Kendisinin de Rusya’yı ziyaret etmekten memnun olacağını söyleyen Trump’a Putin’in ‘hazırım’ dediği belirtildi

Kim’den sonra Putin’le de görüşmek istiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşerek, Putin’i Beyaz Saray’da görmekten memnun olacağını söylediği ileri sürüldü.

İddiayı ortaya atan RIA Novosti Haber Ajansı, haberini Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un açıklamasına dayandırdı. Haberde, telefon görüşmesi boyunca Trump’ın davetini birkaç defa gündeme getirdiği ifade edildi. Trump ayrıca Putin’e, kendisinin de Rusya’yı ziyaret etmekten memnun olacağını söyledi. Lavrov’un verdiği bilgiye göre Rusya Devlet Başkanı da muhatabıyla buluşmak için hazır.

Rus Dışişleri Bakanı, Putin ve Trump’ın iki ülke arasındaki gerginliklerin silahlı bir çatışmaya dönüşmesine asla izin vermeyeceğini söyledi. Sergey Lavrov ayrıca, ABD ve müttefiklerinin Suriye’de gerçekleştirdiği füze saldırılarından önce Moskova’nın kırmızı çizgileri Washington’a ilettiğini ve söz konusu saldırılarda kırmızı çizginin geçilmediğini aktardı.

Lavrov’un sözlerinden öne çıkan bir başka konu, Rusya’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a S-300 füze savunma sistemi gönderme kararının bulunmaması oldu.

ABD lideri Trump, geçen hafta yazdığı Twitter mesajıyla Suriye krizini uluslararası kaosa dönüştürmüştü. Trump, “Rusya, Suriye’yi hedef alan füzeleri vuracağına söz verdi. Hazırlan Rusya, çünkü geliyorlar. Üstelik güzel ve yeni ve ‘akıllılar’! Kendi halkını öldüren ve bundan keyif alan Gazla Öldüren Hayvan ile işbirliği yapmaman gerekiyor” demiş, hafta sonunda ise beklenen saldırı gelmişti. ABD’nin yanı sıra İngiltere ve Fransa’nın katıldığı saldırılarda üç kimyasal üretim tesisi vurulurken, Rusya üç ülkenin fırlattığı füzelere karşılık vermemişti.

ABD, 2016 seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla Rusya oligarklarına karşı yeni yaptırımlar uygulama kararı almıştı. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yaptırım listesine eklenen Ruslar ve şirketleri kamuoyuna duyuruldu. Buna göre, 7 Rus oligark ve bu kişilerin kontrolündeki toplam 12 şirket, Rusya’ya yeni yaptırımlar bağlamında kara listeye alındı. Söz konusu kişilerin Rusya’nın önde gelen zenginleri arasında yer aldığı kaydedildi. Gelecek ek yaptırımların ise Rusya’nın herhangi bir provokasyon yapmaması durumunda yapılmayacağı bildirildi.

ABD: Ruslar füzelerimizi vurmadı

Öte yandan ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Kenneth McKenzie, geçen hafta düzenlenen ABD öncülüğündeki Suriye saldırısının ülkede stratejik bir değişiklik yapmak üzere tasarlanmadığını ve Rus hava savunma sistemlerinin ABD füzelerini gördüğü halde angaje olmadığını iddia etti. Korgeneral McKenzie, ABD Savunma Bakanlığı Dana White ile haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD öncülüğündeki Suriye saldırısının sahada neyi değiştirdiğine yönelik soruya McKenzie, “Bu saldırılarla Suriye savaşında stratejik bir değişiklik yapma peşinde olduğumuzu düşünmüyorum.” yanıtını verdi. ABD’nin bölgedeki askeri unsurlarının herhangi bir Rus tehdidiyle karşı karşıya kalmadığını belirten McKenzie, Rusya’ya ait hava savunma sistemlerinin devrede olduğu ancak ABD öncülüğünde fırlatılan füzelere angaje olmadığını kaydetti.

McKenzie, “Cuma akşamı yapılan saldırıda Rus hava savunma sistemleri aktifti. Tarama yapıyorlardı, havada ana hava savunma durum uçakları vardı. Angaje olmamayı seçtiler. Neden bunu yapmadıkları konusunda spekülasyon yapamayacağım. Ancak tamamen Rus yapımı, Rus tasarımı ve Rus destekli olan Suriye hava savunma kapasitesi ise geniş çaplı bir şekilde angaje oldu ve önemli ölçüde başarısız oldu. Burada bir ayrım olduğunu ifade etmem gerektiğini düşünüyorum. Suriyelilerin devreye soktuğu sistemle müttefik oldukları halde Ruslar (kendi sistemleriyle) bir şey yapmadı” ifadelerini kullandı.

Bu açıklaması üzerine bir gazeteci McKenzie’ye “Herhangi bir can kaybı olmadığından sızıntı olmadığını ifade ediyorsunuz. Bu aynı zamanda o alanlarda kimyasal madde olmadığı anlamına da gelemez mi?” sorusunu yöneltti. McKenzie, istihbarat kaynaklarına göre vurulan yerlerde kimyasal olduğunu değerlendirdiklerini ve ellerindeki bilgilere göre herhangi bir sızıntı olmadığı yönünde olduğunu belirterek, bununla birlikte konudan yüzde yüz emin olmadıklarını ifade etti.

Rusya-NATO arasında sürpriz görüşme

Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanı General Valeriy Gerasimov ile NATO’nun Müttefik Eylemler Komutanlığı Yüksek Komutanı General Curtis Scaparrotti dün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya geldi. Rus haber ajansları, görüşmenin NATO ve Rusya’nın Avrupa’daki askeri faaliyetlerine ilişkin olduğunu bildirdi.