Hrant Dink cinayeti ile

HRANT DİNK CENAZE TÖRENİ PROGRAMI

CENAZE töreni bugün AGOS Gazetesi önünde 11.00'de başlayacak. Kortej AGOS Gazetesinden Sisli istikametine doğru ve ana bulvar üzerinde oluşturulacak. Burada Hrant'ın ailesi adına bir konuşma yapılacak. Saat 11.30'da Cenaze arabasının hareketiyle birlikte, buradan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçilecek. Yaklaşık 8 km olan yürüyüş güzergahı şöyle: Sisli Osmanbey - Harbiye - Taksim - Tarlabaşi Bulvarı - Unka-panı - Saraçhane - Aksaray - Yenikapı IDO iskelesi meydani. Kortej Elmadağ Divan Oteli kavşağına geldiğinde, Cenaze arabası ve aile Meryem Ana kilisesinde düzenlenecek tören için ayrılacaklar. Şehir dışından gelen araçlar Mecidiyeköy- Ali Sami Yen Stadında park edecek ve yaya olarak Sisli-Osmanbey yönüne devam edecekler.

Hrant Dink cinayeti ile ilgili soruşturma sürüyor, azmettirici Yasin Hayal'de gözaltında, şimdi esas soru tetikçilerin ar-kasındakilerin bu soruşturma kapsamına alınıp alınmayacağı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah 'düzeltilen' açıklamasında şimdiden örgüt bağlantısı yok' deyiverdi, demokratik kamuoyunun cinayeti örgütleyenlen yine mi kaçacak korkusunu tetikledi. Oysa Rahip Santoros, Danıştay ve Dink cinayeüerinin kahramanları neredeyse hep aynı çevre ve isimlerle ilişkili. Hangi taşı kaldırsanız ırkçılar, Ulusalcılar, Veli Küçük ve Susurluktan kalan ilişkiler çıkıyor.

SORUŞTURMADA SON GELİŞMELER

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi olayına ilişkin gözaltında bulunan Ogün S.'ye olay yerinde tatbikat yaptırıldı. İstanbul Emniyeti, Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'a dün gece 23.30'da tatbikat yaptırdı. Tatbikat sırasında bir televizyon programında konuşan Dink'in avukatı Erdal Doğan, kendisine haber verilmediğini belirterek, tatbikatın tekrarlanabileceğin! belirtti.

Gözaltında bulunduğu İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden çıkarılan Ogün Samast'a, önceki gün bir polis aracıyla saat 23.00 sıralarında Şişli'deki Agos Gazetesi önüne getirildi. Çevrede Çevik Kuvvet ekiplerinin de katılımıyla geniş güvenlik önlemi alan polis, Ogün Samast'a olay yerinde tatbikat yaptırdı. Bu sırada basın mensuplarının da gazetenin bulunduğu binaya yaklaşmasına izin verilmedi. Yaklaşık 5 dakika süren tatbikatın ardından Ogün Samast tekrar polis aracına bindirilerek, tekrar Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Bu arada, olay yerinde bekleyen halk, Ogün Samast'a tepki gösterdi.

SORGU SÜRÜYOR

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ise 'Gözaltında bulunan 7 kişinin sorgusu sürüyor" dedi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Mü-dürlüğü'nde sorgulanan zanlı Ogün Samast'ın, Trabzon'da 2 yıl önce McDonald's'ın bombalanması olayına karışan Yasin Hayal ile bağlantı içerisinde olduğunu ifade eden Cerrah, soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü kaydetti. Cerrah, "Cinayetin siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı araştırılıyor. Zanlı, okuduğu haberlerden etkilenmiş. Arkadaşı Yasin Hayal'le de bu konuda görüşmelerde bulunmuş" dedi.

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan Ogün S. ile Y.H., A.İ., E.Y., Z.A.Y., M.A.T. ve E.Ş'nin sorgu ve işlemlerine devam edildiği belirtildi. Emniyet yetkilileri zanlının psikiyatrlar gözetimi altında çapraz sorguya alındığını bildirdiler. Emniyet yetkilileri, gözaltındaki kişiler ek gözetim süresinin bitmesinin ardından, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edileceğini kaydettiler.

CİNAYET ŞİFRELERİ İNTERNETTE

İstanbul'a gönderilen, Ogün S'nin Pelidi beldesindeki bir internet kafede kullandığı belirtilen 2 bilgisayarın da emniyette incelenmesine devam edildiği öğrenildi. Polis 'Bombacı' lakaplı Yasin Hayal ile Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın arkadaş olması dik-kaderi ikilinin dahil olduğu gruba ve sürekli gittikleri internet kafelere çevirdi. Samast'ın da eylem hazırlığını Hayal gibi internet kafe-lerden bağlantı kurduğu kişilerle birlikte yaptığı iddiası üzerine, iki internet kafedeki 30 bilgisayara el konuldu. Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında Trabzon'da gözaltına alınan bir kişi İstanbul'a gönderildi, gözaltında bulunan 3 kişi serbest bırakıldı.

İNTERNETTEKİ KADIN ARANIYOR

Bilgisayar üzerinden bir kadınla görüştüğünü söyleyen Samast'ın arkadaşlarının ifadelerinden yola çıkan polis Samast'ın son bir ayda üç kez İstanbul'a gittiği için ailesiyle sık sık tartıştığını belirledi. İstanbul dönüşü çok para harcamasıyla dikkat çeken Samast'ın bazı arkadaşları, son İstanbul seyahatinden dönüşünde Ogün'ün kendilerine "İnternette bir kadınla tanıştım. İstanbul'a yanına gittim. Kadında çok para var" dediler. Bilindiği gibi Samast'ın, internetten İstanbul'daki bazı kişilerle bağlantıya geçtiği ve Dink'in öldürülmesinin bu şekilde planİandığı öne sürülmüştü.

HAYALDE İNTERNET UZMANI

11 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Hayal de Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nde verdiği ifadede, suikastte kulandan silahı Samast'a kendisinin verdiğini kabul ettiği iddia edildi. İstanbul'da sorgusu süren Ha-yal'in de internet konusunda çok bilgili olduğu, Pelitlispor'un internet sitesini de hazırladığı belirtildi.

ZANLI KAÇ YIL CEZA ALIR

HRANT Dink cinayetini işleyen Ogün Samast, yaşıı küçük olduğu gerekçesiyle indirimden yararlanacak. Samast, tasarlayarak adam öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uyarınca yargılanacak. Ancak 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle Yeni Türk Ceza Yasası uyarınca cezasında indirime gidilecek. Buna göre Samast 14 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak.

Samast, ceza infaz hükümleri uyarınca, cezasının 3'te 2'sini yatacak. Buna göre katil zanlısına alt sınırdan ceza verilmesi halinde 9 yıl 4 ay yatacak. Katil zanlısına üst sınırdan ceza verilmesi halinde ise 13 yıl 4 ay yatıp, salıverilecek. Örgüt bağlantısının tespit edilmesi halinde Samast'a verilen ceza artacak. Ve cezasının 3'te 2'sini değil 4'te 3'ünü yatacak. Örgüt bağlantısının tespit edilmesi halinde katil zanlısı alt sınırdan toplam 15 yıl, üst sınırdan toplam 16 yıl 8 ay hapis cezası yatarak, salıverilecek.

'301. maddeyi savunanlar sorumlu'

Yazar Orhan Pamuk, beraberinde gazeteci-yazar Murat Belge, sinema sanatçısı Hale Soygazi, yazar Ümit Fırat ve gazeteci Murat Çe-likkan'la akşam saatlerinde Agos gazetesinin bulunduğu Sebat Apartmanı'na gelerek taziye ziyaretinde bulundu. Pamuk ve beraberindekiler, 15 dakika gazete yöneticileriyle görüştü.

Pamuk, Hrant Dink'in Bakırköy'deki evinde yaptığı açıklamada "Onun ölümünden hepimiz bir anlamda sorumluyuz. Ama başta 301. maddeyi savunanlar, hala onun kalmasını isteyenler Hrant Dink'in ölümünden bence sorumludur. Onun hakkında kampanya yapanlar, bu kardeşimizi Türk düşmanı ilan edenler, onu hedef gösterenler, bu ölümden öncelikle sorumludur. Hrant Dink açık sözlü, mert, düşündüğünü saklamayan bir insandı. Ama bu sebepten dolayı öldürülmedi. Düşüncelerinden dolayı, devletimizce kabul edilmeyen düşüncelerinden dolayı öldürüldü." demişti. Agos'u gün içerisinde Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Ahmet Türk ve Osman Baydemir de ziyaret etti

YANIT BEKLEYEN SORULAR

» Ogün Samast'ı Yasin Hayal'in azmettirdiği ileri sürülüyor. Pek çok eyleme adı karışan Yasin Hayal tutuksuz yargılanırken hiç izlenmedi mi? » Açıkça tehditler savurmaktan kaçırmayan ve "Hrant dink bundan böyle hedefimizdir" diye bağıran, 6-7 Eylül sergisini basmaktan, duruşmalarda avukatlara saldırmaya kadar pek çok olayın başını çeken Ülkü Ocakları eski İstanbul başkanı Levent Temiz, emniyet tarafından incelemeye alınmış mıydı?

» Yasin Hayal, Alparslan Arslan'ın ve Levent Temiz'in Veli Küçük'le ilişkisi araştırılıyor mu? » Gündeme tetikçileriye gelen Karadeniz bölgesi ve Trabzon'daki Nizam-Alem, ülkü ocakları başta olmak üzere milliyetçi-ülkücü yapılanmalar inceleniyor mu?

» Kimliği olaydan hemen sonra belirlenen Ogün Samast'ın İzlendiği ama "tesadüfen" jandarma tarafından yapılan aramada ele geçirildiği iddiası doğru mu?

YASİN HAYAL, LEVENT TEMİZ, ALPARSLAN ASLAN ve VELİ KÜÇÜK

NERESİ KARANLIK!

İstanbul Emniyeti Dink tetikçisinin arkasındaki I Hrant Dink'in avukatı Erdal Doğan'ın, "Dink'i tehdit etmişti, Dink'in en tedirgin olduğu kişiydi" açıklamasıyla dikkatlerin bir kez daha çevrildiği Susurluk'un en önemli aktörü Veli Küçük hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Susurluk olayında adının geçtiği dönemde Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı görevinde bulunan Veli Küçük'ün, Karadeniz'deki bu görevi boyunca bir çok karanlık ilişkiyi organize ettiği ve son dönemlerde Trabzon'daki gençlerin karıştığı saldırı ve Milliyetçi provokasyonlarla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Küçük'ün, Mc Donalds bombacısı ve Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast'ın azmettiricisi olarak ilan edilen Yasin Hayal'le de bağlantılı olduğu ileri sürülüyor. Veli Küçük'ün, ABD'nin Irak'ı işgalini protesto etmek için bombayı koyduğunu ileri süren Yasin Hayal'i 11 ay tutuklu kaldığı cezaevinde ziyaret ettiği öne sürülüyor. Veli Küçük'ün etrafında adı anılan isimlerden bir diğeri ise İstanbul Ülkü Ocağı eski başkanı Levent Temiz. Bir dönem adı sık sık gündeme gelen Temiz ve önderliğindeki yaklaşık 10-15 kişilik grup, Şubat 2004 yılında Agos gazetesi önünde "Ya Sev Ya terk et" sloganıyla gösteri yapmış, Hrant Dink ve gazete çalışanlarını açıkça tehdit etmişti. Başta Dink'in davaları olmak üzere diğer 301'den yargılanan yazarların davalarını takip eden Temiz'in de Veli Küçük'le hareket ettiği öne sürülenler arasında. Temiz ve adamlarının adının gündeme geldiği bir başka yer ise Beşiktaş. Aralık 2006'da Ihlamurdere Caddesi'nde 23 aralık akşamı bir grup ülkücü tarafından dövülen İstanbul Üniversitesi öğrencisi Okan Ö. Ölümden dönmüş ve kafasına 40 dikiş atılmıştı.

DANIŞTAY SALDIRGANI VELİ KÜÇÜK YAN YANA

Danıştay saldırısı ve Hrant Dink suikastıyla ismi gündeme gelen Susurlukçu eski Tuğgeneral Veli Küçük, bu saldırılarla ilişkisini reddederken, ortaya çıkan bir fotoğraf Küçük'le Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan'ın ilişkisini gözler önüne serdi. Kapatılan Mezopotamya Haber Ajansı (MHA)'nın 1 Ağustos 2005 tarihinde "Susurlukçu General Veli Küçük sınırları aştı" başlığıyla servise verdiği haberle birlikte yayınlanan fotoğrafta, Veli Küçük ile Alparslan Arslan aynı karede yer alıyor. Ancak o günlerde daha Danıştay saldırısı gerçekleşmediği için Arslan'la Küçük'ün aynı resimde yer alması dikkat çekici bir konu olarak gündeme gelmedi.

SAMİMİ POZ GİZLİ İLİŞKİYİ ELE VERDİ

Danıştay saldırısının ardından gündeme gelen ilişkiyi ise Veli Küçük "Fotoğraflarına baktım, şahsen de tanımıyorum. Kesinlikle konuşmadım. Şuursuz bir psikopat anladığım kadarıyla. Böyle bir anlayışla vatan kurtulur mu Allah aşkına?" diyerek ısrarla yalanmıştı. Arslan ve Küçük'ü yan yana gösteren fotoğrafın çekildiği Azerbaycan Kongresi Hazırlık Komitesi'nin davetlileri olarak İsveç'te bulundukları ve burada Türk çevreleriyle çeşitli görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Ancak emekli tuğgeneral ve Arslan'ın hangi görüşmeleri yapabileceği sorusu henüz yanıt bulmadı.

AZERBAYCAN'DA ERMENİ KARŞITI ÖRGÜTLEME

JİTEM'in kurucuları arasında bulunan Tuğgeneral Küçük, emekliğe ayrıldıktan sonra uzun bir sesliğini korumuştu. Daha sonra Ağustos 2001 tarihinde Bakü'de ortaya çıkan Küçük hakkında, Azerbaycan İçişleri Bakanı Siyavuş Mustafa'nın yeğeni Turan A., çarpıcı bilgiler açıklamıştı. Turan A., Küçük'ün Azerbaycan'da milliyetçi çevreleri örgütleyerek, Ermenilere karşı cinayet şebekeleri kurmaya çalıştığını iddia etmişti.» KOMEDİ

Veli Küçük'e koruma istendi

GP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya mektup göndererek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün neden korunmadığını sordu. Eski İstanbul Valisi Erol Çakır, eski İstanbul Narkotik Şube Müdürü Nihat Kubuş, işadamı İlhan Yazgan, emekli Albay Turhan Özkışlalı "Stratejik Güvenlik ve Koruma Anonim Şirketi" adıyla özel güvenlik şirketi olan ve emrinde yüzlerce eski asker ve polisten oluşan güvenlikçi olan Veli Küçük için korunma istenmesi ise "trajikomik" olarak nitelendi.