Muammer Güler bugün, Zafer Çağlayan ise yarın ifade verecek. İki isimle ilgili iddialarda Sarraf yine başrolde

Kilit isim yine Sarraf

SEBAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com

TBMM Soruşturma Komisyonu, haklarında yolsuzluk ve rüşvet suçlaması bulunan eski bakanların ifadelerini almayı bu hafta tamamlayacak.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile AB eski Bakanı Egemen Bağış’ı geçen haftalarda dinleyen komisyonda, bugün İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, yarın ise Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan “şüpheli” sıfatıyla soruları yanıtlayacak. Her iki bakan hakkındaki fezlekelerde de Rıza Sarraf “başrolde” yer alıyor.

GÜLER NEYLE SUÇLANIYOR?

Komisyona bugün ifade verecek olan Güler’in Sarraf’tan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatler sağlayarak işlediği iddia edilen suçlar fezlekede şöyle sıralanıyor:

“Sarraf için koruma polisi görevlendirmek ve araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı vermek. Sarraf’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Sarraf’ın ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Sarraf’ın usülsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.”

ALTINLA İLGİLİ İDDİALAR

Zafer Çağlayan’a yönelik suçlamalarda da Sarraf kilit isim. Çağlayan da “Miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında Sarraf’ın İran’a altın ihracatı yapmasında imtiyaz sağlamak, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamakla suçlanıyor.

SAAT VE PİYANO

Fezlekeye ekli dosyalarda, Zafer Çağlayan’a Sarraf’ın Cenevre’den getirttiği iddia edilen Patek Philippe marka saat, evine teslim edilen piyano, değerli taşlar ve para transferlerine ilişkin iddialarla ilgili tapeler ve video kayıtlarına da yer veriliyor.