rüşvet!

İkincisi baktılar yine maya tutmuyor dolar yukarıya doğru gidiyor, ihracatçılara dediler ki, kardeşim ihracat mı yapıyorsun alkışlıyorum seni ama ihracat bedelinin yüzde 25’ini getireceksin Merkez Bankası'na yatıracaksın. İhracatçının sırtına çöktüler şimdi.

Üçüncüsü; bu Bahçeli'ye kapak olsun: Vatandaşlığı satma. Konut alana vatandaşlık veriliyordu, baktılar bankaya 500 bin dolar para yatırırsan sana TC vatandaşlığı vereceğim deniyor. 500 bin dolara vatandaşlığı satıyorsun ya. Hani isiz milliyetçiydiniz, hani siz vatanseverdiniz. Ya biz insanımızın tırnağına zarar gelmesin diye mücadele ederken sen dolar baronlarına tefecilere getir parayı ben sana vatandaşlık vereceğim diyorsun. Bunların tamamını düzelteceğim ve o beylerin burnundan fitil fitil getireceğim. Kimse endişe duymasın.

"TÜRKİYE'Yİ EN GÜVENSİZ EN İTİBARSIZ DEVLET HALİNE GETİRDİLER!"

Türkiye'yi öyle bir itibarsızlaştırdılar ki içim acıyor gerçekten. MB kanununda bir değişiklik getirdiler. 'Bu madde ile MB aralarında kurulan ilişkilerin işin gerektirdiği diplomatik hassasiyet ve ekonomik güven temelinde yürütülmesini teminen diğer MB'larının banka nezdinde alacak para mal ve varlıklarının haczedilmemesini amaçlamaktadır.' Gerekçesi ne? Efendim diyor ki güven temelinde yürütülmesini teminin. Demek ki hiç kimse sana borç para vermeye güvenmiyor. Türkiye'yi en güvensiz en itibarsız devlet haline getirdiler! Bahçeli’ye soruyorum, bu maddeye siz hangi gerekçeyle evet diyeceksiniz?

Sultan'ın sofrasına oturan alimin bilgisine itibar edilmez. Onlar sultanın sofrasına oturdular.

Kimse umutsuzluğa kapılmasın hepsini düzelteceğiz. 6 ay içinde Türkiye'nin bütün çarkları adalet, üretim, ülkenin itibarı için dönecek.