CHP'nin 37. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 5 temel sorununun, demokrasi, eğitim, dış politika, toplumsal barış ve ekonomi olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bize yakışan Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırmak. Önümüzdeki süreç iktidar" dedi

Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin 5 temel sorunu var

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 37. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 5 temel sorununun, demokrasi, eğitim, dış politika, toplumsal barış ve ekonomi olduğunu söyledi.

"Sorunları 4 ayaklı stratejiyle aşacağız" diyen Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse unutmasın yüz yıl önce yolumuz nasıl Mustafa Kemal'in arkadaşlarıysa bundan sonra da öyledir. Yüz yıl sonra bize yakışan Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırmak. Önümüzdeki süreç iktidar" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

>>"Demokrasinin ağır yaralar aldığını görüyoruz. Bizlere düşen bir görev var. Bireysel beklentilerin tamamen ötesine çıkmak zorundayız. Her birimize düşen fedakârlık vardır. Özveriyle yola çıktık. Başarıyı özveriyle yakalayacağız. Hiç kimse unutmasın yüz yıl önce yolumuz nasıl Mustafa Kemal'in arkadaşlarıysa bundan sonra da öyledir. Yüz yıl sonra bize yakışan Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandırmak. Önümüzdeki süreç iktidar.

5 TEMEL SORUN

>> Sorunları iyi belirleyeceğiz ki geleceği onun üzerine inşa edebilelim. Türkiye’nin 5 temel sorunu vardır. Önce sorunları dile getireceğiz ardından sorunları dile getireceğiz.

1- Demokrasi: Düşüncesini açıkladı diyen hapse atılamaz. Yargı bağımsızlığı olmalı, medya özgürlüğü olmalı.

2- Eğitim: Bir kuşağı yok ettik. Eğitim sistemi sürekli değişiyor, oturan bir sistem yok.

3- Dış politika: Barışı değil savaşı önceleyen bir dış politikamız var. Böyle bir dış politika daha önce olmadı, tarihimizde olmadı.

4- Toplumsal Barış: Hiç kimse dininden, kimliğinden, ırkından, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmemelidir. Yaşam tarzına hepimiz saygı duymalıyız.

5- (AK Parti Belediye Meclis Üyesi Selma Gökçen'in Hatay Valiliği önünde "Çocuklarım aç, işsizim" diyerek kendini yakarak intihar eden baba için 'ucuz siyasi manevra' demesi) Beşinci büyük sorunumuz ekonomi. Daha iki gün önce Hatay'da valilik binası önünde kendini yakan vatandaş. Çaresizliği kendisini yakarak soruna dikkat çekmek isteyen bir insanın yaşadığı drama insan olan hiç kimse kayıtsız kalamaz. Evlat nedir biliyor mu acaba, anne- baba nedir biliyor mu acaba? Hepimizin sonunda bir vicdan taşıdığını bilmemiz gerekiyor. Nasıl oldu da kendisini yakan bir vatandaşa karşı bu kadar kayıtsız kalabildik? Onlarca kişi var bu şekilde davranan, açlığını-işsizliğini duyurmaya çalışan. Asıl soru şu: Bu sorunu nasıl çözeceğiz?

"SORUNLARI 4 AYAKLI STRATEJİYLE AŞACAĞIZ"

>> Bu sorunları 4 ayaklı stratejiyle aşacağız: Bu ülkeye gerçek anlamda demokrasiyi getireceğiz. Bu konuda kararlıyız. Kanada'da, AB'de, Güney Kore'de, Japonya'da ne varsa getireceğiz. Üniversitelerde her türlü düşünce özgürce tartışılacak. Her türlü düşüncenin özgürce tartışmak zorundayız. Büyümek, gelişmek istiyorsanız demokrasinizi geliştireceksiniz. Demokratik parlamenter sistemi yeniden inşa edeceğiz. Darbe hukukundan arınmış bir sistemden bahsediyorum.

>> Üreten Türkiye. Türkiye fabrikada, tarlada, üniversitelerde, her alanda üretim yapmalıyız. Üretimi her alanda yapmak zorundayız. Üreticinin önündeki bütün engelleri kaldırmak zorundayız. Ürettiği zaman alınterinin değerini bilecektir, saygınlık kazanacaktır. Biz dışarıdan mercimek ithal ediyorsak hepimizin oturup düşünmesi lazım. Ne gerekçeyle ithal ediyoruz? Bu iradeyi inşallah beraber inşa edeceğiz.

"LİYAKAT SİSTEMİNİN EGEMEN KILINMASI GEREKİYOR"

>> Liyakat sisteminin egemen kılınması gerekiyor. Devlet ayrıdır, siyasi kurum ayrıdır. Siyasi partilerle devletin yapılanması arasında çok farklıdır. Bakan olmanız için iyi hâl kâğıdı ve ilkokul diploması. Devleti ayakta tutan liyakattır. Yoksa devlet içten içe çökmeye başlar. Biz neden adalet, hak, hukuk diyoruz, temel neden bu. Türkiye'nin temel sorunlarını belirleyen ve çözüm üreten tek parti CHP. Lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini biliyoruz. Önümüzdeki süreç sadece bizim için değil Türkiye için önemlidir. Kimse yarın sabah ne olacağını bilmiyor. Geleceğe yönelik doğru dürüst bir hesap milletin önüne konulmuş değil. Bütün bunları yeniden değerlendirmek zorundayız. Bize oy versin vermesin, herkese ulaşmak zorundayız. Millet İttifakı aslında demokrasi ittifakıdır. Toplum ikiye bölünmüş durumda. Demokrasiden yana olanların ortak davranması gerekiyor.

>> Dış politikada Cumhuriyet'in kuruluşunda öngörülen bakış egemen olmalı. Hiçbir egemen güç ateşi elleriyle tutmak istemez, maşa tutarlar. 'Suriye'ye gir' derler. Aklı olan, dünyayı iyi okuyan, geleceği iyi okuyan birisi zaten egemen güçlerin taşeronluğunu yapmaz. Hepimize düşen görevler var. Eleştirmekten korkan insanlar var.

>> Bir fedakârlık gerekiyorsa o ilk CHP'lilere düşer. Adalet Yürüyüşü'nü her kesimden karşılığını aldık. Hedef Cumhuriyet'imizi demokrasiyle taçlandırmak. En çok tartışılan olan İBB seçimleri oldu. Bütün dünyaya 'Dikta yönetimine rağmen bu ülkenin insanları diktatörü sandıkta yendi' mesajını verdik.

"TÜRKİYE FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ AŞAĞI GİDİYOR"

>> Türkiye şu an freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Kimse yarın sabah ne olacağını bilmiyor. Nasıl bir trajedi ile karşılaşacağımızı kimse bilmiyor. Yılların Devlet Planlama Teşkilatı dahi kapandı. Bize oy versin veya vermesin herkese ulaşmak zorundayız. Toplum arasında ayrıştırma, bölme gibi bir lüksümüz yok. Millet ittifakı aslında bir demokrasi ittifakıdır. Toplum ikiye bölünmüş durumda. Demokrasiden yana olanlar, tek adam rejiminden yana olanlar.

>> Yenikapı Meydanı'ndaki Büyük Kudüs Mitingi'ne de gideceğim. Filistin'de bizim devrimci gençlerin de mezarları var.