Geçtiğimiz birkaç ayın en çok tartışılan konularından biri olan mayınlı araziler ile ilgili önemli bir çalışma başlatıldı. Kilis'in ...

Geçtiğimiz birkaç ayın en çok tartışılan konularından biri olan mayınlı araziler ile ilgili önemli bir çalışma başlatıldı.
Kilis'in Elbeyli İlçesi'ne bağlı Çobanbey Tren İstasyonu'nun yeniden faaliyete geçirilmesi için istasyonun bulunduğu bölgedeki 38.5 dönümlük mayınlı arazinin TÜSAN firması tarafından 1 ay içinde temizlenmesi çalışmaları başladı.
Padişah 2'nci Abdülhamit döneminde yaptırılan Bağdat Demiryolu üzerinde bulunan Çobanbey Tren İstasyonu, 1977'ye kadar Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapısı olurken, Türkiye ile Suriye sınırına mayın döşenerek tampon bölge oluşturulması üzerine istasyon kapatılmıştı.

TÜSAN ŞİRKETİNE 'KIYAK' İDDİASI
56 kilometresi Türkiye sınırlarında bulunan toplam 116 kilometre uzunluğundaki Karkamış-Çobanbey-Halep Hattı'nın Türkiye'den çıkış noktası olan Çobanbey Tren İstasyonu'nun tekrar faal hale getirilmesi için 2004’de alt yapı çalışmasına başlandı. Tren istasyonunda ray döşeme ve yenileme işlemleri ile hizmet binası ve çevre düzenlemesi işlemlerini hızla sürerken, bölgedeki mayınların temizlenmesi için açılan ihale süreci de tamamlandı.
Mardin'de faaliyet gösteren "TÜSAN" adlı firma tarafından altyapı çalışması yapıldıktan sonra bu sabah mayın temizleme çalışmasına başlandı. Mayın temizliğine başlanmasıyla birlikte bölgede yaklaşık 5 kilometrelik güvenlik çemberi oluşturuldu. Askerler tarafından çevrelenen alana giriş çıkışlar yasaklandı. Bu arada, geçtiğimiz yıl bölgedeki mayın temizliği ile ilgili açılan bir ihalede TÜSAN firmasının kayırıldığını iddia edilmişti. TÜSAN şirketinin ortaklarından Abdullah Hamidi'nin, Mardin İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Hamidi'nin amca çocuğu olduğu ortaya çıkmıştı.

VALİ: 1 AYDA TEMİZLENECEK
Vali Turhan Ayvaz, mayınlı sahanın temizlenmesine yönelik çalışmanın sadece Çobanbey İstasyonu'nun tekrar açılmasına yönelik olduğunu söyledi.
38.5 dönümlük alanın 1 ayda temizleneceğini ardından altyapı çalışması tamamlanan istasyonun hizmete açılacağını belirten Vali Turhan Ayvaz, “Buradaki amaç Halep'le demiryolu bağlantımızı sağlamaktır. 1 ayda bölgenin temizlenmesini bekliyoruz. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi ile bu proje biribirinden ayrı” dedi.