Ali Ağaoğlu, İstanbul Ayazağa’daki “Maslak 1453” adlı projesinin satış başarısını bugün düzenleyeceği basın toplantısı aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacak...

OLGU KUNDAKÇI

Ali Ağaoğlu, İstanbul Ayazağa’daki “Maslak 1453” adlı projesinin satış başarısını bugün düzenleyeceği basın toplantısı aracılığıyla kamuoyuyla paylaşacak. Ağaoğlu’nun kendi oynadığı reklam filmiyle gündeme gelen Maslak 1453 projesi için Fatih Ormanı’nın usulsüz bir şekilde kullanıldığına ve yapılan orman katliamına ilişkin tartışmalar ise gündemden düşmüyor.


Projenin reklam filminde Fatih Ormanı konut projesine tahsis edilmiş gibi yansıtılmış, bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ormanın projeye tahsis edilmediğini, projenin Fatih Ormanı sınırları dışında yer aldığını, reklam filmi çekilmesi için ise Bakanlık’tan izin alınmadığını açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasına karşın, Ağaoğlu’nun Maslak’taki konut projesi için Fatih Ormanı’nın işletmeciliğini AKC Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi aracılığıyla aldığı ortaya çıkmıştı.


Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’ya konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir bürokrat, Belgrad Ormanları içerisinde yer alan Fatih Ormanı’nın konut projesi için nasıl usulsüzce kullanıldığını ortaya koydu. Fatih Ormanı Mesire Alanı, 2008 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın onayıyla Fatih Ormanı Tabiat Parkı’na dönüştürülmüş, tabiat parkının işletmeciliği ise 2009 yılında ihale yoluyla, Ağaoğlu’na ait olduğu ortaya çıkan AKC Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi’ne 29 yıl süreyle devredilmişti. Fatih Ormanı ve Tabiat Parkı’nın işletmeciliğinin şirkete devredilmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 29.08.2012 tarihinde onaylanan 1 /1000 ölçekli imar planı ile yapılaşmaya açıldı. Böylelikle Fatih Ormanı, Maslak 1453 projesi için kullanılmak üzere Tabiat Parkı adı altında yapılaşmaya açılmış oldu.


Maslak 1453 konut projesi için “Değil 3 bin, 3 ağaç kestiğimi ispatlasınlar etek giyip Taksim’de gezerim" diye konuşan Ağaoğlu’nun yaptığı orman katliamı ise Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi tarafından fotoğraflarla belgelenmişti. TMMOB Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şubesi ise “Kamuya ait olan bir alanın kamu mülkiyetinden çıkarak özelleşmesini sağlayacak fonksiyonlara geçirilmesi; şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına açıkça aykırıdır” açıklamasını yapmıştı.


MİMARDAN AĞAOĞLU’NA DAVA

SKM Projects+ kurucu ortağı Mimar Hakan Sekmen ise, reklam filminde Ağaoğlu’nun masasının üstünde bulunan bir yığın mimari projeyi yere atmasının mimarların emeğinin küçümsenmesi olduğunu dile getirdi. Sekmen, Ağaoğlu’na manevi tazminat davası açarak reklamın yayından kaldırılmasını talep etti.