Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile görüşmesinde sığınmacıların geri gönderilmesi ve Anayasa’nın ilk dört maddesi vurgusu yaptı, destek istedi. Ümit Özdağ ise Kılıçdaroğlu'na HDP, sığınmacılar, Anayasa'nın ilk dört maddesi ve yönetim kademesi hakkında sorular yöneltti.

Kılıçdaroğlu-Ümit Özdağ görüşmesinde neler konuşuldu?

BirGün ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından ittifakların yüzde 50+1 arayışı sürüyor. AKP’li Tayyip Erdoğan’ın yaklaşık 2.2 milyon oy gerisinde kalan Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 2.8 milyon oy alan Sinan Oğan ile ilk teması kurdu. 

Kılıçdaroğlu, Oğan’ı aday gösteren ATA İttifakı’nın büyük ortağı Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile bir araya geldi. Söylemlerini son günlerde sertleştiren Kılıçdaroğlu, bu görüşmede de sığınmacıların geri gönderilmesi ve Anayasa’nın ilk dört maddesi vurgusu yaptı, destek istedi.

Zafer Partisi Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmede Kılıçdaroğlu’na, Ümit Özdağ tarafından dört soru yöneltildiği öğrenildi.

Özdağ, soruları görüşmeden bir gün önce bir araya geldiği Oğan ile belirlediği ifade edildi. Bu sorulardan ilki, sığınmacılar hakkında oldu. Özdağ, sığınmacıların ne zaman ve hangi yöntemle gönderileceğini sordu. Kılıçdaroğlu ise Millet İttifakı Ortak Politikalar Metni’nde yer alan “göç” başlığını gündeme getirdi ve geri kabul anlaşmaları ile bu sorunun kısa sürede çözüleceğini bildirdi.

Özdağ’ın bir diğer sorusu, HDP hakkında oldu. Özdağ, "HDP herhangi bir anlaşma nedeniyle mi yoksa kendi tercihi ile mi cumhurbaşkanı adayı göstermedi" diye sordu. Bu soruya Kılıçdaroğlu’nun, “Anlaşma yok” yanıtını verdiği kaydedildi.

Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilip değiştirilmeyeceği sorusu, bir diğer başlık oldu. Kılıçdaroğlu, bu iddiaları da yalanladı.

Özdağ’ın son sorusu, yönetim kademesi hakkında oldu. Kılıçdaroğlu’nun, “Seçilirseniz nasıl bir yönetim yapısı ile yöneteceksiniz” sorusuna, ittifakın geçmiş çalışma ve kararlarını anımsatarak yanıt verdiği ifade edildi.

BAKANLIKLAR MASADA

Toplantıda bakanlık konularının gündeme gelmediği ancak masada İçişleri Bakanlığı, yeni kurulacak Göç Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bulunduğu ifade edildi. Olası bir anlaşmada Oğan’ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’nın da hala mümkün olduğu dile getiriliyor.

LİDERLER MEMNUN

Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “verimli bir toplantı” gerçekleştirdiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin sorunlarını dünya sorunlarını masaya yatırdık. Ben Sayın Genel Başkan'a Millet İttifakı liderlerinin görüşmelerini çalışmalarımızı, anayasa değişikliği ile ilgili düşüncelerimizi, anlattım bazı sorular da sordu, olabildiğince ayrıntılı şekilde bilgilendirdim. Türkiye’nin demokrasiye, dayanışmaya ihtiyacı var. Sayın Genel Başkan arkadaşlarıyla görüşecek. Biz kendi düşüncelerimizi ayrıntılarıyla aktardık” dedi.

Özdağ ise görüşmenin ardından Divan Kurulu’nu toplayacaklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu’ndan “ayrıntılı cevaplar” aldıklarını bildiren Özdağ, “Aldığımız cevapların çerçevesinde yetkili kurullarda değerlendirmemizi yapacağız. ATA İttifakı’nı oluşturan diğer siyasi partilerin genel başkanlarıyla ve Sinan Oğan’la bu toplantıdan önce değerlendirmeler yapmıştık, sonrasında tekrar yine değerlendirme yapacağız. Kısa zaman içerisinde kamuoyuyla görüşlerimizi paylaşacağız” diye konuştu.

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, bu görüşme sonrasında partisinin yetkili kurullarını topladı. Özdağ’ın görüşme hakkında Sinan Oğan’ı bilgilendirdiği de öğrenildi.

TEK BAŞINA OĞAN YETERLİ DEĞİL

İkinci turu kazanmak isteyen Millet İttifakı, ATA İttifakı adayı Sinan Oğan’ın ilk turda aldığı yaklaşık 2.8 milyon oyun tamamını kendilerine kazandırabileceği düşünmüyor. Oğan’ın oylarının yarısını getirebileceği tespiti ile hareket eden ittifakın oy kullanmayan 8 milyon vatandaşı hedeflediği ifade edildi.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu, “Vatanını seven sandığa gelsin” başlıklı bir video yayımladı. Kılıçdaroğlu videoda şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan, sen tek yüzükle iktidara geldin. Eğer bu yüzükten fazla bir şeyim varsa bana hırsız diyebilirsiniz dedin. Ama şimdi kendini, aileni ve etrafındakilerin yedi sülalesini zengin ettin. Bak Erdoğan, ben hiçbir zaman çalmadım çırpmadım. Buradan ilan ediyorum. Devletin ve milletin beş kuruşunda gözü olanın, beytülmale el uzatanın gözünü çıkaracağım ve alacağım o paraları. Burunlarından fitil fitil getireceğim. Biz bu vatanı sokakta bulmadık. Milletim ayağa kalsın! Vatanını seven bizimle omuz omuza versin. Vatanını seven sandığa gelsin.”